Pål Bang-Hansen døde i natt

Pål Bang Hansen døde i natt etter en tids sykdom. Foto: Scanpix.
Pål Bang Hansen døde i natt etter en tids sykdom. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmregissør og filmkritiker Pål Bang-Hansen døde i natt, 72 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Pål Bang-Hansen

Bang-Hansen medvirket som barn i Arne Skouens debutfilm Gategutter (1949) og barnefilmen Tom og Mette på sporet (1952).

Filmutdannet ved Centro Sperimentale di Cinematografica i Roma.

Etter regidebuten Skrift i sne (1966) og spionfilmen Douglas (1970) oppnådde han en stor kinosuksess med satiren Norske byggeklosser (1972), hvor Bjørn Sand er den uheldige husbyggeren. Kronprinsen (1979), med Bjørn Sundquist som partitillitsmannen hvis karriere ødelegges av intriger, fikk gode kritikker.

Bang-Hansen var filmanmelder i Arbeiderbladet 1961–67.

Som filmformidler i NRK Fjernsynet 1967–2007 ble han en institusjon, først med den mangeårige programposten Filmmagasinet og siden med andre filmprogrammer.

Tildelt Gullrutens hederspris i 2001 og Aamot-statuetten i 2009.

Bang-Hansen har utgitt filmdagboken Dager med Douglas (1970) og to bøker med emne fra middelhavskysten, Villa Faraldi (1986; sm. m. Jon Lie) og Rivieraen (2003).

Kilde: snl.no

Han døde i natt etter en tids sykdom, skriver NRK.

Det er snart tre år siden Pål Bang-Hansen ble pensjonist. Men han forlot ikke filmarenaen. Han fortsatte å kommentere film og filmpolitikk i spalter og sendinger når han ble bedt om det.

Fortsatt på filmfestival

Han rapporterte fra festivalen i Lübeck i NRK P2 for bare fire måneder siden. Han var på festival i Berlin i februar i år, da som turist men aktivt observerende. Han som andre veteraner, syntes det var vanskelig å vende seg av med festivallivet.

- Han var for det første en ekstremt kunnskapsrik og dyktig filmmann, både som kritiker og journalist. Dessuten evnet han på vegne av NRK å balansere mellom det smale og det veldig brede, sier filmjournalist Borghild Maaland til VG Nett.

Maaland har kjent Bang-Hansen siden 1981, og beskriver en mann som var 100 prosent lidenskapelig opptatt av film - og en usedvanlig god kollega.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hederspriser

Siden 1962 har han, ofte med Arne Hestenes, rapportert årlig fra den nærliggende Filmfestivalen i Cannes, fra 1968 med base i hans bolig i Tovo ved liguriske Villa Faraldi. Herfra har han også skrevet reise- og matbøker. Som faren, ble han kulturjournalist i Arbeiderbladet 1961-67, men er mest kjent fra NRK der han ble ansatt 1965 og ledet Filmmagasinet 1967-93.

Han er hedret med den norske Åmot-statuetten, Amandas ærespris, Gullruten og «Den spillende Faun», som er Haugesund bys ærespris.