Kongen av femmila

Petter Northug vant mennenes 50 km langrenn fri teknikk under World Cup-stevnet i Holmenkollen lørdag. Rennet var en del av helgens prøve-VM i nordiske grener.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Petter Northug vant mennenes 50 km langrenn fri teknikk under World Cup-stevnet i Holmenkollen lørdag. Rennet var en del av helgens prøve-VM i nordiske grener. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Petter Northug ble også konge av Holmenkollen da han vant lørdagens femmil etter en lang dag i brudd. Pietro Piller Cottrer ble utklasset i spurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste vinnerne av femmila i Holmenkollen:

2010 Petter Northug

2009 Ikke arrangert

2008 Anders Södergren (Sverige)

2007 Odd-Bjørn Hjelmeset (Norge)

2006 Anders Södergren (Sverige)

2005 Andrus Veerpalu (Estland)

2004 Rene Sommerfeldt (Tyskland)

2003 Andrus Veerpalu (Estland)

2002 Thomas Alsgaard (Norge)

2001 Per Elofsson (Sverige)

2000 Harry Kirvesniemi (Finland)

1999 Mikhail Botvinov (Østerrike)

1998 Aleksej Prokurorov (Russland)

1997 Pietro Piller Cottrer (Italia)

1996 Erling Jevne (Norge)

1995 Vladimir Smirnov (Kasakhstan)

1994 Vladimir Smirnov (Kasakhstan)

1993 Aleksej Prokurorov (Russland)

1992 Ikke arrangert

1991 Vegard Ulvang (Norge)

1990 Ikke arrangert

– Det er dette løpet man ønsker å vinne av verdenscupløpene. Det var utrolig artig å gå her med så bra stemning ute i løypa, sa Northug til NRK.

Den stemningen bidro han til selv også. Sammen med de to franskmennene Vincent Vittoz og Maurice Manificat gikk Northug i et tidlig brudd. Det holdt hele veien inn til tross for at Pietro Piller Cottrer og de øvrige rivalene kom sterkt bakfra.

Manificat falt av lasset på sisterunden, og Piller Cottrer kjempet seg opp til Vittoz og Northug. Men 1997-vinneren måtte se seg grundig slått i spurten.

Lekte seg

Vittoz falt av da Piller Cottrer kom opp i tetgruppa, mens Northug bet seg fast opp de siste bakkene.

Italieneren forsøkte et siste rykk opp den siste bakken bak Gratishaugen, men Northug hang enkelt med. Så enkelt at den 24 år gamle nordmannen gikk opp på siden av Piller Cottrer bare for å vise at han hadde mer inne.

Før oppløpet gikk Northug forbi, og han kom inn på siste langside med flere titall meter luke. OL-kongen kunne dermed ta imot hyllesten som konge også av Holmenkollen.

– Jeg var skikkelig sliten, men hadde fått så mye hjelp at det ikke var aktuelt å gi fra seg førsteplassen. Jeg var forholdsvis sikker på spurten, men var sliten. Jeg hadde vondt, sa Northug.

OL-konge

Seieren var Northugs fjerde i verdenscupen denne sesongen og den åttende totalt. Den regjerende mesteren fra OL-femmila vant to gull i Whistler Mountain forrige måned.

Piller Cottrer tok en klar annenplass, mens Vittoz tok tredjeplassen. Petter Eliassen ble nummer 10.

Northugs beste plassering i Holmenkollen fra før var sjetteplass fra 2006.

Nordmannen fikk også med seg mange poeng fra de innlagte spurtene. Det kommer godt med i kampen om verdenscupen sammenlagt. Northug har 393 poeng til gode på Lukas Bauer i sammendraget. (©NTB)

Personvernpolicy