Lagde middag på lavaen

Ville du spist middag her? Foto: EPA/VILHELM GUNNERSSON
Ville du spist middag her? Foto: EPA/VILHELM GUNNERSSON
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville du spist middag her?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe islandske kokker tilbød denne uken to kunder en unik gastronomisk opplevelse: et gourmetmåltid tilberedt over varm lava og servert i nærheten av et pågående vulkanutbrudd.

- Min filosofi er at hvis noen sier at noe er umulig, føler jeg en trang til å prøve det, sier Fridgeir Eiriksson til AFP.

Firhjuls og helikopter

Når Eiriksson hørte om utbruddet ved Fimmvorduhals vulkanen i midten av Eyjafjallajökull på Island 21. mars, begynte han planlegge å «lage en deilig middag på vulkanen.»

Tirsdag kjørte Eiriksson og tre kolleger ved gourmetrestauranten ved Reykjaviks luksushotell Holt, rekvisita og massevis av champagne opp til foten av fjellet i to lastebiler. De satte opp en spisestue i nærheten av det ene lava-feltet med en rød løper, et lite bord og to stoler hentet opp med helikopter.

- Vi visste ikke hva vi kunne forvente når vi ville nærme oss vulkanen, så vi brakte sveise-masker og -hansker siden vi ønsket å lage maten på selve lavaen, fortalte Eiriksson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi brukte ikke noen av utstyret siden vi aldri var farlig nær den glødende lavaen, men det det var varmt rundt lavaen til at vi måtte ta av oss vinterfrakkene da vi skulle tilbrede maten, sier han.

Minus 30

Den effektive temperaturer på fjellet har de siste dagene falt helt ned til minus 30 grader, og til tross for den glødende lava rundt dem beholdt middagsgjestene vinterklærne på gjennom hele måltidet.

På menyen: hummersuppe, etterfulgt av hummer og breiflabb og lava-kokt sjalottløkløk, skyldt ned med Veuve Clicquot-champagne. Kokkene hadde tenkt å utelukkende tjene sine to kunder, som hver punget ut rundt 60.000 Kronur (470 dollar) for helikopterturen og måltidet, men tilbydde også noen nysgjerrige turister en smak av lava-maten.

Kokkene hadde ikke planlagt noen flere vulkanske mat-ekspedisjoner, men Eiriksson sier en Hollywood-TV-produsent hadde allerede ringt for å spørre om de ville gi en gjenta stuntet.