Brutal menneskejakt i Rio

80 tungt væpnede politimenn gikk til aksjon i Rocinha-slummen torsdag i forrige uke.
80 tungt væpnede politimenn gikk til aksjon i Rocinha-slummen torsdag i forrige uke.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sju personer ble skutt og drept, mens Rios mest ettersøkte mann, narkosjefen Nem, klarte å unnslippe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Klappjakten på en av Rios mest beryktede narkosjefer har pågått siden forrige uke, da 80 tungt væpnede politimenn gikk til aksjon i Rocinha-slummen. De hadde også støtte fra tre politihelikoptre og to skuddsikre og stridsvognlignende politikjøretøyer, og aksjonen var nøye planlagt for å unngå lekkasjer.

Likevel klarte Antônio Francisco Lopes, eller Nem som sjefen for narkogjengen i Rocinha kalles, å unnslippe. Politiet ble beskutt da de gikk inn i slummen ved 14-tiden sist torsdag, og i den intense skuddvekslingen som fulgte, ble hele sju personer drept.

Kan ha flyktet

Ifølge politiet var alle bevæpnede og samtlige skal ha vært medlemmer av Nems fryktede narkobande. Politiet har i månedsvis vært på jakt etter Nem, som leder narkogjengen Amigos dosAmigos (ADA) i Rocinha. Nå frykter det sivile politiet i Rio de Janeiro, at Nem har flyktet til et slumområde lenger nord i byen, som styres av samme narkogjeng. Før helgen ble det meldt om skuddvekslinger også i dette slumområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge brasilianske medier pleier Nem med jevne mellomrom å dele ut gaver til barna i slummen og medisiner til de syke. Men det er også en kjent sakat han torturerer sine fiender på noe som har blitt kalt ”torturtorget”.

I en politiaksjon i august i fjor fant politiet også levninger, blant annet skjelettrester og hjernemasse, fra flere personer på det som betegnes som narkogjengens egen kirkegård.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Livvakten drept

To av Nems nærmeste underordnende var blant de sju som ble drept i politiaksjonen torsdag. En av dem var livvakten hans, Fiel, som ifølge avisen Extra alltid er bevæpnet, og Nems høyre hånd, Rodrigão, som hadde rykket opp og blitt gjengens leder dersom Nem skulle bli drept.

En mann (32) ble også pågrepet og 15 år gammel gutt anholdt, mens ei 13 år gammel jente ble skadd.

- Vi gikk til aksjon for å pågripe integranter i narkogjengen islummen, og da særlig sjefen Nem, men han ble ikke funnet, sier assisterende operasjonsleder Carlos Oliveira i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg beslagla politiet en AK-47 og et annet kraftig skytevåpen, tre håndgranater og ammunisjon. Politiet aksjonerte etter at etterretningsopplysninger tilsa at Nem befant seg i huset han kjøpte til sin forlovede – et toetasjers hus i Cachopa, ganske høyt oppe i slummen.

Ifølge avisen O Dia tror politiet at Nem rømte gjennom en trebenk som skjulte en hemmelig utgang til nabotomta. Politiet brukte moped-taxier opp til huset, men på tiden de brukte, var det allerede noe som hadde tipset narkobossen. Det har tidligere kommet frem opplysninger om at Nem betaler 20.000 reais, rundt 70.000 kroner, for slike tips.

Håndplukket

Politiaksjonen varte i om lag fire timer, og var ifølge O Dia planlagt i fire måneder. Det sivile politiet forsøkte å legge lokk på aksjonen og langt færre enn vanlig var involvert og informert om aksjonen. Operasjonsledelsen hadde kun valgt ut kolleger de mente de kunne stole på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i september ifjor forsøkte politiet å pågripe Nem i en stor aksjon, men denne ble avblåst etter lekkasjer.

- Vi gir oss ikke før vi har funnet ham, forsikrer Oliveira, ifølge avisen Jornal do Brasil.

Fryktet hevnaksjoner

Fredag var det også stort politioppbud i Rocinha og rundt slummen Morro dos Macacos, der Nem kan ha søkt tilflukt. Elitestyrken Bope var på plass for å forhindre mulige hevnaksjoner. I forrige uke ble en passasjerbuss satt i brann, og seks personer fikk alvorlige brannskader etter at en narkodealer i slummen Cidade de Deus ble pågrepet. (saken fortsetter under bildet)

20 personer satt fast i denne bussen etter en hevnaksjon i det brasilianske narkomiljøet. Seks stykker ble alvorlig brannskadet i hevnakten (Foto: Alexandre Brum, AP)20 personer satt fast i denne bussen etter en hevnaksjon i det brasilianske narkomiljøet. Seks stykker ble alvorlig brannskadet i hevnakten (Foto: Alexandre Brum, AP)

Mandag sist uke var president Luis Inácio Lula da Silva i Rocinha-slummenfor å innvie et idrettsanlegg og et legevaktsenter for innbyggerne. Legesenteret ligger ikke langt fra området der politiet aksjonerte denne uken, og skuddvekslingen førte til at arbeidet på PAC-prosjektene, som skal bedre infrastrukturen i slummen, stoppet opp i noen timer.

PAC har vært en av Lulas hjertesaker i sin tid som president, og betegner en rekke prosjekter som skal bedre infrastrukturen i landet. I forrige uke ble 11 sentrale medlemmer i Rios narkogjenger fraktet ut av Rio og fløyet til Det føderale Mossoró-fengselet, en høysikkerhetsanstalt i Rio Grande do Norte.