Bruker Gjemselund ulovlig

Kongsvingers spillere jubler for scoring på Gjemselund. Men deres egen hjemmearena er ikke klarert for spill av FIFA. (Foto: Scanpix).
Kongsvingers spillere jubler for scoring på Gjemselund. Men deres egen hjemmearena er ikke klarert for spill av FIFA. (Foto: Scanpix).

FIFA har aldri godkjent Kongsvingers hjemmebane.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (ABC Nyheter): Alle kunstgressanlegg som brukes for spill i den norske eliteserien, skal etter Norges fotballforbunds (NFF) egne lover ha et såkalt to stjerners klassifiseringssertifikat utstedt av det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Gjemselund har det ikke.

Norges Fotballforbund var ikke klar over saken før ABC Nyheter kontaktet dem, og i verste fall kan klubben nå vente seg reaksjoner fra NFF.

- Vi vet at Kongsvinger har fått lagt et underlag som skal være klassifisert til to stjerner etter FIFAs standard, og vi lener oss helt og holdent til at dette er godkjent, sier Rune Nordhaug i NFFs lisensnemnd til ABC Nyheter.

- Men dersom det ikke er dét, så er dette en sak vi må følge opp. Men vi ønsker ikke å ta den i media. Dette vil vi først ta opp med klubben, fortsetter Nordhaug.

Ennå ikke klart

For temmelig nøyaktig ett år siden, i april 2009, spilte Kongsvinger Toppfotball (KIL) sin første kamp på det nye kunstgresset på Gjemselund.

Men FIFA har over tolv måndeder senere altså ennå ikke gitt kunstgresset to stjerner - som NFF krever for at det skal kunne benyttes til toppfotball.

I lovverket til NFF står det følgende å lese under lisenskriterier:

Banen må ha en overflate som består av:
a) Naturlig gress med jevn spillerflate, eller
b) Grønt kunstgress med gyldig FIFA 2 stjernes sertifikat

I en e-post til ABC Nyheter skriver FIFA følgende om statusen til Gjemselund.

"....has confirmed that this stadium has been tested and that we are waiting for the final confirmation from our test institute in order to issue the certificate...."

("....har bekreftet at stadionet har blitt testet, og at vi venter på den endelige godkjennelsen fra vårt testlaboratorium for å kunne utstede et sertifikat).

FIFA kan ikke si noe om når en slik godkjennelse kan foreligge.

Les også: Landets beste kunstgress

Purret

Eliteserieklubben leier Gjemselund av Kongsvinger Sportsanlegg AS til kampene i eliteserien.

Rune Løvberg, daglig leder av Kongsvinger Sportsanlegg AS, sier selskapet i lang tid har har purret på det endelige sertifikatet.


- Da vi inngikk avtale med Unisport (leverandør red. anm.) om kunstgresset var to stjerners FIFA godkjenning inkludert i avtalen. Testen ble foretatt sent på høsten 2009 av firmaet ISA Sport Nordic. Tilbakemeldingene var gode, men det ville ta noe tid før godkjenningen forelå. Da skriftlig sertifisering ikke forelå i løpet av 2009, ble Unisport informert om dette. I starten av januar 2010 fikk vi tilbakemelding om at Unisport også hadde etterlyst den skriftlige godkjenningen. De opplyste at alle dokumenter var oversendt FIFA for sertifisering, og at sertifikat ville bli oversendt.

- Muntlig godkjenning fra ISA Sport (tester red. anm) forelå, sier Løvberg til ABC Nyheter.

ISA Sport Nordics Morten Gabrielsen sier til ABC Nyheter at de ikke kan utstede en slik godkjennelse.

- Vi utfører bare testen av kunstgresset etter de retningslinjer som foreligger fra FIFA. Vi sender så resultatene til FIFA som igjen vurderer resultatene.

- Vi er ikke i posisjon til å verken godkjenne eller ikke godkjenne et anlegg, sier han til ABC Nyheter.

Treghet

Arbeidet med å bytte ut det gamle naturgresset med et spiltter nytt kunstgress, ble utført av selskapet Unisport Scandinavia. Unisport Scandinavia samarbeider med FieldTurf Tarkett, som er verdens største kunstgressprodusent, når det gjelder å legge kunstgress til toppfotballbaner i Norge.

Fieldturf Tarkett er et fransk firma og har sitt hovedsete i den lille byen Nanterre.

Unisport har også har vært leverandør av underlaget på blant annet Skagerak Arena i Skien (Odd Grenland) og Telenor Arena på Fornebu (Stabæk).

De mener saken ikke fortjener oppmerksomhet i media, og at den uansett vil bli løst innen kort tid.

- Det er kun formaliteter som gjenstår og dette er en "ikke-sak" for oss, sier Frans Rønning i Unisport til ABC Nyheter.

Ny forklaring

ABC Nyheter har gjentatt ganger forsøkt å få en forklaring av alle de involverte parter på hva som ligger til grunn for at FIFA ennå ikke har gitt Gjemselund grønt lys.

Men ingen ønsker fortelle eller forklare hvorfor. Heller ikke FIFA vil oppgi årsaken.

Første gang ABC Nyheter kontaktet Unisport, gav de følgende forklaring på hvorfor godkjennelsen ennå ikke har kommet.

- Vi er i dialog med vår leverandør (Fieldturf Tarkett red. anm) om dette. Men det skyldes trolig at ting endres fra FIFA sin side samt at vi kanskje har vært litt sene i henhold til våre egne rutiner, svarer Rønning i Unisport Scandinavia til ABC Nyheter.

Litt senere kontaktet Rønning i Unisport ABC Nyheter med at de hadde funnet den egentlige årsaken den manglende godkjennelsen.

De hadde skrevet feil navn på kunstgresset i søknaden til FIFA.

Les også: - Skrev feil navn på kunstgresset

Helt uvitende

Nyansatt dalig leder i KIL Toppfotball, Vidar Braaten, var overhodet ikke kjent med saken da ABC Nyheter kontaktet ham for en kommentar.

- Dette er fullstendig nytt for meg, og så vidt meg bekjent så er det ingen andre i klubben som var klar over dette heller. Men dette må være en sak mellom anleggseier og Norges fotballforbund?, spør Braaten retorisk.

Kongsvinger har så langt denne sesongen spilt to kamper hjemme på Gjemselund, mot Odd Grenland og Aalesund. Det er til slutt selve klubben som kan bli straffet av Norges Fotballforbund for ikke å ha hatt de nødvendige papirene i orden.

Braaten sier de vil ta en eventuell henvendelse fra NFF på alvor.

- Det er vår plikt å ta forespørsler fra NFF seriøst. Men hva som eventuelt vil bli utfallet av den videre dialogen med forbundet, baneeier og øvrige parter, kan jeg ikke si noe om nå. Men det er åpenbart at dersom NFF tar kontakt rundt dette, så må vi se nøye på saken.

Handlingsplan

Lisensansvarlig i NFF, Rune Nordhaug, ønsker som tidligere nevnt å ikke spekulere i hvilke eventuelle reaksjoner som kan bli gitt overfor KIL Toppfotball. Men klubben må nå trolig forklare seg for de høye herrer på Ullevaal stadion.

- Dersom dette er tilfellet så må vi se på mulighetene for i det minste å få en handlingsplan på plass som viser hvordan dette blir løst, sier Nordhaug til ABC Nyheter.

Neste kamp for Kongsvinger på Gjemselund er 14. april, førstkommende onsdag. Da kommer Lillestrøm på besøk i eliteseriens sjette serierunde.

PS: Til tross for at FIFA ikke har godkjent Gjemselund, bruker Unisport Scandinavia KILs hjemmeraena som referanse for godkjente to stjernesanlegg i Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 Over fem millioner trues av sult i Sahel-regionen06:00 Norsk Folkehjelp: – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med koronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27405:00 Wuhans innbyggere advares om ny smittebølge04:53 Dømt for sykling i kollektivfelt - får saken opp i Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem koronakriminelle utlendinger02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34 Ecuador samler inn lik fra gater og hjem23:03 NRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38 Titusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04 Oslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01 Tror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Camillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40 Rolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39 Byrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36 Russerne må holde seg hjemme ut måneden18:35 Nybø: Nå handler det om å overleve17:52 Nesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS17:39 16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35 Trump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35 Stor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Funn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53 Mor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25 Leir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24 Thailand innfører portforbud15:02 Frankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01 Britisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50 Tidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08 Sparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05 Forskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45 Ni siktet for drapsforsøk i Oslo12:44 Nesten 50 medier har permittert folk12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 – En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe
Siste nytt
07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57VerdenUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00VerdenOver fem millioner trues av sult i Sahel-regionen06:00NorgeNorsk Folkehjelp: – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54VerdenPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30NorgeTre uker med koronatiltak: Trenden er stabil05:30VerdenLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27405:00VerdenWuhans innbyggere advares om ny smittebølge04:53NorgeDømt for sykling i kollektivfelt - får saken opp i Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem koronakriminelle utlendinger02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28VerdenDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34VerdenEcuador samler inn lik fra gater og hjem23:03NorgeNRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38PengerTitusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04PengerOslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01NorgeTror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03VerdenCamillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40PengerRolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39Helse og livsstilByrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36Helse og livsstilRusserne må holde seg hjemme ut måneden18:35PengerNybø: Nå handler det om å overleve17:52Helse og livsstilNesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS17:39Penger16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35PengerTrump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35PengerStor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenFunn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53NorgeMor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25VerdenLeir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24VerdenThailand innfører portforbud15:02PengerFrankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01VerdenBritisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50SportTidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08NorgeSparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05VerdenForskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45NorgeNi siktet for drapsforsøk i Oslo12:44KulturNesten 50 medier har permittert folk12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56Penger– En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus