Sanner nektet Cuba-visum for andre gang

Høyres Jan Tore Sanner. Foto: Morten Holm/Scanpix
Høyres Jan Tore Sanner. Foto: Morten Holm/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er trist at bare ukritiske politikere får slippe inn i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener Cubas regime avslører seg selv når det for andre gang på kort tid nekter ham visum til landet.

– Det er trist at bare ukritiske politikere får slippe inn i landet. Dette viser med all tydelighet et regime som gjør alt for å skjule sannheten om hvordan de bryter menneskerettighetene, sier Sanner til NTB.

Etter planen skulle Høyre-nestlederen til Cuba lørdag denne helgen.

Formålet med reisen var, ifølge en pressemelding fra Høyre, å gjøre seg bedre kjent med landet og utvide kontakten med det sivile samfunn og den demokratiske opposisjonen.

Gjennom UD

Så sent som like før påske avslo Cubas ambassade en søknad fra Sanner om visum til landet.

Høyre-nestlederen valgte å søke på nytt, etter at han nå kunne vise til en invitasjon fra den norske ambassaden i Havanna.

– Jeg vet at søknaden denne gangen gikk gjennom Utenriksdepartementet. Det gjør det temmelig oppsiktsvekkende at Cuba likevel gir avslag. Når de nekter en demokratisk valgt politiker fra et annet land innreise, så forteller det også mye om hvordan regimet behandler sine opposisjonelle, sier Sanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naiv Cuba-idyll

Sanner sier at han søkte visum på nytt fordi et ambassadebesøk også ville gitt ham muligheten for å møte cubanske parlamentarikere.

Sanner mener at Cuba avslører seg selv ved å nekte ham visum:

– Dette viser jo at de ikke forstår hvordan et åpent demokrati fungerer. De ønsker åpenbart ikke oppmerksomhet om forholdene i landet, men oppnår langt på vei det motsatte, sier Sanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at «mange nordmenn som kanskje har hatt et litt naivt idyllisk bilde av Cuba, nå kan få øynene opp for at landet er et brutalt regime».

Støttekomité

Høyre-nestlederen mener det er «åpenbart et problem for Cuba» at han har opprettet og leder Stortingets støttekomité for opposisjonelle Normando Hernández González og andre politiske fanger på Cuba.

Gruppen har støtte fra 34 stortingsrepresentanter og medlemmer fra alle partiene. Sanner er også medlem av The International Committee for Democracy in Cuba (ICDC), som ledes av Václav Havel.

– Det er fortsatt over 200 politiske fanger i cubanske fengsler, og regimet har strammet grepet om opposisjonen i det siste. Jeg kommer ikke til å gi meg med dette, sier Sanner.

(©NTB)