Dansk miljøminister bekymret over gift i dildoer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmarks miljøminister Karen Ellemann advarer mot miljøgifter i sexleketøy og vil ha nye EU-regler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske Sundhetsstyrelsen gjennomførte i 2006 en «Kartlegging og sunnhetsmessig vurdering av kjemiske stoffer i sexleketøy».

Konklusjonen var at det i enkelte sexleketøy var høye konsentrasjoner av ftalater, et hormonforstyrrende stoff som i hovedsak benyttes for å mykgjøre plast.

Les også: - Kremer og sminke kan gjøre deg syk

Ftalater antas å påvirke menns sædkvalitet, gi guttebarn misdannede kjønnsorganer og framskynde puberteten hos jenter slik at de utvikler bryster i åtteårsalderen.

Sunnhetsstyrelsen konkluderte med at helserisikoen var liten ved «normal bruk» av sexleketøy, men miljøminister Karen Ellemann viser til ny forskning som fokuserer på den såkalte cocktaileffekten av slike stoffer.

Les også: - Her er 575 miljøskadelige stoffer

– Derfor vil Miljøstyrelsen også trekke inn ftalater i sexleketøy i den dokumentasjonen som skal danne bakgrunn for et dansk forslag til nye EU-regler om ftalater i en rekke produker, slår Ellemann fast.

Den danske Miljøstyrelsen har for sikkerhets skyld lagt ut «tips» på sin hjemmeside, der de blant annet fraråder gravide og ammende kvinner å bruke sexleketøy og anbefaler bruk av kondom over dildoen. (©NTB)

Les også: Knytter forurenset brystmelk til testikkelkreft