Kan ha blitt drept av sine egne

Gunnar Andersson (øverst til høyre) og Johan Palmlöv ble drept i en skuddveksling i Afghanistan 7. februar. Foto: Försvarsmakten.
Gunnar Andersson (øverst til høyre) og Johan Palmlöv ble drept i en skuddveksling i Afghanistan 7. februar. Foto: Försvarsmakten.

De svenske offiseren som ble drept i Afghanistan 7. februar kan blitt ofre for kameratenes kuler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en avslørende artikkel i Aftonbladet lanseres teorien om at de to svenske offiserene Johan Palmlöv (28) og Gunnar Andersson (31) skal ha blitt skutt av sine egne under en trefning i Afghanistan for en drøy måned siden.

- Det finnes tekniske funn som tyder på at soldatene døde av «friendly fire», sier en kilde til Aftonbladet.

Det var 7. februar at meldingen kom om at to svenske offiserer ble skutt og drept. I tillegg ble en lokal tolk drept, og en tredje svensk offiser skuddskadet. Ifølge det svenske Forsvaret hadde en mann ikledd afghansk politiuniform åpnet ild mot den svenske gruppen.

Les også: Svenske soldater skutt av politi

- I den skuddvekslingen som fulgte, ble forbryteren nedkjempet, skrev Forsvaret i en pressemelding.

Sår tvil om drapsperson

Nå kommer det altså frem at historien ikke er så enkel.

Da den politikledde mannen åpnet ild mot gruppen der svenskene inngikk, besvarte man ilden med kraftig skyts. Både medlemmer av det afghanske politiet og den afghanske hæren deltok i operasjonen.

Nå skriver den svenske avisen at det svenske politiet driver febrilsk etterforskning av hendelsen i skjul. Blant annet skal Stig Edquvst, som ledet etterforskningen inn i Palme-drapet, være med i gruppen.

Påtaleansvarlig ved det internasjonale statsadvokatembetet i Stockholm, Krister Petersson, vil ifølge avisen ikke kommentere opplysningene Aftonbladet sitter på.

- Vi har innledet en forundersøkelse angående drap, men vi gir ikke detaljer om etterforskningen, er hans knappe kommentar. Han vil heller ikke si om avisen tar feil.

Les også: - Klarer ikke forsvare oss

Ifølge avisen skal politiet ha begynt å få klarhet i hendelsesforløpet, og det er flere uavhengige kilder som bekrefter at de svenske soldatene skal blitt offer for kuler fra sine egne.

- Det mistenkes at det har blitt skutt med et maskingevær montert på et patruljekjøretøy. Og dette er selvfølgelig svært ømtålig for Forsvaret, sier kilden.

Ble truffet av flere skudd

Det er analysene av skuddskadene som har brakt den nye inngangen på saken. Både vinkelen på skuddene, og tildels avstanden skal ha ført til at flere spørsmål ble stilt.

Etterforskningen har vist at en av de svenske soldatene ble skutt i hodet, mens den andre ble truffet av flere skudd, blant annet ett i bekkenet.

- En teori er at en maskingeværskytter har forsøkt å komme seg i dekning, og samtidig sendt avgårde en kulebyge uten konroll, sier en kilde.

Det svenske Forsvaret håndplukket en granskingskommisjon rett etter hendelsen. De har ikke konkludert sitt arbeid, og vil ikke kommentere innholdet i sine funn før den tid.

Var mot obduksjon

Ifølge kildene til den svenske storavisen skal politiets etterforskere følt at de ikke har fått det samarbeidet de forventet fra Forsvaret. Blant annet skulle man få en politimann ned til Afghanistan, men da avreisedagen kom var det likevel ikke plass til ham på Forsvarets fly.

I tillegg har man stilt kritiske spørsmål til verdien av en obduksjon av de to drepte offiserene.

Likevel konkluderer Aftonbladets kilder med at det ikke er sikkert at soldatene ble drept av sine egne, men at det er en av teoriene man jobber etter.

Personvernpolicy