Millionforelegg etter dødsulykke i Rena leir

OMKOM: 19 år gamle Christina Rødstøl fra Ski i Akershus omkom i en ulykke ved Rena leir 13. oktober i fjor.
OMKOM: 19 år gamle Christina Rødstøl fra Ski i Akershus omkom i en ulykke ved Rena leir 13. oktober i fjor.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet ilegger Forsvarsdepartementet et forelegg på 10 millioner kroner etter at en soldat omkom under trening på Rena leir i oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kvinnelige soldaten Christina Rødstøl (19) fra Ski ble rygget ned av en panservogn under øvelsen i Hærens leir på Rena i Hedmark 13. oktober 2009.

Nå har politiet ilagt Forsvardepartementet et forelegg på 10 millioner kroner.

– Vi har lagt til grunn at ulykken skyldtes manglende opplæring, oppfølging og kontroll, ved at Forsvaret har latt det innarbeide seg en praksis for bruk av pansret personellkjøretøy som ikke er slik den er beskrevet for andre tropparter i Hæren, sier politiadvokat Helge A. Eidsvaag i Hedmark politidistrikt.

Skulle forsere vassdrag

Den omkomne kvinnen var vernepliktig soldat og kom inn i tjeneste i februar 2009. Hun var på Rena sammen med rundt 60 medsoldater fra Skjold, og avdelingen øvet på forsering av et vassdrag da ulykken inntraff.

Ulykken involverte et M113 pansret personellkjøretøy, den vanligste panservogntypen i Forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har lagt til grunn at ulykken skyldtes manglende opplæring, oppfølging og kontroll ved at Forsvaret har latt det innarbeide seg en praksis ved Ingeniørbataljonen Pansret ingeniørkompani for bruk av pansret personellkjøretøy, M-113, som ikke er slik den er beskrevet for andre tropparter i Hæren sier politiadvokat Helge A Eidsvaag.

- Ved utlasting av personell fra M-113 hadde Ingeniørbataljonen tilpasset en drill hvor personell tok plassering i blindsonen bak kjøretøyet. Personellet var ikke mulig å se for vognkommandør eller vognfører, sier Eidsvaag i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke vognførernes feil

- Ulykken er etterforsket av Hedmark politidistrikt i samarbeid med Militærpolitiet. Hedmark politidistrikt har ikke funnet grunnlag for å rette straffeansvar mot vognfører eller vognkommandør. Føring av panservognen og utlasting av personell ble gjennomført etter innarbeidet praksis, sier Eidsvaag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved vurdering av botens størrelse er det lagt vekt på at Forsvaret i 2005 fikk en bot på 5 millioner kroner etter en dødsulykke i 2003 i Rødsmoen øvingsfelt og i 2007 ble de ilagt et forelegg på 1 million kroner grunnet manglende kontroll og innarbeidet instruksbrudd etter at en soldat fikk omfattende personskader etter skyting med maskingevær på Terningmoen.

Generalinspektøren for Hæren, generalmajor Per Sverre Opedal, opplyser at det er iverksatt flere tiltak etter ulykken.

– Dette er en tragisk ulykke, som Hæren beklager på det sterkeste. Hæren stilles til ansvar for dødsfallet, og det er et ansvar jeg som generalinspektør tar, sier Opedal.

Vedtar straffen

Departementsråd Erik Lund-Isaksen i Forsvarsdepartementet sier de vedtar den straffen påtalemyndigheten har ilagt dem.

- Dette er en kraftig reaksjon på at våre opplæringsrutiner ikke har vært gode nok, og aksepterer vi. Derfor vil vi vedkjenne oss dette innen frist, og vi har ingen kommentarer til det, sier Lund-Isaksen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til Generalinspektøren for Hæren når det gjelder kommentarer på hvilke grep Forsvaret har tatt for å forbedre sine rutiner.

- Det er ikke tvil om at dette ble tatt på alvor med en gang, og det har blitt gjort utbedringer i våre rutiner fra dag en. Nå kommer vi i departementet til å be om statusrapporter for å følge med på utbedringene, sier Lund-Isaksen.

Han har ingen kommentarer til om man nå forventer et sivilt søksmål fra den dreptes pårørende.

- Vi må rett og slett bare forholde oss til det måtte komme, sier han.