– Presidentens fly hadde ikke landingstillatelse

Alle de 96 passasjerene omkom da flyet de satt i styrtet få kilometer fra rullebanen i Russland. Foto: Scanpix.
Alle de 96 passasjerene omkom da flyet de satt i styrtet få kilometer fra rullebanen i Russland. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiske forsvaret hevder pilotene tvang seg til å lande i tett tåke, i strid med ordre fra bakken, da flyet med den polske presidenten styrtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Lech Kaczynski

* Lech Kaczynski og tvillingbroren Jaroslaw ble født 18. juni 1949.

* Brødrene støttet fagforeningslederen og demokratiforkjemperen Lech Walesa, og de spilte en viktig rolle da Walesa ble valgt til president i 1990.

* Lech Kaczynski var justisminister i regjeringen til Jerzy Buzek, som overtok som statsminister i 1997.

* Kaczynski ble valgt til president i 2005. Året etter utnevnte han tvillingbroren Jaroslaw, leder for det sterkt konservative Lov- og Rettferdighetspartiet, til statsminister.

* Polen ble omtalt som «tvillingrepublikken» fram til Jaroslaw gikk av som regjeringssjef i 2007.

* Lech Kaczynski var kjent som en konservativ katolikk. Både han og tvillingbroren ble beskyldt for å fremme høyrepopulistisk nasjonalisme.

* President Kaczynski markerte seg også som en kritiker av liberalistisk økonomisk politikk, og han la flere ganger ned veto mot forslagene til sittende statsminister Donald Tusk og hans regjering. (©NTB)

Ulykken beskrives som Polens verste tragedie siden andre verdenskrig. I tillegg til president Lech Kaczynski var hans kone Maria, sentralbanksjef Slawomir Skrzypek, en rekke folkevalgte og landets øverste militære ledere om bord på flyet.

Ingen av dem overlevde da flyet styrtet i bakken et par kilometer fra rullebanen utenfor byen Smolensk vest i Russland lørdag.

Det var svært dårlig sikt da pilotene forsøkte å lande, og ifølge det russiske luftforsvaret hadde de fått klar beskjed om å dra videre til en annen lufthavn.

– Sjefen for flygelederne ga pilotene ordre om å vende tilbake til en horisontal kurs. Da de ikke etterkom kravet, ble de gjentatte ganger beordret til å lande på en annen flyplass, sier luftforsvarets nest øverste sjef Aleksandr Aljosjin til russisk TV.

Katyn-massakren

Kaczynski kom til Russland for å delta i en seremoni til minne om polske offiserer og intellektuelle som ble likvidert av sovjetiske sikkerhetsstyrker i 1940.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet endte reisen med at presidenten og mange av hans øverste medarbeidere styrtet i døden ikke langt fra Katynskogen, stedet hvor mange av offiserene ble tatt av dage.

Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået AFP at den russiskbygde Tupolev-maskinen forsøkte å lande tre ganger før det siste forsøket endte med katastrofe. Til sammen 97 mennesker skal ha omkommet da flyet sneiet borti tretoppene, krasjet i bakken og begynte å brenne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjernsynsbildene viste vrakrester over et stort, skogkledd område dekket av tåke. Brannfolk forsøkte å slukke flammene fra vraket, mens sikkerhetsfolk og sivilkledde etterforskere inspiserte ulykkesstedet.

Tente lys

Flere tusen mennesker samlet seg foran det polske presidentpalasset i Warszawa for å minnes de døde lørdag kveld.

Folk la ned røde og hvite roser og tente levende lys utenfor bygningen nær sentrum av den polske hovedstaden. Høyrepopulisten Kaczynski var en omstridt politiker, men under den spontane minnemarkeringen ble gamle stridigheter lagt til side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan fortsatt ikke fatte det. Jeg er sjokkert, sa 32 år gamle Katarzyna.

Den polske statsministeren Donald Tusk sa på en pressekonferanse at flyulykken er Polens verste tragedie siden andre verdenskrig. Samtidig varslet Tusk at han ville reise til Russland for selv å ta ulykkesstedet i øyesyn.

Forsoning

Blant dem som omkom i ulykken, var forsvarssjef Franciszek Gagor, luftforsvarets øverste sjef Wojciech Potasinski, lederen for Polens olympiske komité og flere statssekretærer.

Russlands statsminister Vladimir Putin og Tusk deltok tidligere denne uken på en annen markering i Katynskogen til minne om de rundt 22.000 ofrene for massakren. Markeringen ble omtalt som et viktig bidrag til forsoning mellom Russland og Polen, som har vært spent i flere perioder etter jernteppets fall.

Ulykken vil neppe bidra til å forverre forholdet mellom de to landene, tror Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mulig at dette vil vekke mer sympati for Polen i Russland. Så paradoksalt nok kan ulykken få noen positive konsekvenser, sier han til NTB.

Putin leder gransking

Putin skal selv lede den russiske kommisjonen som etterforsker ulykken. Både han og landets president Dmitrij Medvedev uttrykte medfølelse med de pårørende og lovet at havariet vil bli grundig etterforsket.

Også fra resten av verden kom det kondolanser fra politiske ledere. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) framholdt at Polen og Europa har mistet en markant politiker.

– Lech Kaczynski har bidratt til at Polen har befestet sin plass blant Europas demokratiske stater, sa Stoltenberg.

Kong Harald kondolerte på vegne av seg selv og det norske folk til presidenten i den polske nasjonalforsamlingen, Bronislaw Komorowski – som nå blir Polens statsleder for en overgangsperiode fram til det holdes nyvalg. (©NTB)