Tørkerammet Sørøst-Asia må vente på regnet

Thailandske barn leker på en uttørket del av elveleiet nord for Bangkok. Mekong-elven er på sitt laveste nivå på 50 år etter flere måneders tørke i hele Sørøst-Asia. (Foto: Scanpix)
Thailandske barn leker på en uttørket del av elveleiet nord for Bangkok. Mekong-elven er på sitt laveste nivå på 50 år etter flere måneders tørke i hele Sørøst-Asia. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skogbrann, ødelagte avlinger og skrantende elver. Tørken har rammet Sørøst-Asia hardt de siste månedene, og regionen må trolig vente på regntiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mekong-elven:

* Asias sjuende lengste elv med sine rundt 4.500 kilometer.

* Starter i Kina under navnet Lancang Jiang og renner deretter i sørøstlig retning gjennom Burma, Laos, Thailand, Kambodsja. Munner ut i Vietnam gjennom to elveleier.

* Deltaet rundt den sørligste elvemunningen er på rundt 70.000 kvadratkilometer og et av verdens mest fruktbare risområder.

* Det er gjort omfattende arbeider flere steder for å demme opp for de hyppige flommene og produsere elektrisk kraft. (©NTB)

Det er flere tiår siden Sørøst-Asia opplevde maken til årets tørke. Mekong-elven, som renner fra Kina og gjennom Burma, Thailand, Laos og Kambodsja før den munner ut ved kysten av Vietnam, illustrerer problemene.

Elven er på sitt laveste nivå på 50 år. Det har ført til vannmangel for 15 millioner mennesker og ødelagt 4 millioner hektar med jordbruksområder i fem kinesiske provinser.

I det sørvestre Kina, der Mekong-elven har sitt utspring, er tørken den verste på minst 60 år, forteller kinesiske myndigheter. Vannføringen i Yunnan-provinsen falt til halvparten av normalnivået i februar, og flere områder er plaget av skogbranner.

Skogbranner

Også nord i Thailand har skogbranner gjort stor skade, og populære turistmål som Chiang Mai har vært dekket av et tykt røykteppe.

Nord-Vietnam deler problemene, med 1.600 hektar skog ødelagt av brann så langt i år. Det er mer enn områdene som ble rammet av skogbrann i 2008 og 2009 til sammen, forteller Do Thanh Hai i det vietnamesiske departementet for skogvern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En langvarig tørke som denne er uvanlig. Tørken og de høye temperaturene faller sammen med perioden da bøndene pleier å svi av jordene sine for å gjøre seg klare til å så. Det gjør risikoen for brann ekstra høy, sier Hai.

De nordvestlige delene av Vietnam har praktisk talt vært uten nedbør fra oktober til februar, legger han til.

I januar ble Den røde elv, som renner fra Kina gjennom Nord-Vietnam og ut i Sør-Kinahavet, målt til sitt laveste nivå på mer enn 100 år. I det nordlige Malaysia står store deler av risavlingene i fare, og tapene kan beløpe seg til nesten 100 millioner kroner. Tørken har allerede kostet Filippinene over 600 millioner kroner i ødelagte avlinger og tvangsslaktet buskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Seks land i Sørøst-Asia er avhengige av Mekong-elven. I år er vannføringen sterkt redusert, noe som fører til problemer for landbruket og krangel om årsakene til tørken. (Foto: Scanpix)Seks land i Sørøst-Asia er avhengige av Mekong-elven. I år er vannføringen sterkt redusert, noe som fører til problemer for landbruket og krangel om årsakene til tørken. (Foto: Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må vente på regnet

Vanligvis starter regntiden i Sørøst-Asia i mai eller juni og er av avgjørende for risavlingene. I år må imidlertid både risbønder og andre smøre seg med tålmodighet.

El Nino-fenomenet – en oppvarming av Stillehavet som fører til forandringer i værmønstrene – kan komme til å utsette regntiden.

– Sommeren kommer til å bli litt lenger og regntiden litt kortere. Dette gjelder ikke bare Thailand, men også Indonesia og det nordlige Australia, sier Smith Dharmasaroja.

Han understreker at El Niño ikke har noe med den nåværende tørken å gjøre.

Tørken har også vekket til live en gammel kontrovers rundt Kinas bruk av Mekong-elven til vannkraft.

– Dette er ikke første gang lav vannføring i Mekong-elven og tørke inntreffer samtidig med demningsbygging i Kina, sier direktør Carl Middleton i International Rivers Mekong i Bangkok.

Kina avviser anklagene og viser til at bare 13 prosent av kildene til Mekong-elven befinner seg i Kina, og at det utelukkende dreier seg om kraftverk, ikke vanningsprosjekter. (©NTB)

Les flere nyheter her