- Mørkristet kaffe best for magen

MØRK: Ny forskning viser at et stoff i mørk kaffe bremser syreproduksjonen i magen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
MØRK: Ny forskning viser at et stoff i mørk kaffe bremser syreproduksjonen i magen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Espressokaffe inneholder et stoff som minsker magens syreproduksjon, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange mennesker får problemer med magen dersom de drikker kaffe. Det er nemlig stoffer i kaffe som irriterer magen og bidrar til at det skapes mer magesyre, som igjen kan gi halsbrann og sure oppstøt.

Men ifølge tyske og østerrikske forskere finnes det også et stoff i kaffe som kan være bra for magen, melder Videnskap.dk.

Stoffet N-methylpyridinium (NMP) ser ut til å blokkere magecellenes evne til å danne saltsyre.

NMP dannes under ristingen av kaffebønnene, så mørkristet kaffe inneholder mest av stoffet, noe som vil bety at mørkristet espressokaffe kan være bedre for magen enn lys kaffe.

- Denne oppdagelsen kan hjelpe mange mennesker som ikke så godt tåler kaffe, sier Veronika Somoza fra universitetet i Wien i en pressemelding.

Vil maksimere positiv effekt

Forskerne kom frem til resultatene ved å utsette menneskelige mageceller for forskjellige typer kaffe – vanlig, mørkristet, mild, koffeinfri og såkalt magevennlig kaffe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De så deretter på hvordan cellene reagerte og fant ut av hvilke stoffer i kaffen som endret cellenes syreproduksjon.

De kom frem til at koffein stimulerer dannelsen av magesyre. Det samme gjelder katecholer og N-alkanoly-5-hydroxytryptamider – og det er kombinasjonen av disse som irriterer magen.

Men forskerne oppdaget altså også at NMP hadde motsatt effekt, og nå vil de eksperimentere med forskjellige kaffebønner og ristningsmetoder for å finne ut hvordan denne positive effekten kan maksimeres.

Studien presenteres på American Chemical Societys årsmøte i San Francisco denne uken.