- Det holder ikke å vise en film om jøder

-Norske skoler tar ikke antisemittisme på alvor, sier Antirasistisk senter. Foto: Scanpix
-Norske skoler tar ikke antisemittisme på alvor, sier Antirasistisk senter. Foto: Scanpix

Antirasistisk Senter mener norske skoler ikke tar jødehatet på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I går fortale NRK om lærere som sier at jødehat er blitt legitimt blant mange elever med muslimsk bakgrunn.

Leder i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, er rystet over innholdet i reportasjen:

- Reportasjen om trakasseringen og trusler mot norske jøder er rystende, og helt uakseptabelt i vår tid.

Antirasistisk senter sier de er kjent med slike holdninger blant ungdom i Norge.

− «Jøde» som skjellsord er blitt brukt over lang tid. I mange tilfeller helt historie- og innholdsløst, men det er overhodet ikke et tomt ord, sier Partapuoli til ABC Nyheter.

- Når norske ungdommer bruker «jøde» som skjellsord sender det et alvorlig signal som foreldre og skole umiddelbart må ta tak i, utdyper hun.

Gjør altfor lite

Norske skoler gjør altfor lite for å bekjempe diskriminering, mener Partapuoli.

- Dessverre ser vi at norske skoler ikke tar antisemittisme på alvor. Vi reiser en del rundt i forbindelse med holdningskampanjer og ser altfor sjelden skoler som virkelig tar fatt på disse problemene.

- Hva konkret bør skolene gjøre?

- Nulltoleranse og kunnskap er viktig. Mange er usikre, og redde for å ta opp problemet fordi man ikke vil kalle hverandre rasister. Det vi ser nå er en kombinasjon av alvorlig historieløshet og fremmedgjøring, der muslimsk ungdom tar ut egen frustrasjon ved å angripe en annen utsatt etnisk gruppe.

- Når man snakker om antisemittisme kommer ofte alvorlige hendelser som holocaust opp. Jeg tror det er viktig å sette det opp mot den norske hverdagen, og til det man ser i skolegården.

Leder i Antirasistisk Senter: Kari Helene PartaouoliLeder i Antirasistisk Senter: Kari Helene Partaouoli

Skoler som opplever antisemittisme må ha en systematisk motreaksjon, mener lederen i Antirasistisk senter.

- Det holder ikke med temadag eller å vise en film om jøder. Rasisme som dette må følges opp både individuelt og i klassesammenheng, forteller Partapuoli til ABC Nyheter.

Foreldre også ansvarlige

Partapuoli mener det ikke bare er skolen som er ansvarlige for å bekjempe trakasseringen. Foreldrene har et like stort ansvar.

- Alle foreldre har et ansvar for å gå imot all religiøst og etnisk hets, og lære barna sine at alle former for religiøst hat er helt uakseptabelt.

Direkte dialog er viktig, sier hun.

- Skolevirkeligheten er ofte en annen enn den hjemme. Derfor er det viktig at skolene har direkte kontakt med foreldrene, og går i dialog med foreldre på begge sider.

Stor unnfallenhet

Antrasistisk senter syntes tiltak mot jødediskriminering er unnfallende også utenfor skolene.

- Det er generelt en stor unnfallenhet ved denne type diskriminering. Til og med det å male hakekors på husvegger, som det ekstreme symbolet det er, tas ikke tak i med det alvor det krever.

- Eksempelvis ble en bu nedtagget med hakekors i Bø i Telemark for litt siden. Politets respons var at dette dreide seg om guttestreker. Men hakekors er alt annet enn et nøytralt symbol. Dette dreier seg om noe langt mer alvorlig enn guttestreker, avslutter Partapuoli.

Personvernpolicy