Kollenbarna

ut på lørdag: teaser på Startsiden må være noe som: Se bildene av framtidens hoppere - eller noe som viser at vi har unike bilder -
ut på lørdag: teaser på Startsiden må være noe som: Se bildene av framtidens hoppere - eller noe som viser at vi har unike bilder -

Under Prøve VM i helgen setter hoppere fra 17 nasjoner utfor Holmenkollbakken – det første rennet i det nye praktanlegget. Blant publikum står Hopp-Norges minste og drømmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotograf Fredrik Naumann har gjennom flere sesonger fulgt hoppsportens unge håpefulle ned i seks års alder.

Klikk på bildet over for å se bildeserien.

Småhopperne som drømmer om en gang å få sette utfor unnarennet i Kollen og løftes opp og frem av bruset fra folkehyllesten, og som trosser kummerlige treningsforhold for å oppnå drømmen.

Resultatet er en humoristisk og frydefull fotoserie – som hyller Norges nasjonalsport fra de minstes perspektiv.

– Jeg har lenge syntes det har vært spennende å fotografere ekstremsport og andre litt uvanlige idretter. Når jeg har reist rundt i Norge har jeg bitt meg merke i at det finnes mange råtne og falleferdige små hoppbakker rundt omkring. Det slo meg at skihopp, til tross for sin status som nasjonalsport, er en idrett få driver med der rekrutteirngen har stupt. Jeg ble nysgjerrig på hvor denne sporten var på vei, forteller Naumann til ABC Nyheter om prosjektet.

– Jeg har fulgt hopperne i Oslo-området, først og fremst den lille gjengen i klubben Ready. I perioden jeg har jobbet med prosjektet har det bare vært omlag 50 aktive småhoppere under 12 år i Oslo – byen som har fostret store navn som Espen Bredesen og Bjørn Einar Romøren og som representerer det bredeste rekrutteringsgrunnlaget til sporten.

– Ready-hopperne holder til i Schrøderbakken, en gammel bakke i skogen noen få kilometer fra Holmenkollen. Det blir litt av en kontrast for ungene når også treningsbakkene i det nye Kollen-anlegget står ferdige – fra en ujevnt belyst bakke uten heis, som treneren gjerne tråkker og klargjør for egen maskin før ungene kan sette utfor, til en moderne anlegg de kan hoppe i året rundt, forteller Naumann.

Da planene for nye Holmenkollbakken ble lagt frem i 2008, innehold de ingen budsjettpost for et rekrutteirngsnalegg. Et faktum Sportssjef i NSF Hopp, Clas Brede Bråthen, mente ville knekke nasjonalsporten og sørge for at det om få år ikke finnes norske hoppere som er gode nok til å hoppe i praktbakken.

Takket være iherdig lobbyvirksomhet ovenfor politikerne og kronerulling fra private, er finansieringen av et rekrutteringsanlegg nå sikret. Staten og Oslo Kommune bidrar med 15 millioner hver, mens private givere står for ytterligere 15 millioner til fem mindre rekrutteringsbakker som skal bygges i Midstuen, samt plastlegging av alle bakkene i nasjonalanlegget for helårstrening.

- Folkefestene i Kollen er avhengig av gode, norske utøvere. Og for å få gode norske utøvere er vi avhengig av rekrutteringsanlegg som dette, sa president i Norges Skiforbund, Sverre K. Seeberg, til NTB i begynnelsen av februar.

– De små hopperne er noen skikkelige tøffinger, selv om noen av dem er så små at de ikke engang klarer å bære skiene selv. Med nytt anlegg er det kanskje håp om at sporten består i mange år fremover, legger fotograf Fredrik Naumann til.

Personvernpolicy