Piñera: – Chile blir fattigere etter jordskjelvet

Innbyggerne samles på gaten da det er tryggere enn å være inne i husene etter jordskjelvet. Her fra Talcahuano. Foto: AP Photo/ Francisco Negroni.
Innbyggerne samles på gaten da det er tryggere enn å være inne i husene etter jordskjelvet. Her fra Talcahuano. Foto: AP Photo/ Francisco Negroni.

Det vil koste et beløp tilsvarende 175 milliarder kroner å gjenreise Chile etter jordskjelvkatastrofen i februar, sier landets nye president. Skjelvet har gjort chilenerne mye fattigere, fastslår Sebasian Piñera.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvet i Chile
Jordskjelvet 27. februar og flodbølgen det utløste kostet minst 497 mennesker livet, mens flere hundre fortsatt er savnet. Om lag to millioner innbyggere i de midtre og sørlige delene av Chile mistet sine hjem.

Piñera sa fredag til utenlandske mediefolk i Santiago at han nå blir nødt til å foreta store omfordelinger på statsbudsjettet, for å skaffe penger til gjenreisningen. Det blir også nødvendig å ta opp lån i de internasjonale markedene, framholdt han.

Torsdag ble den konservative milliardæren Sebastián Piñera er tatt i ed som ny president i Chile.

Som for å understreket utfordringen han nå står overfor, ble landet rystet av et kraftig etterskjelv bare minutter før seremonien i Kongressbygningen torsdag. Rystelsene fikk tilskuerne til edsavleggelsen til å kikke nervøst opp i taket, men seremonien fortsatte som planlagt. Den ble holdt i enkle former, for å vise respekt for ofrene i katastrofeskjelvet.

Etterskjelvet torsdag førte til materielle ødeleggelser i byen Rancagua, ifølge Piñera. Marinen utstedte et tsunamivarsel, og i byen Constitución, som ble hardt rammet i skjelvet 27. februar, ulte sirenene.

Gikk så bra

For Chile så ut til å ha kontroll over alle aspekter av sin utvikling etter de fire årene med populære Michelle Bachelet som president og nesten 20 år med sentrum-venstre-regjeringer siden diktaturet falt i 1990.

Inflasjonen er under kontroll, det er solid budsjettoverskudd samtidig med at veksten er på vei tilbake etter finanskrisen. Eksporten går bra med høye priser på den viktigste eksportvaren kobber.

Men så kom jordskjelvet som la den nest største byen Concepción og en rekke mindre byer i grus, og den etterfølgende tsunamien som raserte kysten og fiskerbyene ved havet.

Dermed er Piñeras agenda drastisk forandret, og gjenoppbygging blir hans viktigste prioritet i flere år framover.

Foreløpige beregninger viser at skjelvet førte til skader for 5 milliarder dollar på sykehus, veier og annen grunnleggende infrastruktur, og ingen har våget å antyde hva det vil koste å bygge opp igjen skoler og 2 millioner boliger.

På dette tidspunktet når Piñera nå tar over, er krisen fortsatt i helse-, nødhjelp- og matfordelingsfasen.

Jordskjelvet 27. februar og flodbølgen det utløste kostet minst 497 mennesker livet, mens flere hundre fortsatt er savnet. Om lag to millioner innbyggere i de midtre og sørlige delene av Chile mistet sine hjem.

Foreløpige målinger fra GPS-stasjoner viser at Concepción, som er Chiles nest største by, nå ligger 3,04 meter lenger vest enn den gjorde før den ble rammet av jordskjelvet.

Fordeler

Men jordskjelvet kan også innebære fordeler for den nye presidenten. De enorme skadene etter skjelvet gir ham et alibi om han ikke greier å innfri løftene om vekst på 6 prosent og millioner av arbeidsplasser.

Samtidig møtes han med velvilje av mange som er frustrert over at Bachelet somlet med å innse alvoret og få hjelpeinnsatsen i gang, og over at situasjonen i noen dager kom ut av kontroll med plyndring og lovløshet.

Piñera er allerede før han begynner i gang med å dempe forventningene.

– Det er umulig å ignorere at jordskjelvet fører til store endringer i vårt program, sa han i dagene etter skjelvet.

På den annen siden får han det også lettere i den sterkt delte kongressen den første tiden, siden den utgående regjeringskoalisjonen til sosialisten Bachelet har signalisert at de vil samarbeide om gjenoppbyggingen.Chiles økonomi er så solid, med milliarder av dollar i et kobberfond og en A+-vurdering hos de internasjonale kredittvurderingsfirmaene, at det ikke blir noe problem for regjeringen å skaffe lån til gjenoppbyggingen.

Les mer:

Dødstallene stiger i Chile | ABC Nyheter

100 fanget i ruin i Chile | ABC Nyheter

Chile ber om hjelp etter jordskjelvet | ABC Nyheter

Fly med nødhjelp styrtet i Chile | ABC Nyheter

160 pågrepet for plyndring i Chile | ABC Nyheter

Personvernpolicy