Frykt for etnisk konflikt i Sør-Kirgisistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etniske spenninger oppstod fredag sør i Kirgisistan, det multietniske tilfluktsstedet til landets president der støtten nå smuldrer etter at han ble kastet og lojalister ble fjernet fra makten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitner sier guvernøren for den sørlige byen Jalalabad, en støttespiller til den avsatte presidenten Kurmanbek Bakijev, flyktet i løpet av natten. Omkring 200 mennesker samlet seg ved den største regjeringsbygningen for å diskutere videre skritt.


I en tale til mengden advarte Kamchibek Tashijev, en selverklært kandidat til ny guvernør, innbyggerne i byen som er delt mellom kirgisere, usbeker og tadsjiker om å unngå intern etnisk uro.

- Det er 70 prosent kirgisere her, 15 prosent usbekere og andre, sa Tashijev.

- Vi må leve i fred sammen.

Mens han talte ropte en rasende mann i forsamlingen til ham: «Du gjør alt for deg selv, du tar alt selv! Du bør innkalle kandidatene og innbyggerne til torget og la dem velge selv».

Bekymret

På den andre siden av torget satt en mann på huk. Han hadde det lange grå skjegget som er typisk for eldre usbeker i regionen, og innrømmet at han var bekymret for de økende etniske spenningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er bekymret for dette, ja, sa han, og ønsket ikke å opplyse om navnet sitt.

- Jeg tror det kan skje at kirgisere og usbeker kjemper mot hverandre. Det kan skje på nytt som det gjorde i Uzgen i 1990, sa mannen, med henvisning til en by der 300 skal ha dødd i en krangel om jordeiendom mellom etniske kirgisere og usbeker da Sovjetunionen nærmet seg kollaps.

Lokale innbyggere fra ulike etniske grupper sier stemningen er svært spent i Jalalabad, en by med omkring 300.000 innbyggere der Bakijev antas å befinne seg etter å ha flyktet fra den kirgisiske hovedstaden etter et blodig opprør onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Misfornøyd

I den nærliggende byen Osj, også en tradisjonell bastion for Bakijevs tilhengere, har en lojalistisk regional guvernør allerede blitt erstattet av en ny leder som er alliert med den selverklærte midlertidige regjeringen som kastet Bakijev.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye guvernøren i Osj, Sooronbai Zheenbekov, ble tatt i ed under en seremoni som ble sendt på lokalt fjernsyn, noe som understreket kontrollen landets nye regjering har etablert over medier landet rundt.

- På samme måte som folk i Bisjkek var misfornøyd med Bakijev var også vi her i sør misfornøyd med ham, sier en lokal innbygger som kun ville opplyse om fornavnet sitt, Roziboy.

- Han lovet å ikke gjenta feilene til Akajev, men gjorde nøyaktig de samme feilene, sier Roziboy med henvisning til den tidligere kirgisiske presidenten Askar Akajev som selv ble kastet under en oppstand i 2005 og erstattet av Bakijev.

Både Osj og Jalalabad ligger i Ferghanadalen, en frodig og fruktbar region som strekker seg gjennom flere av de hovedsakelig muslimske tidligere sovjetrepublikkene i Sentral-Asia.