Har funnet «jordlignende» planet

Illustrasjon av den nyoppdagede planeten og dens sentralstjerne. Kilde: Instituto de Astrofísica de Canarias
Illustrasjon av den nyoppdagede planeten og dens sentralstjerne. Kilde: Instituto de Astrofísica de Canarias
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere har funnet den første planeten utenfor solsystemet som ligner på «våre» planeter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planeten har fått det ikke akkurat velklingende navnet CoRoT-9b. Den befinner seg ikke mindre enn 1.500 lysår fra jorden. Det er den første planeten forskere har funnet utenfor vårt solsystem, som er temperert, og som ligner planetene i vårt eget solsystem.

- Planeten er like stor som Jupiter, og har en bane som ligner på Merkurs bane, sier forsker Hans Deeg, som har ledet prosjektet som leter etter planeter.

CoRoT-9b er slett ikke den første planeten man finner utenfor vårt solsystem. Tidligere har forskere funnet 400 såkalte eksoplaneter, som er betegnelsen på planeter utenfor vår solsystem. Men Dr. Deeg, som jobber som forsker ved Instituto de Astrofisica de Canarias på Kanariøyene, sier at alle de andre har vært ”eksotiske”

- De har enten baner nær sentralstjernen (tilsvarende vår sol), noe som gjør dem ekstremt varme. Eller så har de eksentriske baner, som vil si at de befinner seg både nær og langt fra sentralstjernen. Det fører til ekstreme temperaturer, sier han-

Klimaet på CoRoT-9b er temperert, og ifølge Deeg er dette den første planeten der det gir mening å bruke modeller som er utviklet for planetene i vårt solsystem.

Overflatetemperaturen skal være mellom minus 20 og 160 grader celsius.

Kilde: BBC.