EU fjerner mål om fattigdomsreduksjon
EU fjerner konkrete målsettinger om å redusere fattigdommen i EU sin nye tiårsplan for økonomien.
* EU-kommisjonen har lagt opp til fem mål i planen.
* De fem målene er økt sysselsetting, mer penger til forskning, flere klimatiltak og økt satsing på grønn energi, økt antall med høyere utdanning og færre fattige.
* På EU-toppmøtet i juni skal målene omformes til konkrete målsettinger for de enkelte EU-landene.
* 2020-strategien erstatter EUs forrige tiårsplan, Lisboa-strategien fra 2000, som skulle gjøre Unionens økonomi til den mest dynamiske i verden.
(Kilder: NTB, Ritzau) (©NTB)
Stats- og regjeringssjefene ble på EU-toppmøtet i Brussel fredag enige om deler av reformprogrammet 2020, som i løpet av de neste ti årene skal gi økt økonomisk vekst i Unionen.
I den nye tiårsplan ble målet om en reduksjon av antall fattige i EU med 20 millioner mennesker innen 2020, som EU-kommisjonen har foreslått, fjernet.
Begrunnelsen er at definisjonen av fattigdom varierer så mye blant EU-medlemmene at det vil være umulig å avgjøre om målet er nådd.
– Det skal konkrete fattigdomsmål på plass, men ikke med de målemetodene som var lagt til grunn nå, sier Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen.
Tiårsstrategien baserer seg på et forslag fra EU-kommisjonen, og EU-lederne diskuterte fredag et utkast utarbeidet av diplomater i løpet av natten. De 27 EU-lederne skal bli enige om målsettinger på fem forskjellige områder, men to av dem blir utsatt til EU-toppmøtet i juni.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEt av dem er hvilke målsettinger Unionen skal sette for økt kvalitet på utdanning i medlemslandene.
EU-kommisjonen har foreslått et mål om at 40 prosent av unge skal ha universitetsutdannelse innen 2020, men Tyskland motsatte seg kravet av frykt for at det kan være i strid med landets grunnlov. I Tyskland er det nemlig de 16 delstatene og ikke føderale myndigheter som har ansvaret for utdanningspolitikken.
Men mange er skeptiske til EU-landenes vilje og evne til å innfri målsettingene. Politiske eksperter sier EUs forrige tiårsplan for økonomien, Lisboa-strategien, mislyktes på grunn av at det manglet mekanismer for å tvinge gjennom tiltak. (©NTB)