Norske huspriser øker mest

Norske huspriser øker mest
Norske huspriser øker mest
Artikkelen fortsetter under annonsen

Steg mest i Europa i 2009 viser ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rapport utgitt av eiendomsorganisasjonen RICS, Royal Institution of Chartered Surveyors, viser at prisen på hus i Norge steg med 19 prosentpoeng fra 2008 til 2009.

Ingen andre land i Europa opplevde en tilsvarende økning.

Ikke rammet av krisen

Leder i Huseiernes Landsforbund, Petter Batta, er ikke overrasket over at Norge ligger på topp.

- Vi er omtrent det eneste landet i verden som ikke ble berørt av finanskrisen. Renta ble kjørt i bånn for å unngå konsekvensene av krisen, og dermed ble også kjøpekraften beholdt, sier Batta til ABC Nyheter.

Kun fem land kan skilte med en prisstigning i 2009. På andre og tredjeplass finner vi nabolandene våre Finland og Sverige. Østerrike og Storbritania opplevd en minimal stigning i husprisene.

Baltikum i bånn

Leder i Huseiernes Landsforbund, Petter Batta. Foto: Huseiernes Landsforening Leder i Huseiernes Landsforbund, Petter Batta. Foto: Huseiernes Landsforening

På bunn av listen ligger Latvia, Estonia og Litauen. Husprisene i Latvia har sunket med over 50 prosent på ett år. Finanskrisen og den etterfølgende kollapsen i boligmarkedet er årsaken til det dramatiske fallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Latvia er svært hardt rammet av finanskrisen. Det har gått utover boligmarkdet. Jeg har selv vært der og sett konsekvensene. Over natta reduserte bedrifter lønningene med 20-30 prosent, uten å si ifra til sine ansatte, forteller Batta.

Andre land som også opplevde en sterk

Oversikten fra RICS over prisutviklingen på hus i EuropaOversikten fra RICS over prisutviklingen på hus i Europa

nedgang er Ungarn, Irland, Slovakia og Slovenia.