Gjenåpnet al-Aqsa-moskeen

Palestinere passerer en israelsk grensepolitimann i Jerusalems Gamleby 16. mars. Foto: Scanpix/AFP.
Palestinere passerer en israelsk grensepolitimann i Jerusalems Gamleby 16. mars. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel gjenåpnet området rundt al-Aqsa-moskeen og hevet en flere dager lang avsperring av Vestbredden onsdag, en dag etter at Jerusalem var åsted for de største palestinske opptøyene på flere år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningene så også ut til å letne mellom Israel og landets viktigste allierte USA etter at en bitter diplomatisk feide brøt ut da nye bosetningsplaner ble annonsert forrige uke under et besøk fra USAs visepresident Joe Biden.


Polititalsmann Micky Rosenfeld sier hans styrker er i høy beredskap i tilfelle ny uro, men at innhegningen omkring moskeen, det helligste stedet for jøder og det tredje helligste for muslimer, har blitt gjenåpnet.

- Adgang til tempelhøyden i Jerusalem er nå åpen for både muslimske tilbedere og turister, sier han og bruker det jødiske navnet på stedet, som nylig ble stengt for muslimske menn under 50 år og alle ikke-muslimer.

Han la imidlertid til at omkring 3000 politifolk stasjonert i og omkring Gamlebyen fremdeles var i høy beredskap av frykt for videre uro.

Torsdag støtte hundrevis av palestinere sammen med israelske sikkerhetsstyrker i Øst-Jerusalem i de verste opptøyene på flere år. Flere dusin palestinere og politifolk ble såret. Seksti palestinere ble pågrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsminister Ehud Barak ga i mellomtiden ordre til at en avsperring av Vestbredden skulle heves i løpet av natten, sier en talsmann for hæren til AFP.

Israel utvidet avsperringen lørdag da spenningene omkring åpningen av en gjenoppbygget jødisk synagoge fra det 17. århundre i det jødiske kvarteret i Gamlebyen, få hundre meter fra Al-Aqsa-moskeen, blusset opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bosetninger

Israel sperret av Vestbredden fredag etter at annonseringen om at landet planlegger å bygge nye hjem til jødiske bosettere i det annekterte arabiske Øst-Jerusalem utløste en strid med Washington og skapte sinne i de palestinske territoriene.

I Washington virket høytstående representanter for amerikanske myndigheter ivrige etter å bøte på forbindelsene, og karakteriserte uenighetene om den nye bosetningsutvidelsen i Øst-Jerusalem som en uenighet mellom venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten startet da Washington, frustrert over mangelen på fremgang i fredsprosessen, reagerte med sinne forrige uke da Israel annonserte at det skal bygges 1600 nye hjem for bosettere i det annekterte Øst-Jerusalem.

Beskjeden kom bare to dager etter at USA overbeviste palestinerne om å ta del i «nærhetssamtaler» med Israel. Direkte forhandlinger mellom de to partene ble sist stanset i desember 2008.

Talsmann for utenriksdepartementet Philip Crowley sier til reportere at han venter en samtale «svært snart» mellom USAs utenriksminister Hillary Clinton og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

En amerikansk representant sa senere at telefonsamtalen kunne finne sted onsdag.

«Urokkelige bånd»

Tidligere sa Clinton at Washington var engasjert i «svært aktiv konsultasjon» med israelerne om skritt som kan demonstrere den nødvendige innsatsviljen til å få liv i fredssamtalene, men bekreftet de to alliertes «urokkelige» bånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelerne virket ivrige etter å fremstille Washingtons tone som i det minste en midlertidig innstilling av konflikten.

- Staten Israel verdsetter de varme ordene fra utenriksminister Clinton om de dype båndene mellom USA og Israel og den amerikanske engasjementet for Israels sikkerhet, het det i en uttalelse fra Netanyahus kontor.

Samtidig insisterte Netanyahu på at mens Israel har «bevist sin forpliktelse til fred» fortsetter palestinerne å «egge til hat og vold».

Han nevnte Israels fjerning av noen av de hundrevis av veisperringene i det okkuperte Vestbredden og dets avgjørelse i november om å innføre et delvis, ti-måneders moratorium på bosetningsaktivitet i de palestinske territoriene, unntatt Øst-Jerusalem, som bevis på Israels forpliktelse overfor fredsprosessen.