– Må frikjennes for de alvorligste tiltalepunktene

Forsvarer Gunhild Lærum under sin prosedyre i Lommemannensaken fredag. Medforsvarer Gard A. Lier til høyre. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Forsvarer Gunhild Lærum under sin prosedyre i Lommemannensaken fredag. Medforsvarer Gard A. Lier til høyre. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvareren mener at lommemanntiltalte Erik Andersen (58) ikke er i stand til å utføre vold og tvang mot barn, og må frikjennes for de alvorligste punktene i tiltalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

58-åringen er tiltalt for to tilfeller av voldtekt mot smågutter, et i Hordaland og et på Sørlandet. Det finnes ikke tekniske bevis mot ham i noen av sakene, og Andersen må frikjennes for begge, mener forsvarer Gunhild Lærum.

Les også:

- Jeg vil aldri begå overgrep igjen

- Han må forstå at "sånn er jeg"

Lærum pekte i sin prosedyre i Follo tingrett på at Andersen kan dokumentere at han var et annet sted da overgrepet på Sørlandet skjedde. I dette tilfelle er forsvaret og påtalemyndigheten uenige om hvilken helg våren 2002 overgrepet fant sted.

– Denne posten viser at objektivitetsprinsippet settes til side, at påtalemyndigheten vil ha Andersen som gjerningsmann uansett, sa Lærum.

I saken i Hordaland anmeldte Andersen den fornærmede gutten for falsk forklaring, men anmeldelsen ble henlagt.

Les også: - Han må forstå sin egen seksualitet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andersen er også tiltalt for to tilfeller av overgrep mot barn under 14 år. Begge tilfellene kan sidestilles med samleie. I det ene tilfellet har Andersen tilstått. Der finnes det DNA-treff og overvåkingsbilder. Det andre tilfelle må han frifinnes for, mener forsvareren.

Flere lommemenn

Andersen har erkjent seg skyldig i 16 av de 66 overgrepene han er tiltalt for.

– Men at han har erkjent 16 av de 66 postene, betyr ikke at han er skyldig i alle. Det er ingen tekniske bevis som knytter ham til noen av de postene han ikke har erkjent, sa Lærum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et hovedargument for forsvaret er at det finnes flere lommemenn.

– Jeg er av den klare oppfatning at her kan det være mange gjerningspersoner, sier Lærum.

Les også: Ekspertdom i Lommemann-saken

Hun mener at politiet har låst seg helt til at det kun er én lommemann, og har lagt til side bevis som ikke passer med fasiten. Lærum mener også at det har vært flere tilfeller med samme modus etter at Erik Andersen (58) ble pågrepet 11. januar 2008. Hun kom i retten fredag med flere konkrete eksempler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet har ikke vært interessert i å undersøke disse. Det har ikke vært noen interesse for objektivitet eller å kartlegge om det har vært andre lommemenn, sa forsvareren.

Følelser

Lærum startet sin prosedyre fredag med å si at hun mener aktors påstand i lommemannsaken var styrt av følelser og ikke juss og rettspraksis.

– Vi har hørt om norgeshistorie, serieforbryter, om en iskald, kynisk og beregnende mann. Får en følelser til å styre påstander og argumenter blir det litt krigsstemning ut av det. Men denne saken skal som alle andre avgjøres ut fra fakta og juss, sa Lærum.

Aktor Per Egil Volledal sier til NTB at han i sin prosedyre nettopp oppfordret retten til å dømme Erik Andersen etter bevis og ikke følelser.

– Så der er vi enige, sier han.

Volledal la onsdag ned påstand om at Erik Andersen bør dømmes til forvaring i inntil ni år. Lærum har gjort det klart at hun er uenig i at det er nødvendig å idømme forvaring. (©NTB)