Taliban: Prøvde å utlevere bin Laden

TALIBAN: Mulla Abdulla Zaeef gir et unikt innblikk inn i Talibans indre. Foto: Scanpix.
TALIBAN: Mulla Abdulla Zaeef gir et unikt innblikk inn i Talibans indre. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før 11. september prøvde Taliban å etterkomme USAs krav om å utlevere bin Laden tre ganger, skrives det i en ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter prøvde allerede før 11. september 2001 å få Afghanistan til å en avtale der bin Laden ble stilt for retten, skriver tidligere ambassadør til Pakistan for Taliban, mulla Abdul Zaeef i sine memoarer «My life with the Taliban».

I boken forteller Zaeef at mens USA presset på for å få bin Laden utlevert, så motsatte regjeringen i Kabul seg dette på grunn av juridisk problemer. De hevdet at de ikke kunne utlevere Osama bin Laden så lenge Afghanistan ikke hadde noen utleveringsavtale med USA.

I stedet foreslo de at de kunne stille bin Laden for retten i Kabul. Når USA ikke gikk med på dette, prøvde et forslag der tre eller fire arabiske land kunne stille ham for retten, mens USA leverte bevisene mot ham til dette tribunalet. Heller ikke dette var akseptabelt for amerikanerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som et siste halmstrå foreslo man da å stille bin Laden for FN-domstolen i Haag, et grep som kunne redde ansikt for begge parter. USA avslo også dette.

Innblikk i skjult kultur

My life with the Taliban. Foto: Pressefoto.My life with the Taliban. Foto: Pressefoto.

Historien kommer fram i Zaeefs bok som ble utgitt på engelsk i januar. I dag møter de to oversetterne, Alex Strick van Linschoten og Felix Kuehn på et seminar på Nupi, der de forteller om situasjonen i Sør-Afghanistan. De to researcherne har bodd der, som de eneste vestlige utenfor sikkerhetsgjerdene, i to år. De har dermed et ganske unikt perspektiv på utviklingen av konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boken mulla Abdul Zaeef har skrevet er et av veldig få innblikk i kulturen og historien til Taliban. Til tross for at man har kjempet en krig mot organisasjonen de siste ni årene, er det overraskende få som har innsikt i hva som skjedde da Taliban som vi kjenner det, ble stiftet i 1994, og hvilke tanker de på innsiden gjør seg om situasjonen i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren tjenestegjorde som Talibans ambassadør til Pakistan da de to flyene fløy inn i World Trade Center 11. september 2001. Etter å ha vært Talibans eneste ansikt utad i månedene opp mot den amerikanske invasjonen, ble Zaeef arrestert av pakistanske myndigheter og overlevert til amerikanerne.

Fengslet på Guantanamo

Etter å ha bli holdt i forskjellige fengsler om i verden, ble han til slutt ført til Guantanamo på Cuba. Totalt satt han i amerikansk varetekt i fire år. Etter at han kom tilbake til Afghanistan i 2005 har han holdt seg i Kabul, der han stadig gir intervjuer til vestlige medier, og fungerer som en møtepartner for vestlige diplomater. Han har også møtt president Hamid Karzai en rekke ganger.

Boken er ikke oppløftende lesing for de som tror at en forhandlingsløsning er rett rundt hjørnet. Selv om Zaeef blir sett på som en moderat talsmann for Taliban i dag er han uforsonlig i forhold til fiendene Storbritannia og USA. Den ene blir beskrevet som diabolsk, mens den andre som et selvsentrert, ondt monster av en stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Reintegreringsprosessen vil bare fortsette å styrke Taliban, ble han sitert som å si for kun kort tid siden.

Vil aldri gi opp

I boken gjentar han stadig at Afghanistan aldri har blitt erobret av utenlandske styrker, og at han siden starten av invasjonen har sagt at innen ti år vil de amerikanske styrkene innse at de har opplevd en stor skuffelse.

På samme tid som boken gir innsikt i hvordan Taliban ble til, hvor de kommer fra, og hvilke rasjonale de følger, så viser Zaeef også tegn til selektiv hukommelse.

I sin beskrivelse av hva som skjedde etter at Taliban tok over makten, så går han aldri inn i detaljer om hvordan Sharia-lovene ble innført og hvorfor. Eller om situasjonen for kvinner i Afghanistan. Dette blir nevnt i bisetninger, og ikke forklart på omfattende vis.

Totalt sett er boken uten tvil et av de beste innblikkene i en verden som hittil har vært hermetisk stengt for vestlige øyne. Mulla Abdul Zaeef har med egne øyne sett utviklingen av organisasjonen fra krigen mot russerne og fram til i dag. Han har perspektiver som er fremmede for vestlige tenkere, men som likefullt er essensielle for å kunne forstå den fienden Nato og USA prøver å bekjempe.


Alex Strick van Linschoten som har oversatt boken, har tidligere jobbet som frilansjournalist for ABC Nyheter i Afghanistan.