Kraftig fall for Ap

Mens Arbeiderpartiet faller på meningsmålingene går høyrepartiene frem.
Mens Arbeiderpartiet faller på meningsmålingene går høyrepartiene frem.

Arbeiderpartiet faller kraftig, mens Frp kan registrere oppgang på en ny meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap faller 4,2 prosentpoeng til 31,3 prosent på den siste Sentio-målingen for mars i Dagens Næringsliv. Dermed reverseres trenden i den forrige målingen der det ble registrert en oppgang på 5 prosentpoeng for partiet.

Anders Todal Jenssen, som er professor i statsvitenskap, tror den siste målingen er riktigere enn februar-målingen. Han tror at det er den siste tidens debatt om islam og innvandring som har ført til tilbakegang for partiet.

På høyresiden viser målingen en framgang på 2 prosentpoeng for Frp til 23,5 prosent, og en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng til 19,8 prosent for Høyre.

Også dette tror Todal Jenssen kan ha sammenheng med islam- og innvandringsdebatten.

For de andre regjeringspartiene viser målingen en markert framgang for SV, med 1,3 prosentpoeng til 7,8 prosent, og tilbakegang for Sp, med 0,6 prosentpoeng til bare 4,6 prosent. Rødt har 2,5 prosent.

KrF får en oppslutning på 5 prosent etter en oppgang på 0,6 prosentpoeng, og Venstre er så vidt over sperregrensa på 4 prosent etter en liten framgang på 0,1 prosentpoeng.

Om målingen hadde vært valg, hadde Høyre og Frp fått 77 mandater, mens de tre rødgrønne partiene hadde fått 75. Høyre, Frp, KrF og Venstre sammen hadde fått 92 mandater. Rødt ville vært inne med to mandater.

Personvernpolicy