Åtte granater bommet med to kilometer

Åtte granater fra en M109-kanon havnet to kilometer utenfor kurs på Setermoen. (Foto: Forsvarets mediesenter.)
Åtte granater fra en M109-kanon havnet to kilometer utenfor kurs på Setermoen. (Foto: Forsvarets mediesenter.)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret beskriver det som en mindre hendelse. - Det virker ikke som Forsvaret bryr seg så mye om det, sier bonde som så hva som skjedde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte granater fra en M109 kanon havnet to kilometer unna det tiltenkte målet under øvelseskyting i Setermoen skytefelt mandag kveld. Tre av de åtte nedslagene ble registrert på et melkebruk i Forseth Vestre, noen kilometer unna nedslagsfeltet for granatene, skriver Nordlys.

- Forsvaret sier at de bommet med to kilometer, men jeg tror det er mer. De kaller det en liten feil og ga inntrykk av at det ikke er noen stor sak og at det ikke er noe å skrive om, sier bonde Rolf-Åge Forseth til ABC Nyheter.

Vil ikke krangle

Sønnen hans så tre av nedslagene, og fikk seg en støkk i kroppen.

- Det blir alltid en betraktning mot betraktning. Det er skyteleders vurdering at det var to kilometer. Men det er ikke et viktig poeng for oss å krangle på, sier oberstløytnant Lars Huse, som er sjef for artilleribataljonen.

Granatene traff en fjellrygg som ligger mellom avfyringsstedet og nedslagsfeltet. Nedslaget beregnes av et ildlederlag som sender koordinater tilbake, og man beregner skytebanen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som skjedde her, er at man maskinen beregnet en for lav granatbane, og de traff fjellryggen. Terrengprofilen var lagt inn med en for lav margin av maskinen, sier Huse.

Avviser

Forseth bor nær skytefeltet, så han er godt vant med støy. Han hevder at granatene havnet innenfor skytefeltet, men utenfor nedslagsfeltet.

- Forsvaret unnskylder seg med at granatene falt ned i skytefeltet. Det er sant. Men det er bebyggelse innenfor skytefeltet, og det er ikke hele feltet som er godkjent for granatnedslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette avvises av artillerisjefen:

- Det er ikke utenfor nedslagsfeltet. Nedslagene skjedde der to nedslagsfelt møtes, sier han.

- Når de øver på langdistanseskyting, står de i Lavangen og skyter. Dersom denne feilen hadde skjedd mens de hadde skutt derfra, kunne granatene fort ha havnet på min eiendom.

Full forståelse

Huse presiserer at Forsvaret har mange sikkerhetsmekanismer under skyting. Foruten marginer for beregninger av granatbane, varsler de også skytingen på oppslagstavler på skytefeltet. De setter også ut sikkerhetsposter som sperrer hovedveier inn til feltet. Og skyteleder gjennomfører et søk i nedslagsområdet for å se at det ikke er dyr eller mennesker der.

Men han har full forståelse for at folk blir skvetne:

- For en som ikke kjenner systemet, så kan jeg skjønne at man kan oppleve det som alvorlig. Men for en som kan dette, oppleves det ikke som alvorlig. Som jeg har sagt før: det er en mindre hendelse.