Norske politifolk stryker i arrestasjon

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks av ti norske politibetjenter ville ha strøket i arrestasjonsteknikk dersom de skulle gått opp til eksamen på nytt ved Politihøgskolen, ifølge en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen ble iverksatt av Politidirektoratet etter Obiora-saken i 2006, der Eugene Obiora døde som en følge av en pågripelse i Trondheim.

Den er gjennomført med en kombinasjon av spørreskjema til over 4.700 politibetjenter, og med praktisk test av 199 personer.

Anders Lohne Lie, som underviser ved Politihøgskolen, sier til Magasinet Norsk Politi at testene ble gjennomført på det laveste nivået som forventes til eksamen.

– Det dreier seg om nedleggelsesteknikk framover og bakover, og hvor den som pågripes står stille. Det er et underkrav sammenlignet med virkeligheten, hvor man er stresset, den som pågripes gjør motstand og det kanskje er både mørkt og glatt. Likevel var altså resultatet at seks av ti ville ha strøket på eksamen i arrestasjonsteknikk, sier han.

Lohne Lie mener at politifolk jevnlig må trene på arrestasjonsteknikk for å vedlikeholde ferdighetene. Han anbefaler derfor en årlig godkjenningsprøve, på linje med den årlige skytegodkjenningen. (©NTB)