Vurderer å åpne kirkens hemmelige arkiv

Den katolske kirkens overhode i Norge biskop Bernt Eidsvig, bekrefter at det er lagret sensitive opplysninger i arkivet. Foto: Scanpix
Den katolske kirkens overhode i Norge biskop Bernt Eidsvig, bekrefter at det er lagret sensitive opplysninger i arkivet. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den katolske kirken i Norge har et hemmelig arkiv der overgrep begått av kirkens menn holdes skjult.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkivet er lukket for alle andre enn den katolske kirkens biskoper. Her lagres sensitive opplysninger, bekrefter den katolske kirkens overhode i Norge, biskop Bernt Eidsvig overfor VG.

– Overgrepssaker og andre personalsaker ligger i et arkiv som er stengt for andre. Her lagres sensitive opplysninger som kun biskopene skal ha innsyn i. Dette arkivet har navnet «Det hemmelige arkiv», sier Eidsvig.

Server brøt sammen

Denne uken avslørte Adresseavisen at tidligere biskop Georg Müller i Trondheim begikk seksuelle overgrep mot en mindreårig gutt for mange år siden. Gutten er i dag en voksen mann.

Etter avsløringene er ni overgrepssaker innen den katolske kirken blitt kjent, ifølge VG. Den katolske kirken skal nå gå gjennom disse sakene for å undersøke om det kan være saker som til nå ikke har vært kjent.

Eidsvig sier til VG at han har fått så mange henvendelser om mulige overgrep og andre seksuelle utilbørligheter på e-post at mailserveren har brutt sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer innsyn

Biskopen sier han ser behovet for større åpenhet. Torsdag ble det kjent at den danske katolske kirken vil åpne et tilsvarende hemmelig arkiv for en uavhengig ekstern gransker. Eidsvig vil vurdere å følge danskenes eksempel.

Les også: – Lang, djevelsk tradisjon for overgrep i Norge

Katolsk krisetelefon nedringt

– Jeg vil ta kontakt med statsadvokaten i Borgarting og fortelle dem hva jeg vet, og spørre dem om råd. Hvis de tilråder en ekstern gransking vil jeg være åpen for det, sier han.

Også innsyn i det hemmelige arkivet vil bli vurdert, dersom statsadvokatembetet gir råd om det.

Ingen anmeldt

Den katolske kirken har ikke anmeldt noen av overgrepssakene som er registrert i det hemmelige arkivet. Eidsvig sier dette er fordi opplysningene er gitt i sjelesorgsamtaler eller i skriftemål.

Les også: - Politiet skal etterforske overgrep, ikke kirken

Flere gutter kan være misbrukt i Norge

– Der er forutsetningen at det holdes hemmelig, sier biskopen til VG.

Han sier at norsk lov unntar både advokater og prester fra anmeldelsesplikten. (©NTB)