Kritiserer NRK for misforstått patriotisme

NRKs programleder Dag Erik Pedersen som gjør klar til intervju med vinneren Tora Berger etter at hun tok Norges 100. gullmedalje.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
NRKs programleder Dag Erik Pedersen som gjør klar til intervju med vinneren Tora Berger etter at hun tok Norges 100. gullmedalje. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Formidable seertall til tross, Kringkastingsrådet stilte seg kritisk til enkelte sider ved NRKs OL-dekning. Misforstått patriotisme og intetsigende spørsmål i målområdet, er ankepunktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under torsdagens møte i Kringkastingsrådet stilte flere i rådet spørsmål ved innsatsen til de utsendte reporterne i Vancouver og Whistler.

– Jeg savnet først og fremst at spørsmålene fra reporterne var bedre enn svarene som kom fra utøverne, sa rådsmedlem Knut Haavik.

Den tidligere redaktøren i Se og Hør mente han hørte spørsmålet: – Hva føler du nå? litt for ofte i etterkant av øvelsene.

Idrettssosiolog Gerd von der Lippe hevder at NRKs dekning i flere tilfeller inneholdt en noe misforstått patriotisme.

– NRK hadde også en tendens til undervurdere publikum. Veldig mye dreide seg om de norske utøverne. Generelt etterlyste jeg mer informasjon og mindre oppmerksomhet mot publikum, sa hun i torsdagens møte på Marienlyst.

Von der Lippe var også av den oppfatning at de «små» idrettene kom for lite på skjermen. – Skicross er ett eksempel, sa hun.

Sekser på terningen

Sportsledelsen i NRK mener de utelukkende har fått gode tilbakemeldinger på jobben som TV-kommentatorene og reporterne har gjort, og at kritikken ikke avspeiler det generelle inntrykket hos TV-publikum.

– Noen av våre reportere oppnådde en sekser på terningen og flere havnet tett bak, sa Rune Haug, leder for NRKs sportsredaksjon.

– De fleste av våre reportere er kommet godt ut på de undersøkelsene som er foretatt, slo han fast.

Formidable tall

NRK sendte i løpet av OL over 500 timer i to kanaler og hadde formidable seertall i beste sendetid. I løpet av de 16 dagene lekene i Vancouver varte, hadde lisensbetalerne fått med seg en massiv vegg-til-vegg-dekning.

Kringkastingsrådet mottok i løpet av OL rundt 300 klager som gikk til NRKs publikumsservice i Mo i Rana. I overveiende grad dreide klagene seg om at det ble vist for mye sport i statskanalen. Antallet klager var likevel langt færre enn forventet.

NRK-ledelsen foretok ved seks tilfeller flytting av Dagsrevyen til et annet sendetidspunkt under OL for at de mest spennende øvelsene sett med norske øyne skulle gå direkte. (©NTB)

Personvernpolicy