Meny

Agenter kan ha skygget journalist til Norge

WikiLeaks-redaktøren Julian Assange mener han ble skygget av amerikanske agenter da han reiste fra Island til Norge. Foto: New Media Days / Peter Erichsen (CC-BY-SA)
WikiLeaks-redaktøren Julian Assange mener han ble skygget av amerikanske agenter da han reiste fra Island til Norge. Foto: New Media Days / Peter Erichsen (CC-BY-SA)
En hemmelig amerikansk militærvideo kan være årsaken.
Medlinger på Twitter

Dette er WikiLeaks meldinger på twitter fra onsdag morgen i kronologisk rekkefølge:

WikiLeaks is currently under an aggressive US and Icelandic surveillance operation. Following/photographing/filming/detaining.

If anything happens to us, you know why: it is our Apr 5 film. And you know who is responsible.

Two under State Dep diplomatic cover followed our editor from Iceland to http://skup.no on Thursday.

One related person was detained for 22 hours. Computer's seized.That's http://www.skup.no

We have been shown secret photos of our production meetings and been asked specific questions during detention related to the airstrike.

We have airline records of the State Dep/CIA tails. Don't think you can get away with it. You cannot. This is WikiLeaks.

General David Petraeus skal ha hatt kommandoen da video som angivelig viser drap på sivile ble filmet. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/ScanpixGeneral David Petraeus skal ha hatt kommandoen da video som angivelig viser drap på sivile ble filmet. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix

Den islandske alltingrepresentanten Birgitta Jónsdóttir mener at hun blir overvåket som følge av sitt engasjement for WikiLeaks. Foto: AlthingiDen islandske alltingrepresentanten Birgitta Jónsdóttir mener at hun blir overvåket som følge av sitt engasjement for WikiLeaks. Foto: Althingi

Redaktøren av varslernettstedet WikiLeaks, Julian Assange, befant seg på Island før han skulle til Norge for å holde et foredrag på den årlige journalistkonferansen SKUP.

I en e-post til ABC Nyheter forteller Assange at han ble forfulgt av agenter fra det amerikanske utenriksdepartementet på vei til Norge torsdag 18. mars.

Julian Assange reiste fra Reykjavik til Oslo, via København.

- Ifølge passasjerlistene har to personer, begge med diplomatstatus fra det amerikanske utenriksdepartementet, hentet boardingpass med tre minutters mellomrom. Ingen av dem skal ha sjekket noen bagasje, skriver Assange i e-posten.

Overvåket på Island

Mens Assange var på Island i forrige uke skal han ifølge e-posten til ABC Nyheter ha blitt skygget og fotografert. En frivillig islandsk WikiLeaks-medarbeider ble mandag anholdt og avhørt av islandsk politi, ifølge den samme e-posten.

WikiLeaks-redaktøren befant seg på sagaøya for bistå islandske politikere med et lovforslag om å modernisere lovverket og introdusere det som kalles «Icelandic Modern Media Initiative». Et lovforslag som i stor grad vil beskytte undersøkende journalistikk og internet-tjenester for spionasje og sensur.

Vet du noe om saken? Tips oss på tips@abcnyheter.no

Do you have information regarding this story? Email us: tips@abcnyheter.no

Publiserer det noen vil holde skjult

I e-posten til ABC Nyheter forteller Assange at WikiLeaks lenge har vært i både private og statlige sikkerhetsorganisasjoners søkelys.

Grunnen til oppmerksomheten er at nettstedet har tatt på seg å publisere dokumenter og annen informasjon som myndigheter og andre gjerne skulle sett fikk et glemselens slør over seg.

- WikiLeaks har opparbeidet seg rykte som troverdig kilde over lang tid og har mottatt flere priser for sitt arbeid. Blant annet fra Amnesty, sier SKUP-styremedlem og Aftenposten-journalist Jan Gunnar Furuly.

Under SKUP-konferansen kom WikiLeaks med en sterk påstand.

- Jeg leser på plakater her at 1000 journalister er drept siden 1945. Og jeg vet det jeg sier nå er kontroversielt, men det er ikke i nærheten av nok, sa Julian Assange.

Med det skal Assange mene at de fleste journalister ikke gjør jobben sin godt nok.

Drap på sivile

Assange peker ut flere mulige årsaker til den økte overvåkningen de siste månedene. De fleste mener han skyldes at USA har "interesser" i sakene de jobber med.

Den mest sannsynlige årsaken til overvåkningen denne gangen mener Assange skyldes en hemmelig video fra det amerikanske militæret.

Videoen skal vise sivile som blir drept i et flyangrep som skjedde under den amerikanske generalen David Petraeus kommando.

E-posten fra Assange sier ingen ting om tid eller sted for angrepet på de sivile, men Petraeus har blant annet vært sjef for spesialstyrkene som jaget toppfolk i irakisk al-Qaida. Senere ble han også sjef for alle de amerikanske styrkene i landet.

- Har WikiLeaks videoen de sier at de har, så er det ikke usannsynlig at amerikansk etterretning er interessert i den, sier jan Gunnar Furuly til ABC Nyheter.

Ble vist overvåkningsbilder 

Islendingen som ble anholdt og avhørt på mandag skal ifølge flere kilder ABC Nyheter har snakket med være en mindreårig. Noe som også stemmer med Assanges beskrivelse av avhøret.

Under avhøret, hvor også guttens far var til stede, skal det ha blitt lagt frem overvåkningsbilder av WikiLeaks-redaktøren Julian Assange på utsiden av en restaurant i Reykjavik og fra rommet hvor det ble holdt et produksjonsmøte i forbindelse med den hemmelige amerikanske militærvideoen.

Det skal ifølge Assanges e-post også ha blitt henvist spesifikt til videoen og "viktige" islandske aktører. Navn på flere kjente journalister som har jobbet med videoen skal også ha blitt referert til under politiavhøret.

Gutten skal ha blitt holdt i politiets varetekt i ca. 21 timer.

- Jeg blir avlyttet

En islandsk journalist ABC Nyheter har snakket med mener at WikiLeaks-redaktøren ble overvåket da han var på Island.

- Det skjer mistenklige ting her nå og det er åpenbart at islandsk politi holdt Assange under oppsikt da han var her, sier journalisten som ikke ønsker å bli identifisert.

Allting-representanten Birgitta Jónsdóttir som har jobbet tett med WikiLeaks mener at hun blir overvåket.

- De siste dagene har det skjedde rare ting med telefon min, og jeg ser det som sannsynlig at jeg blir avlyttet, sier Jónsdóttir.

Nekter kjennskap til saken

Det islandske justisdepartementet sier at de ikke har kjennskap til at WikiLeaks skal ha blitt skygget på Island, at utenlandske agenter er involvert eller at noen skal ha blitt anholdt og avhørt.

- Vi kjente ikke til noe av dette før vi fikk en e-post fra ABC Nyheter med spørsmål om saken, sier Haukur Guðmundsson i det islandske justisdepartementet.

Heller ikke ikke den islandske utenriksministeren har kjennskap til den angivelige overvåkningen.

- Jeg har ikke hørt noen ting om dette, sier den islandske utenriksministeren, Össur Skarphedinsson, til ABC Nyheter natt til torsdag.

Det norske utenriksdepartementet sier følgende om saken.

- Vi har overhodet ikke noen kjennskap til dette, sier det pressetalskvinne Ragnhild Imerslund til ABC Nyheter, og legger til at dette ikke er noe UD kommer til å se nærmere på.

Her er e-posten fra Julian Assange:

SOMETHING IS ROTTEN IN THE STATE OF ICELAND

Over the last few years, WikiLeaks has been the subject of hostile acts by security organizations. In the developing world, these range from the appalling assassination of two related human rights lawyers in Nairobi last March (an armed attack on my compound there in 2007 is still unattributed) to an unsuccessful mass attack by Chinese computers on our servers in Stockholm, after we published photos of murders in Tibet. In the West this has ranged from a police raid in Germany over an Australian censorship list, to an ambush by a "James Bond" character in a Luxembourg car park, an event that ended with a mere "we think it would be in your interest to...".

Developing world violence aside, we've become used to the level of security service interest in us and have established procedures to ignore that interest.

But the increase in surveillance activities this last month, in a time when we are barely publishing due to fundraising, are excessive. Some of the new interest is related to a film exposing a U.S. massacre we will release at the U.S. National Press Club on April 5.

The spying includes attempted covert following, photographng, filming and the overt detention & questioning of a WikiLeaks' volunteer in Iceland on Monday night.

I, and others were in Iceland to advise Icelandic parliamentarians on the Icelandic Modern Media Initiative, a new package of laws designed to protect investigative journalists and internet services from spying and censorship. As such, the spying has an extra poignancy.

The possible triggers:

(1) our ongoing work on a classified film revealing civilian casualties occurring under the command of the U.S, general, David Petraeus.

(2) our release of a classified 32 page US intelligence report on how to fatally marginalize WikiLeaks (expose our sources, destroy our reputation for integrity, hack us).

(3) our release of a classified cable from the U.S. Embassy in Reykjavik reporting on contact between the U.S. and the U.K. over billions of euros in claimed loan guarantees.

(4) pending releases related to the collapse of the Icelandic banks and Icelandic "oligarchs".

We have discovered half a dozen attempts at covert surveillance in Reykjavik both by native English speakers and Icelanders. On the occasions where these individuals were approached, they ran away. One had marked police equipment and the license plates for another suspicious vehicle track back to the Icelandic private VIP bodyguard firm Terr ( http://terr.is/ ). What does that mean? We don't know. But as you will see, other events are clear.

U.S. sources told Icelandic state media's deputy head of news, that the State Department was aggressively investigating a leak from the U.S. Embassy in Reykjavik. I was seen at a private U.S Embassy party at the Ambassador's residence, late last year and it is known I had contact with Embassay staff, after.

On Thursday March 18, 2010, I took the 2.15 PM flight out of Reykjavik to Copenhagen--on the way to speak at the SKUP investigative journalism conference in Norway. After receiving a tip, we obtained airline records for the flght concerned. Two individuals, recorded as brandishing diplomatic credentials checked in for my flight at 12:03 and 12:06 under the name of "US State Department". The two are not recorded as having any luggage.

Iceland doesn't have a separate security service. It folds its intelligence function into its police forces, leading to an uneasy overlap of policing and intelligence functions and values.

On Monday 22, March, at approximately 8.30pm, a WikiLeaks volunteer was detained by Icelandic police for over 20 hours on an insignificant matter. The police then apparently took the opportunity to detain the volunteer over night, without charge--an unusual act in Iceland. The next day, during the course of interrogation, the volunteer was shown covert photos of me outside the Reykjavik restaurant "Icelandic Fish & Chips", where a WikiLeaks production meeting took place on Wednesday March 17, 2010--the day before individuals operating under the name of the U.S. State Department boarded my flight to Copenhagen.

The spied on production meeting used a discreet, closed, backroom. The subject: a concealed, scandalous, U.S. military video showing civilian kills by U.S. pilots. During the interrogation, a specific reference was made by police to the video---which could not have been understood from that day's exterior surveillance alone. Another specific reference was made to "important", but unnamed Icelandic figures. References were also made to the names of two senior journalists at the production meeting.

Who are the Icelandic security services loyal to in their values? The new government of April 2009, the old pro-Iraq war government of the Independence party, or perhaps to their personal relationships with peers from another country who have them on a permanment intelligence information drip?

Only a few years ago, Icelandic airspace was used for CIA rendition flights. Why did the CIA think that this was acceptable? In a classified U.S. profile on the former Icelandic Ambassador to the United States, obtained by WikiLeaks, the Ambassador is praised for helping to quell publicity of the CIA's activities.

Often when a bold new government arises, bureaucratic institutions remain loyal to the old regime and it can take time to change the guard. Former regime loyalists must be discovered, dissuaded and removed. But for the security services, that first vital step, discovery, is awry. Congenitally scared of the light, such services hide their activities; if it is not known what security services are doing, then it is surely impossible to know who they are doing it for.

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus