Over 20 sivile drept i Somalia

Somaliske regjeringssoldater krysser en gate under tunge kamper med islamistopprørere nord i Mogadishu, Somalia. Foto: Scanpix/AP.
Somaliske regjeringssoldater krysser en gate under tunge kamper med islamistopprørere nord i Mogadishu, Somalia. Foto: Scanpix/AP.

Mer enn 20 sivile ble drept torsdag i den andre dagen med intense sammenstøt mellom somaliske regjeringsstyrker og opprørsstyrker i hovedstaden Mogadishu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsstyrkene med støtte fra fredsbevarende styrker fra Den afrikanske unionen angrep en posisjon holdt av opprørerne nord i den krigsherjede hovedstaden.


- De sivile tapene er svært høye i dag. Vi har telt mer enn 20 sivile som ble drept denne morgenen alene, sier lederen for Mogadishus ambulansetjeneste, Ali Muse, til AFP.

- Medisinsk personell samlet omkring 83 sivile som ble skadd i kryssilden og av bombekastere og artillerigranater.

Den somaliske regjeringens sikkerhetsrepresentant Mohamed Nur sier deres styrker overveldet opprørernes base i det samme nabolaget som der al-Qaida-tilknyttede Shebabkrigere angrep dem onsdag.

Minst 23 sivile ble drept i sammenstøtene onsdag.

Bulldosere

- Vi har tatt kontroll over posisjonen terroristene brukte til å organisere sine angrep. Våre styrker, med støtte fra de afrikanske fredsbevarende styrkene, er nå i ferd med å opparbeide en militær fremdrift i det nordlige Mogadishu, sier Nur.

- Fienden tømte fullstendig sine posisjoner her nord i Mogadishu etter at de ble tvunget til å trekke seg tilbake. Tre av våre soldater har blitt såret så langt, la Nur til.

Regjeringsstyrkene har planlagt en bred offensiv for å drive bort opprørerne fra Mogadishu, der opprørerne har avgrenset den vestlig støttede regjeringen til president Sharif Sheikh Ahmed til en håndfull lommer.

Innbyggere melder at de ser stridsvogner fra AU bevege seg gjennom sine nabolag.

- To militære stridsvogner og seks andre pansrede kjøretøy tilhørende AU-styrkene var i frontlinjen, og en av deres bulldosere fylte skyttergravene opprørerne hadde lagd i gaten, sier Said Yusuf, et vitne.

De AU-støttede regjeringsstyrkene og Shebab-krigerne har vært låst i en intens stillingskrig siden regjeringen i januar annonserte planene om å drive de radikale islamistene fra Mogadishu.

Sivile tap

I januar begynte innbyggerne i Mogadishu å flykte i forkant av den planlagte regjeringsoffensiven, men angrepet kom aldri og noen sivile har begynt å vende tilbake til den krigsødelagte hovedstaden.

Siden de tok kontroll over store deler av Mogadishu etter blodige sammenstøt i fjor har opprørerne gjentatte ganger gjennomført dødbringende angrep mot de fredsbevarende styrkene og regjeringsstyrkene.

Sivile har lidd de største tapene under de uavbrutte kampene, mange av dem fanget i kryssild eller drept av granater skutt opp som hevnaksjoner for angrepene fra opprørerne som ofte opererer i boligområder.

Shebab, som kontrollerer 80 prosent av sør- og sentral-Somalia har sverget å velte den internasjonalt støttede regjeringen, som skylder sin overlevelse til styrkene fra den afrikanske unionen.

Somalia har vært herjet av to tiårs blodig borgerkrig utløst da president Mohamed Siad Barre ble kastet ut.

Personvernpolicy