Lech Kaczynski kom hjem til et Polen i sorg

FRAKTET HJEM: Her ankommer kisten med Polens president Lech Kaczynski hjemlandet. Foto: Scanpix.
FRAKTET HJEM: Her ankommer kisten med Polens president Lech Kaczynski hjemlandet. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polen holdt to minutters stillhet for å minnes Lech Kaczynski og alle de andre som omkom i flyulykken i Russland. Kisten med den avdøde presidenten er kommet til Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I hele Polen ble sirenene skrudd på klokka 12 søndag for å innlede markeringen. Folk stanset bilene og gikk ut på gata i hovedstaden Warszawa mens markeringen pågikk, mens andre samlet seg i kirker.

Litt etter klokken 15 landet militærflyet med Kaczynski i Polen. Landets fungerende president Bronislaw Komorowski, statsminister Donald Tusk og den avdøde presidentens tvillingbror Jaroslaw tok imot kisten.

Etter en kort religiøs seremoni skulle kisten føres til presidentpalasset, hvor allmennheten får anledning til å ta farvel med presidenten når han ligger på paradeseng.

Kaczynski og en rekke andre polske ledere omkom da flyet deres forsøkte å lande i tykk tåke i Smolensk vest i Russland lørdag morgen. Totalt mistet 96 mennesker livet i ulykken.

Ikke funnet presidentfruen

Bergingsmannskapene i Russland har foreløpig ikke identifisert den omkomne polske presidentfruen Maria Kaczynska.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har ikke vært mulig å identifisere liket av Maria Kaczynska. Hvis hun var identifisert, ville hun blitt fraktet hit sammen med mannen sin, opplyste Polens presidenttalsmann Tomasz Brzezinski søndag. Den døde presidenten kom søndag hjem til Warsawa i en kiste drapert med det polske flagget.

96 mennesker døde da det polske presidentflyet styrtet under innflyging til den russiske byen Smolensk lørdag.

Den tunge polske delegasjonen var på vei til Katynskogen for å markere 70-årsdagen for massakren på rundt 22.000 polakker under andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøker vrakrester

Russiske og polske spesialister har nå begynt å undersøke vrakrestene etter flystyrten. De skal sammen analysere de såkalte svarte boksene fra ulykkesflyet.

– Taleregistratoren og ferdskriveren er brakt til et spesiallaboratorium hvor analysearbeidet er påbegynt med polske tjenestemenn til stede, sier en talsmann i det russiske transportdepartementet til nyhetsbyrået Interfax.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter har også begynt å undersøke vrakrestene etter det russiskbygde Tupolev Tu-154-flyet, opplyser den russiske havarikommisjonen.

40 av Russlands fremste spesialister deltar i granskingsarbeidet, som ledes av landets statsminister Vladimir Putin. Han har slått fast at det er viktig å finne årsaken til ulykken så raskt som mulig.

Flyet styrtet da det forsøkte å lande i tett tåke ved flyplassen i Smolensk. Flygeren skal gjentatte ganger ha ignorert instruksjoner fra de russiske flygelederne.

Den russiske etterforskningsledelsen avviste allerede søndag at ulykken skyldtes teknisk svikt i det sovjetiskproduserte Tupolov-flyet.

– Politikk ubetydelig

Selv om president Kaczynski var en omstridt person som splittet landet, var det mange som gråt åpenlyst i sentrum av Warszawa over tapet av ham og en rekke andre politiske og militære ledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle polakker må stå sammen i dag uavhengig av politiske oppfatninger. Jeg støttet ikke Lech Kaczynski, men det betyr ingenting i dag, påpeker 50-åringen Jan Szczepanski.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En prest som var blant de fremmøtte, samlet en del av folkemassen i det sterkt katolske Polen til bønn. Også folk fra presidentens stab var til stede.

– Dette føles som en drøm. Jeg er rystet av denne tragedien, sier gymnasiasten Tomasz Kleszcz.

– Jeg har aldri vært enig med presidenten, og jeg synes ikke han gjorde noen god jobb. Men først og fremst var han et menneske, sier han.

Samlet i kirkene

Etter nyheten om tragedien ble kirker over hele landet naturlige samlingssteder i det dypt katolske landet. Kardinal Stanislaw Dziwisz holdt en messe i Wawel-katedralen i Krakow lørdag kveld.

– Vi ber for landet vårt. Vi er sikre på at våre brødres og søstres ofre vil bære frukter, at det vil føre til fred og forsoning blant alle polakker, sa kardinalen, som var en av den avdøde polske paven Johannes Paul IIs nærmeste medarbeidere.

Tidligere på dagen erklærte lederen av nasjonalforsamlingen, Bronislaw Komorowski, en ukes landesorg. Komorowski er nå fungerende president og må om kort tid finne en dato for valg av ny president i Polen. (©NTB)