En ganske snill film om drap, mat og sex

På bildet fra venstre Jorunn Kjellsby og Jannike Kruse, kvinnelige hovedrolleinnehavere.
På bildet fra venstre Jorunn Kjellsby og Jannike Kruse, kvinnelige hovedrolleinnehavere.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det her har jeg lyst til, var Stellan Skarsgårds første reaksjon da han fikk manuset til «En ganske snill mann» fra regissør Hans Petter Moland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moland og Stellan Skarsgård har jobbet sammen før. De er blitt venner og forstår hverandre godt. Samspillet mellom dem kommer godt til syne i Molands nye film.

«En ganske snill mann» er allerede ganske bejublet til tross for at den ikke har norsk premiere før fredag. Under Berlin-festivalen tidligere i vinter ble filmen tildelt publikumsprisen, og allerede nå melder den tyske distributøren optimistisk om at kanskje så mange som 200.000 tyskere vil se den på kino.

Oppgjør og desperasjon

Hans Petter Moland var ikke i tvil om at det var Skarsgård som skulle spille den drapsdømte bilmekanikeren Ulrik som slipper ut av fengsel etter 12 år bak murene. Med et dystert og brutalt ærlig filmspråk, men samtidig med en viss varme og mye komikk, fortelles en historie om død, oppgjør og desperate følelser.

– Ulrik er en veldig utfordrende rille å spille fordi karakteren ikke er handlingsmettet og full av driv. En viktig del av rollen er at han unnlater å meddele seg så mye til dem som ønsker at han skal si hva han mener, forteller Moland til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulrik er forvirret etter å ha kommet ut og over å skulle pense ut framtiden selv. Sjefen hans i det kriminelle miljøet krever oppgjør og sønnen vil ikke ha noe med ham og gjøre. Men han er snill og medgjørlig og sier seg villig til å gjøre det han blir bedt om.

Også i forholdet til de to kvinnene i filmen, spilt av Jorunn Kjellsby og Jannike Kruse, opplever Ulrik problemer fordi han bare gjør som han blir fortalt. Og som oftest må han gjøre det mens han har munnen full av mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mat og sex

– Han har sittet inne i 12 år og synes vel han må yte noe til gjengjeld. Det er en del mat og sex i filmen. Det å se folk ha sex på film er jo stort sett gørr kjedelig. Men med å gi det spenning, humor og litt råhet, vil vi gi folk noe de ikke har sett før, smiler Moland.

Jorunn Kjellsby spiller den bistreste husverten i norsk film på mange år. I et nedslitt hus på Alnabru i Oslo slipper Karen Margrethe den straffedømte svensken inn som leieboer. Dyp skepsis byttes raskt ut med et glødende begjær som kommer til overflaten på ganske besynderlig vis. Men selv om sexen hovedsakelig skjer med mesteparten av klærne på, oppleves scenene ikke mindre utleverende av den grunn. Verken for skuespillere eller for den som ser på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet ikke om jeg ville gjort dette for andre enn Stellan og Hans Petter. Det er klart at slike scener oppleves sårbare å spille inn, og jeg må være kjempetrygg på motspilleren og på instruktøren for å gjøre det, sier Kjellsby.

Selger godt

Produsent Stein B. Kvae forteller at «En ganske snill mann» har vakt oppsikt og allerede er solgt til 22 land. Nå pågår forhandlinger med Frankrike og USA. I Tyskland, hvor filmen allerede har fått rosende omtale, tror den nasjonale distributøren at filmen vil selge svært godt.

– Vi er blitt varslet at de tror bonusen som inntreffer ved både 100.000 og 200.000 solgte billetter kan bli utbetalt, sier Kvae til NTB.