Bruker Gjemselund ulovlig

Kongsvingers spillere jubler for scoring på Gjemselund. Men deres egen hjemmearena er ikke klarert for spill av FIFA. (Foto: Scanpix).
Kongsvingers spillere jubler for scoring på Gjemselund. Men deres egen hjemmearena er ikke klarert for spill av FIFA. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

FIFA har aldri godkjent Kongsvingers hjemmebane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (ABC Nyheter): Alle kunstgressanlegg som brukes for spill i den norske eliteserien, skal etter Norges fotballforbunds (NFF) egne lover ha et såkalt to stjerners klassifiseringssertifikat utstedt av det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Gjemselund har det ikke.

Norges Fotballforbund var ikke klar over saken før ABC Nyheter kontaktet dem, og i verste fall kan klubben nå vente seg reaksjoner fra NFF.

- Vi vet at Kongsvinger har fått lagt et underlag som skal være klassifisert til to stjerner etter FIFAs standard, og vi lener oss helt og holdent til at dette er godkjent, sier Rune Nordhaug i NFFs lisensnemnd til ABC Nyheter.

- Men dersom det ikke er dét, så er dette en sak vi må følge opp. Men vi ønsker ikke å ta den i media. Dette vil vi først ta opp med klubben, fortsetter Nordhaug.

Ennå ikke klart

For temmelig nøyaktig ett år siden, i april 2009, spilte Kongsvinger Toppfotball (KIL) sin første kamp på det nye kunstgresset på Gjemselund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men FIFA har over tolv måndeder senere altså ennå ikke gitt kunstgresset to stjerner - som NFF krever for at det skal kunne benyttes til toppfotball.

I lovverket til NFF står det følgende å lese under lisenskriterier:

Banen må ha en overflate som består av:
a) Naturlig gress med jevn spillerflate, eller
b) Grønt kunstgress med gyldig FIFA 2 stjernes sertifikat

I en e-post til ABC Nyheter skriver FIFA følgende om statusen til Gjemselund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"....has confirmed that this stadium has been tested and that we are waiting for the final confirmation from our test institute in order to issue the certificate...."

("....har bekreftet at stadionet har blitt testet, og at vi venter på den endelige godkjennelsen fra vårt testlaboratorium for å kunne utstede et sertifikat).

FIFA kan ikke si noe om når en slik godkjennelse kan foreligge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Landets beste kunstgress

Purret

Eliteserieklubben leier Gjemselund av Kongsvinger Sportsanlegg AS til kampene i eliteserien.

Rune Løvberg, daglig leder av Kongsvinger Sportsanlegg AS, sier selskapet i lang tid har har purret på det endelige sertifikatet.


- Da vi inngikk avtale med Unisport (leverandør red. anm.) om kunstgresset var to stjerners FIFA godkjenning inkludert i avtalen. Testen ble foretatt sent på høsten 2009 av firmaet ISA Sport Nordic. Tilbakemeldingene var gode, men det ville ta noe tid før godkjenningen forelå. Da skriftlig sertifisering ikke forelå i løpet av 2009, ble Unisport informert om dette. I starten av januar 2010 fikk vi tilbakemelding om at Unisport også hadde etterlyst den skriftlige godkjenningen. De opplyste at alle dokumenter var oversendt FIFA for sertifisering, og at sertifikat ville bli oversendt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Muntlig godkjenning fra ISA Sport (tester red. anm) forelå, sier Løvberg til ABC Nyheter.

ISA Sport Nordics Morten Gabrielsen sier til ABC Nyheter at de ikke kan utstede en slik godkjennelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi utfører bare testen av kunstgresset etter de retningslinjer som foreligger fra FIFA. Vi sender så resultatene til FIFA som igjen vurderer resultatene.

- Vi er ikke i posisjon til å verken godkjenne eller ikke godkjenne et anlegg, sier han til ABC Nyheter.

Treghet

Arbeidet med å bytte ut det gamle naturgresset med et spiltter nytt kunstgress, ble utført av selskapet Unisport Scandinavia. Unisport Scandinavia samarbeider med FieldTurf Tarkett, som er verdens største kunstgressprodusent, når det gjelder å legge kunstgress til toppfotballbaner i Norge.

Fieldturf Tarkett er et fransk firma og har sitt hovedsete i den lille byen Nanterre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unisport har også har vært leverandør av underlaget på blant annet Skagerak Arena i Skien (Odd Grenland) og Telenor Arena på Fornebu (Stabæk).

De mener saken ikke fortjener oppmerksomhet i media, og at den uansett vil bli løst innen kort tid.

- Det er kun formaliteter som gjenstår og dette er en "ikke-sak" for oss, sier Frans Rønning i Unisport til ABC Nyheter.

Ny forklaring

ABC Nyheter har gjentatt ganger forsøkt å få en forklaring av alle de involverte parter på hva som ligger til grunn for at FIFA ennå ikke har gitt Gjemselund grønt lys.

Men ingen ønsker fortelle eller forklare hvorfor. Heller ikke FIFA vil oppgi årsaken.

Første gang ABC Nyheter kontaktet Unisport, gav de følgende forklaring på hvorfor godkjennelsen ennå ikke har kommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er i dialog med vår leverandør (Fieldturf Tarkett red. anm) om dette. Men det skyldes trolig at ting endres fra FIFA sin side samt at vi kanskje har vært litt sene i henhold til våre egne rutiner, svarer Rønning i Unisport Scandinavia til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt senere kontaktet Rønning i Unisport ABC Nyheter med at de hadde funnet den egentlige årsaken den manglende godkjennelsen.

De hadde skrevet feil navn på kunstgresset i søknaden til FIFA.

Les også: - Skrev feil navn på kunstgresset

Helt uvitende

Nyansatt dalig leder i KIL Toppfotball, Vidar Braaten, var overhodet ikke kjent med saken da ABC Nyheter kontaktet ham for en kommentar.

- Dette er fullstendig nytt for meg, og så vidt meg bekjent så er det ingen andre i klubben som var klar over dette heller. Men dette må være en sak mellom anleggseier og Norges fotballforbund?, spør Braaten retorisk.

Kongsvinger har så langt denne sesongen spilt to kamper hjemme på Gjemselund, mot Odd Grenland og Aalesund. Det er til slutt selve klubben som kan bli straffet av Norges Fotballforbund for ikke å ha hatt de nødvendige papirene i orden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Braaten sier de vil ta en eventuell henvendelse fra NFF på alvor.

- Det er vår plikt å ta forespørsler fra NFF seriøst. Men hva som eventuelt vil bli utfallet av den videre dialogen med forbundet, baneeier og øvrige parter, kan jeg ikke si noe om nå. Men det er åpenbart at dersom NFF tar kontakt rundt dette, så må vi se nøye på saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Handlingsplan

Lisensansvarlig i NFF, Rune Nordhaug, ønsker som tidligere nevnt å ikke spekulere i hvilke eventuelle reaksjoner som kan bli gitt overfor KIL Toppfotball. Men klubben må nå trolig forklare seg for de høye herrer på Ullevaal stadion.

- Dersom dette er tilfellet så må vi se på mulighetene for i det minste å få en handlingsplan på plass som viser hvordan dette blir løst, sier Nordhaug til ABC Nyheter.

Neste kamp for Kongsvinger på Gjemselund er 14. april, førstkommende onsdag. Da kommer Lillestrøm på besøk i eliteseriens sjette serierunde.

PS: Til tross for at FIFA ikke har godkjent Gjemselund, bruker Unisport Scandinavia KILs hjemmeraena som referanse for godkjente to stjernesanlegg i Norge.