ALBUM: Erykah Badu: «New Amerykah Part Two (Return Of The Ankh)» (Universal Motown/Universal)Tar baduismen steget videre

Erykah Badu viser at hun fremdeles fortjener betegnelsen souldronning. Foto: Kenneth Cappello
Erykah Badu viser at hun fremdeles fortjener betegnelsen souldronning. Foto: Kenneth Cappello
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig like elegant fra neo-souldronningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erykah Badu: «New Amerykah Part Two (Return Of The Ankh)» Erykah Badu: «New Amerykah Part Two (Return Of The Ankh)»

(ABC Nyheter): Den moderne souldronningen Erykah Badu er ute med sitt femte studioalbum «New Amerykah Part Two (Return Of The Ankh)».

Mer personlig

I motsetning til den mer politisk orienterte forgjengeren «New Amerykah Part One (4th World War)» fra 2008, fremstår Erykah Badu som hakket mer personlig på årets utgivelse.

Ispedd elementer som kjennetegner jazzen (som kommer spesielt tydelig frem i det over ti minutter lange avslutningssporet «Out My Mind, Just In Time») opererer Badu i det samme forførende nu-soullandskapet, som hun alltid har gjort. Men her bærer låtene mer preg av en struktur som hun ikke har servert siden hun debuterte med uunngåelige «Baduizm» tilbake i 1997.

Bevisst særpreg

Erykah Badu har gjennom hele sin karriere vært bevisst på å servere et uttrykk som er unikt for henne. Og hun høres da heller ikke ut som noen andre denne gangen heller. Både stemme, stemning og produksjon bidrar på hvert sitt vis – eller eventuelt samlet sett - til å gi Erykah Badu hennes helt særegne signatur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«New Amerykah Part Two» føyer seg samtidig pent inn i rekken av solide og alltid like gjennomførte Badu-utgivelser. Selv om dette er hennes femte album, kunne det like gjerne vært en slags disk nummer fem fra hennes første plate. Den røde tråden er nemlig lett å følge tilbake hvis vi strekker den fra dette albumet via de tre foregående og tilbake til debuten.

Fremdrift

Erykah Badu har tross dette hele veien utvist en progresjon og fremdrift i det hun gjør. «New Amerykah Part Two» føles derfor som en helt naturlig videreføring av hennes tidligere utgivelser.

Innholdet på albumet er likevel ikke av sorten som automatisk vil feste seg gjennom hyppig rotasjon på radio de kommende månedene. Det er med andre ord ikke mange potensielle hitsingler å spore på dette albumet.

Stadig på høyden

Det betyr likevel ikke at det er noen grunn til å avskrive det nå 39 år gamle soultalentet, som stadig synes å være på høyden av sin karriere.