De virkelige heltene

Alf R. Jacobsen har skrevet boken «Krysseren Blücher».
Alf R. Jacobsen har skrevet boken «Krysseren Blücher».

Blücher-forfatter Alf R. Jacobsen forteller hvem som var de virkelige heltene under Blücher senkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alf R. Jacobsen

Født: 21 februar 1950 i Hammerfest.

Yrke: Forfatter, tidligere journalist.

Aktuell med: Boken «Krysseren Blücher».

Jacobsen har vunnet både den journalistiske utmerkelsen SKUP-prisen og krimprisen Rivertonprisen.

- Nei, jeg driver ingensvertekampanje, sier Alf R. Jacobsen oppgitt på telefonen.

Akkurat i det vi har satt oss ned på for å intervjue ham på en kafè i Oslo sentrum kommer en telefon fra en annen journalist.

Jacobsen forsøker å roe samtalen ned. Han ønsker ikke noe «tabloid» oppstyr rundt den nye boka si.

«Krysseren Blücher» er en minutt for minutt beretning om de politiske, menneskelige og militære omstendighetene rundt senkningen av Blücher og tyskernes invasjon i Norge.

Handlingslammede politikere

«Norge drev inn i en katastrofe av historisk format uten folk ved roret.» skriver Jacobsen.

Han forteller om hvordan utenriksminister Halvdan Koht lot varselssignalene passere en etter en uten å reagere. Jacobsen forteller til og med at statsminister Nygaardssvold brøt sammen i gråt og tryglet om å slippe ansvar da han forstod hva som var i ferd med å skje.

På samme tid stod altså oberst Birger Eriksen ved utsiktspunktet på Oscarborg festning i Drøbak og så tyskernes nyeste krigsskip nærme seg. Noen måtte ta en beslutning på vegne av krigsnøytrale Norge. Oppgaven falt på ham selv.

Heltenes time

I «Krysseren Blücher» river Jacobsen i forestillingene våre om hvem heltene var denne tåkete dagen i april.

Blücher synker i Drøbaksundet.Blücher synker i Drøbaksundet.

Her, også i begynnelsen av april, men 70 år senere er været det samme. Vi sitter på en utekafè i disige fuktige Oslo. Alf R. Jacobsen røyker rullings, mens han forteller om det som skjedde.

- Niende april er det mest omstridte temaet i norsk historie. Historikerne har utkjempet slag om dette. Nøkkelspørmålet handler om hvordan regjeringa Nygaardsvold skulle vurderes.

- Arbeiderpartiet ville for all pris unngå et oppgjør med forsvarspolitikken de førte før krigen. Jeg finner ingen unnskyldninger for Ap på dette området. De så jo at forholdene var kritikkverdige. Om man så ser på de store tunge verkene om krigen så blir regjeringen fremstilt som de største heltene, sier Jacobsen.

Jeg finner ingen unnskyldninger for Ap på dette området

- Blücher var avgjørende

Selv har han jobbet som journalist siden 1968. Som femtiåring gav la han journalistikken på hylla for å konsentrere seg om å skrive bøker, sakprosa og krim.

- Jeg har alltid vært fascinert av det som skjedde i Oslofjorden, sier han.

- Det er den viktigste begivenheten i norsk historie at tyskerne ble slått tilbake lenge nok til at kongen og regjeringen kom seg ut av landet, og vi kunne gå inn i krigen på alliert side. Vi ble med på å frigjøre verden fra denne tyrannen. Hadde de tatt landets øverste ledelse hadde nervesenteret blitt kuttet av. Nå fikk vi sjansen til å ta igjen. Jeg mener at det er en viktig historie. Jeg ville skrive den på en måte slik at folk kunne forstå hva som skjedde, uten at det går på tvers av det som er historisk korrekt, forklarer forfatteren.

Historiske hull

Det har vært et detektivarbeid fordi norsk historieforskning har vært oppsiktsvekkende grunn på dette området. Jacobsen er ikke i tvil om at det finnes politiske grunner til dette. Takket være tyskernes pliktoppfyllende notater har forfatteren funnet mye av stofffet han trengte i tyske arkiver.

- Dette burde vært skrevet for 30 år siden. Det er ganske ille at vi har så lite faktisk kunnskap. Det er så mye mer som vi gjerne skulle visst, sier han.

Heltemodig forsvar

Blücher var ikke en hvilken som helst krigsskute. Det var en 12 2000 tonns krysser og tyskernes nyeste marinefartøy. 1308 soldater var ombord da den seilte innover Oslofjorden. Av disse omkom over 800 i Drøbaksundet.

På Oscarsborg festning hadde de utstyr fra begynnelsen av 1900-tallet. Etter årevis med nedrustning var forsvaret i elendig stand, skriver Jacobsen i boken. Det var menneskelig kampvilje og forsvarsvilje på tross av manglende midler som senket Blücher.

- Det var jo en umoderne festning. Soldatene der var verken mentalt eller materiellt forberedt. Så blir vi overfalt av verdens mest moderne krigsmakt. Likevel våger altså Eriksen å ta opp kampen mot en overlegen fiende. Eriksen og mannskapet på bevåkningsfartøyet Pol, de valgte motstand. De andre hadde ikke den innbitte viljestyrken som disse personene hadde, sier Jacobsen.

Med «de andre» mener forfatteren landets politiske ledelse.

Den viktigste helten

Oberst Birger Eriksen var øverstkommanderende på festningen i Drøbak, og nær pensjonsalder da den tyske invasjonen kom. Han var en rikmanssønn fra Lofoten som hadde flyttet til Oslo og blitt inspirert av den norske nasjonalismen og selvstendigheten til å begynne en karriere i militæret.

Oberst Birger Kristian EriksenOberst Birger Kristian Eriksen

- Han var en helt fra den aller første tiden, kanskje den viktigste vi har, mener forfatteren.

- Eriksen hadde en veldig militær og formell stil. Du kan si at han skjulte sitt indre bak et panser. Det gjorde det vanskelig å vite hva som rørte seg inne i ham. Han hadde veldig sterke meninger og var sta. Han var en likevektig person. Bak panseret var han hjemmekjær og jobbet for lokalpolitikken, forteller Jacobsen.

Mens den politiske ledelsen i Norge var rådvill tok altså Eriksen beslutningen om å angripe tyskerne med alt de hadde. Selv om senkningen av Blücher var en suksess ble han til slutt tvunget til å overgi festningen til tyskerne. Dette ble brukt mot ham etter krigen. I 1958 døde Eriksen etter en stillferdig pensjonisttilværelse i Drøbak.

Birger Eriksen fikk slett ikke den hederen han fortjente, mener Jacobsen.

- Han ble gransket av den militære forskningskommisjonen i 1946. I vurderingen av ham som offiser kritiserte de det som kan kritiseres. Det var tydelig at de tenkte at her er en mann som skal jekkes ned, forteller han.

Forfatteren tror at hovedgrunnen til dette var Arbeiderpartiets redsel for at deres regjerings handlinger, eller snarere handlingslammelse skulle bli gransket.

- Eriksen er jo ikke en veldig kjent krigshelt. Hvorfor har Arbeiderpartiet hatt en så stor definisjonsmakt i forhold til hvordan historien blir fortalt?

- Dette er en av de store kontroversiell temaene i norsk historie. Det er jo klart at Arbeiderpartiet hatt en dyktighet til å få støtte i kulturlivet, og til å befeste sin egen maktposisjon. Historieskriving har hatt et veldig sosialdemokratisk tilsnitt. Arbeiderpartiet tok vare på sine egne på godt og ondt, mener forfatteren.

Etter krigen ble det gjort få forsøk fra historikere på å komme til bunns i det som skjedde, mener Jacobsen. Han forteller også at forsøk på å gjøre ære på Eriksens minne ble undergravd av staten i flere tiår.

En ydmyk helt: Eriksen møter Kong Haakon etter krigen.En ydmyk helt: Eriksen møter Kong Haakon etter krigen.

- Når man ønsket å reise en byste av Eriksen i Drøbak på 70-tallet sa staten nei til å støtte dette. De ville heller ikke hedre ham ved å betale for å få flyttet graven hans til Vår frelses gravlund i Oslo. Eriksen var en klar kritisk stemme og det tok lang tid å gi ham den respekten han fortjente. Først etter 1990 har han blitt et stort navn, sier Jacobsen.

Selv var Obersten svært sparsommelig med detaljene i forhold til hva som skjedde ved Oscarsborg festning natten til niende april.

Jacobsen tror at det var fordi han ikke ønsket å utlevere følelsene og reaksjonene til de uforberedte soldatene som kjempet for sine liv og sitt land.

Skildringene dine av norske politikere på den tiden er temmelig nådeløse, spesielt de av utenriksminister Koht. Føler du ikke et ansvar for disse menneskene?

En slik person må finne seg i å bli vurdert. Jeg karakteriserer situasjonen for å sette handlingen i relieff. Jeg har villet vise hvem som var de egentlige heltene. Det blir det sikkert spetakkel av. Det går jo fint det, sier Jacobsen rolig.

Han stumper sigaretten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:32 Spekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31 Bulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30 Trafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30 Søk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15 – LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00 Italia forlenger nedstengningen til 12. april20:35 Professor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30 Over 3.000 koronadøde i Frankrike20:29 Over 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14 Øykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47 Kristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45 Helsemyndighetene: Tegn til avflating av koronakurven19:13 Høie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11 Nær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07 FHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33 Beredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29 Ikke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28 Undersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27 Ungarn har vedtatt ny unntakslov18:27 Kombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23 Organisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23 Laveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12 Statsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31 Mann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24 Hospitalskip på plass i New York17:22 Indisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10 Svenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58 Nakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12 Regjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10 Bedre luftkvalitet i finske byer15:48 Massepermitteringer fra teatrene15:47 Jente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46 Coronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45 Anslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01 Saudi-Arabia øker oljeeksporten15:01 OL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27 Bodø: Død mann funnet i havet14:27 Barcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02 Benzema med syrlig stikk til Giroud14:01 Bryants håndkle dro inn hundretusener13:51 Savnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45 Hevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45 Twitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38 Sommer-OL starter 23. juli 202113:37 Soldater og politi drept i Afghanistan12:48 Stord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47 Helsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29 Coronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57 I USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40 Grande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33 NFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31 Juventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30 Tyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05 Tolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05 Fører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34 FN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33 Rana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33 Phuket stenger resten av Thailand ute10:31 Over 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Støre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47 Trump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Anbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby
Siste nytt
21:32PengerSpekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31Helse og livsstilBulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30NorgeTrafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30NorgeSøk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15Penger– LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00Helse og livsstilItalia forlenger nedstengningen til 12. april20:35Helse og livsstilProfessor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30Helse og livsstilOver 3.000 koronadøde i Frankrike20:29NorgeOver 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14Helse og livsstilØykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47Helse og livsstilKristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45Helse og livsstilHelsemyndighetene: Tegn til avflating av koronakurven19:13Helse og livsstilHøie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11PengerNær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07Helse og livsstilFHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33PengerBeredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29NorgeIkke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28PengerUndersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27Helse og livsstilUngarn har vedtatt ny unntakslov18:27SportKombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23Helse og livsstilOrganisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23Helse og livsstilLaveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12Helse og livsstilStatsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31NorgeMann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24Helse og livsstilHospitalskip på plass i New York17:22Helse og livsstilIndisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10Helse og livsstilSvenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58Helse og livsstilNakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12PengerRegjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10VerdenBedre luftkvalitet i finske byer15:48KulturMassepermitteringer fra teatrene15:47NorgeJente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46Helse og livsstilCoronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45PolitikkAnslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01PengerSaudi-Arabia øker oljeeksporten15:01SportOL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27NorgeBodø: Død mann funnet i havet14:27SportBarcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02SportBenzema med syrlig stikk til Giroud14:01SportBryants håndkle dro inn hundretusener13:51NorgeSavnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45NorgeHevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45PolitikkTwitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38SportSommer-OL starter 23. juli 202113:37VerdenSoldater og politi drept i Afghanistan12:48ReiseStord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47Helse og livsstilHelsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29PolitikkCoronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57StemmerI USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40PolitikkGrande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33SportNFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31SportJuventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30PengerTyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05NorgeTolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05NorgeFører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34Helse og livsstilFN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33NorgeRana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33ReisePhuket stenger resten av Thailand ute10:31PengerOver 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:35KulturOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30PolitikkStøre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30PolitikkBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03KulturTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00Helse og livsstilOver 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00PolitikkSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49PengerBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47VerdenTrump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54Helse og livsstilHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12Helse og livsstilAnbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus