Spesialenheten etterforsker politiskudd

En mann ble skutt i foten av politiet i dette huset på Lambertseter i Oslo lørdag kveld. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
En mann ble skutt i foten av politiet i dette huset på Lambertseter i Oslo lørdag kveld. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Spesialenheten for politisaker avhørte allerede natt til søndag politifolkene som skjøt en mann i foten på Lambertseter lørdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiskuddene

* Norsk politi er den daglige tjenesten ubevæpnet, men har ofte våpen tilgjengelig i bilene, såkalt fremskutt lagring.

* Tillatelse til bevæpning blir gitt i hvert enkelt tilfelle hvor det blir ansett som nødvendig.

* Tall Politidirektoratet har samlet inn viser at det ble gitt beordring til bevæpning 2.358 ganger i fjor.

* Fra 2002 til 2009 truet politiet med å bruke våpen i 514 situasjoner. I samme periode er det avfyrt skudd i 16 situasjoner.

* Fra 2002 til 2009 er to personer drept av væpnet politi. Totalt er seks personer sikkert kommet til skade og en mulig, men ukjent person, kommet til skade under trefninger med politiet i samme tidsrom.

(Kilde: Politidirektoratet) (©NTB)

Under en aksjon lørdag kveld ble en mann i 40-årene skutt av politipatrulje. Mannen nektet først å åpne døra, og politiet bestemte seg for å ta seg inn i leiligheten med makt. Der ble de truet med kniv.

Les mer:Politiet skjøt mot mann

– Situasjonen ble oppfattet som truende. Det ble løsnet varselskudd, og mannen ble skutt i foten, forklarte vaktleder ved kriminalvakta, Ole Petter Jacobsen, til NTB samme natt.

Avhør samme natt

Søndag etterforsket Spesialenheten for politisaker skyteepisoden. Allerede på natten var avhør av de involverte satt i gang.

– Jeg vil ikke gå i detaljer om etterforskningen, men sentrale personer med forbindelse til skuddløsningen er avhørt. Vi har også sikret tekniske spor på åstedet, sier leder Liv Øyen i Spesialenhetens etterforskningsavdeling for Øst-Norge til NTB.

Hun sier saken etterforskes rutinemessig ettersom alle situasjoner hvor politiet løsner skudd skal ettergås. Søndag gjensto fremdeles mye av granskingen, og Øyen ville ikke gi noen karakteristikk av skyteepisoden. Hun det også kan være aktuelt med flere avhør i dagene som kommer.

Naboer ringte

Mannen som ble skutt er norsk og i 40-årene. Han ble kjørt til Ullevål sykehus, og politiet antyder at han ikke er alvorlig skadd.

Det var etter at naboer ringte om en mann som tok seg inn i en leilighet i Radarveien, at politiet rykket ut med store styrker. Naboene meldte om knusing av ruter og et mulig innbrudd.

Spesialenheten vurdere bare om det er grunn til å reise straffesak etter at politiet må ty til maktmidler i tjenesten. Dersom det konkluderes med at det ikke er begått strafferettslige feil, kan likevel politimesteren i hvert enkelt distrikt reagere dersom han eller hun mener det er begått en tjenestefeil. (©NTB)

Personvernpolicy