Sperrer av Vestbredden av frykt for angrep

Palestinere i Gaza by demonstrerte fredag til støtte for al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. Israel nektet muslimske menn under 50 år å delta i fredagsbønnen i moskeen, av frykt for uro. Det ble også opprettet en blokade av det palestinske området Vestbredden. Foto: REUTERS / Suhaib Salem / SCANPIX
Palestinere i Gaza by demonstrerte fredag til støtte for al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. Israel nektet muslimske menn under 50 år å delta i fredagsbønnen i moskeen, av frykt for uro. Det ble også opprettet en blokade av det palestinske området Vestbredden. Foto: REUTERS / Suhaib Salem / SCANPIX

Israel har stengt kontrollpostene på Vestbredden og utplassert flere soldater i Øst-Jerusalem foran muslimenes fredagsbønn av frykt for sammenstøt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at det andre palestinske opprøret ble innledet i 2000, har Israel flere ganger sperret av Vestbredden, men blokadene er som regel blitt innført i forbindelse med høytider og valg.

Israels forsvarsminister Ehud Barak beordret at militærblokaden av Vestbredden skal vare fram til midnatt lørdag.

Frykter angrep

Tiltaket innføres av sikkerhetshensyn, blant annet av frykt for angrep, opplyser en talsperson for det israelske militæret.

Israel nekter også muslimske menn under 50 år å delta i fredagsbønnen ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Militærblokaden innebærer at kun pasienter, medisinpersonell, religiøse arbeidere og lærere med spesialtillatelse får slippe gjennom veisperringene.

– IDF (Det israelske forsvaret) vil fortsette å innføre tiltak for å beskytte israelske borgere, samtidig som de opprettholder livskvaliteten for palestinerne i området, heter det i en uttalelse fra det israelske militæret.

Palestinsk sinne

Blokaden ble iverksatt dagen etter at USAs visepresident Joe Biden avsluttet et besøk i Israel og Vestbredden.

Det har stadig brutt ut opptøyer nær Tempelhøyden de siste ukene. Både den israelske bosetningspolitikken i Øst-Jerusalem og planer for en arkeologisk park i en palestinsk bydel like utenfor gamlebyen har satt sinnene i kok på palestinsk side.

Palestinerne reagerer kraftig på Israels beslutning om å innlemme de hellige stedene på den okkuperte Vestbredden på en liste over nasjonale kulturminner som skal renoveres.

Voldsomme sammenstøt

Under fredagsbønnen i forrige uke kom det til voldsomme sammenstøt da unge muslimer kastet sten på politiet og på jøder som ba. Rundt 70 personer ble skadd. Politiet brukte både sjokkgranater, gummikuler og tåregass for å spre palestinerne.

Israelerne frykter også at raseriet over de nye planene om bygging av ytterligere 1.600 jødiske bosetninger på okkupert jord skal bidra til uroligheter under fredagsbønnen.

Rakettangrep

Tidlig fredag angrep Israel to mål sør på Gazastripen etter at militante palestinere skjøt en rakett inn i Israel. Raketten ødela et lager i nærheten av den jødiske bosetningen Nirim, men ingen skal ha kommet til skade.

Ifølge palestinske kilder ble en fabrikk som produserte oksygen til sykehus ødelagt i det israelske luftangrepet. Også en tunnel under grensen mellom Gazastripen og Egypt ble ødelagt i angrepet, melder nyhetsbyrået DPA. Ingen personer skal ha blitt såret.

En relativt ukjent sunnimuslimsk gruppe kalt Jihadsalafistene påtok seg ansvaret for rakettangrepet på Israel. (©NTB)

Personvernpolicy