Familien til omkommet: - Uforståelig at ingen straffes

OMKOM: 19 år gamle Christina Rødstøl fra Ski i Akershus omkom i en ulykke ved Rena leir i oktober. Foto: Forsvaret.
OMKOM: 19 år gamle Christina Rødstøl fra Ski i Akershus omkom i en ulykke ved Rena leir i oktober. Foto: Forsvaret.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsdepartementet ilegges et forelegg på 10 millioner kroner etter at en soldat omkom under trening på Rena leir i oktober i fjor. De pårørende reagerer på at ingen enkeltpersoner straffes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 19-årige Christina Rødstøl fra Ski i Akershus som mistet livet i ulykken 13. oktober. Hun befant seg bak en panservogn og ble rygget på av kjøretøyet.

– Vi mener ulykken skyldes at det var tatt i bruk en rutine som bryter med sikkerhetsinstruksene som er innarbeidet på lokalt plan, forteller politiadvokat Helge A. Eidsvaag i Hedmark politidistrikt til NTB.

– Ulykken ville kunne fått enda mer fatale følger hvis den hadde skjedd i skarp strid når oppmerksomheten hadde vært enda mer på striden og ikke øvelsen, understreker politiadvokaten.

Les også: Millionforelegg etter dødsulykke

Straffer ikke føreren

Politiet har ikke funnet grunnlag for straffe vognføreren eller vognkommandøren, og legger vekt på at ulykken skyldtes manglende opplæring, oppfølging og kontroll.

– Ved utlasting av personell hadde ingeniørbataljonen tilpasset en drill hvor personellet tok plass i blindsonen bak kjøretøyet. Personellet var ikke mulig å se for vognkommandør eller vognfører, sier Eidsvaag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omkomne tilhørte et kompani på rundt 60 soldater fra en ingeniørbataljon ved Skjold leir i Troms og hadde vært inne til førstegangstjeneste siden januar 2009. Soldatene var i Rena leir i Hedmark for å øve på forsering av vassdrag da ulykken inntraff.

– Uforståelig at ingen straffes

Den omkomne soldatens pårørende mener det er riktig at Forsvarsdepartementet ilegges et såpass høyt forelegg. Det opplyser oberstløytnant Terje Hanssen, talsmann for generalinspektøren for Hæren, som er blitt bedt om å formidle de pårørendes reaksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig synes familien det er uforståelig at ingen enkeltpersoner stilles til ansvar for hendelsen.

Hæren beklager

Generalinspektøren for Hæren, generalmajor Per Sverre Opedal, opplyser at det er iverksatt flere tiltak etter ulykken.

– Dette er en tragisk ulykke, som Hæren beklager på det sterkeste. Hæren stilles til ansvar for dødsfallet, og det er et ansvar jeg som generalinspektør tar, sier Opedal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant tiltakene er et forbud mot unødig opphold i blindsonen til kjøretøyet, krav til bedre kommunikasjon mellom vognfører og personell utenfor og generelt innskjerpede regler. Måten avlastingen av personell ble utført på da ulykken skjedde, er ikke lenger tillatt.

I tillegg jobbes det med å se på mulighetene for å få ryggekameraer på de pansrede kjøretøyene.

Forsvarsdepartementet kommer til å godta forelegget innen fristen for å gjøre det går ut, opplyser departementsråd Erik Lund-Isaksen til NTB.

– Dette er en berettiget reaksjon etter en tragisk ulykke, sier departementsråden. (©NTB)