ABC Nyheter tipper eliteserien 2010

Klar for ny klubbsuksess

Ikke rart han gliser - nå er Åge Hareide tilbake der han gjør det best. På klubbnivå. (Foto: Scanpix).
Ikke rart han gliser - nå er Åge Hareide tilbake der han gjør det best. På klubbnivå. (Foto: Scanpix).

Åge Hareide tilbake i rollen han takler best.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viking FK

Stiftet: 1899

Hjemmebane: Viking Stadion (16.600)

Kallenavn: De mørkeblå

Hovedtrener: Åge Hareide

Kaptein: Børre Stenslid

Fjorårets plassering: 10. plass

Overganger inn: Patrik Ingelsten (Herenveen), Rune Almenning Jarstein (Rosenborg) og Erik Nevland (kommer juli fra Fulham, spilleklar i august)

Overganger ut: Thomas Pereira (legger opp), Peter Ijeh (Syrianska), Arild Østbø (Sandnes Ulf, utlån forlenget ut sesongen), Jone Samuelsen (Odd Grenland) og Thomas Myhre (Kongsvinger)

Fem første kamper: Vålerenga (b), Brann (h), Strømsgodset (b), Lillestrøm (h), Aalesund (b)

Linker: www.viking-fk.no (offisiell hjemmeside), www.vikinghordene.no (supporterklubb)

ABC Nyheters eliteserietabell:

1: ?

2: ?

3: ?

4: Viking

5: Vålerenga

6: Brann

7: Odd Grenland

8: Lillestrøm

9: Tromsø

10: Aalesund

11: Start

12. Strømsgodset

13. Hønefoss

14. Sandefjord

15. Haugesund

16. Kongsvinger

(ABC Nyheter): Åge Hareide var på god vei til å føre det det norske landslaget mot avgrunnen, men nå er romsdalingen tilbake i manesjen hvor han løser oppgavene best.

Hareide har igjen ansvaret for en klubb. Nå skal han prøve å løfte Viking mot gamle høyder.

Vi tror han klarer det og styrer stavangerlaget til like utenfor pallen.

Klubbkongen

For alle som følger norsk fotball så trenger Åge Hareide ingen inngående presentasjon. Etter endt spillerkarriere ble kan trener i Molde. Deretter har han vært innom både Sverige og Danmark, i henholdsvis Helsingborg og Brøndby, før han igjen var tilbake i Norge. I 2003 ledet han Rosenborg til seriegull.

Hans foreløpige siste jobb som klubbtrener var da han ble hyret inn som redningsmann for den havarerte svenske klubben Örgryte. Men revisoren fra Møre klarte ikke å redde klubben fra degradering fra Allsvenskan.

Men nå er både utganspunktet og mannskapet bedre for å lykkes.

Å definere «lykkes» med Viking i år betyr å kjempe seg inn på den øverste delen av tabellen, en plassering Viking ikke har vært på noen sesonger. På hele 2000-tallet har Viking vært inne blant de tre øverste kun tre ganger, i 2000, 2001 og 2007. Alle gangene endte de med bronsemedaljene rundt halsen.

Det er noe spesielt med kombinasjonen Åge Hareide og klubb. Han er sammen med fire andre trenere i historien de eneste som har tatt seriegull i tre forskjellige land.

Han tar ikke seriegull i år, men kan fort skape problemer for andre topplag i Norge. Viking anno 2010 er et meget godt lag og når de nå (endelig) har fått en trener som vet hva som som skal til for å skape suksess, så kan dette bli riktig så bra.

Fikk viljen sin

Denne uken ble det klart at Rune Almenning Jarstein vokter målet for siddisene. Han ble hentet fra RBK-benken etter at Viking og Thomas Myhre sa takk for samarbeidet etter målvaktens uheldige episode i Spania i vinter.

Jarstein var utvilsomt Hareides høyeste ønske da han kom til klubben og da Myhre, «heldigvis» for klubben, tok seg en «pinne for mye» så man sitt snitt til å torpedere en kontrakt som var dyr kost for klubben.

I Jarstein har man fått en ekstrem vinnertype som Hareide vil gi ubegrenset tillit. Han har aldri lagt skjul på at skiensgutten er Norges største keepertalent.

I forsvaret vil Børre Stenslid og Indridi Sigurdsson danne et meget solid stopperpar. På sitt beste en av landets sterkest duo i midten bak på banen. Sidebackene blir håndtert av landslagsmannen Trond Erik Bertelsen og trolig Håkon Skogseid/Christian Landu Landu.

På midten har Viking mange tekniske begavelser, i første rekke Birkir Bjarnason og André Danielsen. Tomasz Sokolowski blir drivkraften som skal gi rom for de to litt mindre kumpanene på midten.

Nevland tilbake

På kanten og i angrepet vil nye Patrik Ingelsten, Martin Fillo og Alexander Ødegaard ta plass.

Og i juli kommer Erik Nevland hjem.

28 år gamle Ingelsten kom fra nederlandske Herenveen og blir spennende å følge i årets sesong. Han klarte ikke å slå helt igjennom i Eresdivise, men han har tidligere vist at han vet hvor målet står. I Kalmar banket han inn 22 mål på 47 kamper.

Alexander Ødegaard viste i fjor at han har både fart og nese for mål. Sogndølingen har fått fart på karrièren etter at han forlot RBK i 2005. Ødegaard går inn i sin femte sesong for Viking og frem til nå har det bare gått en vei - oppover. Man kan derfor forvente at han i år blir enda bedre og det betyr svært mye trøbbel for landets øvrige eliteserieforsvar.

Tsjekkiske Martin Fillo er også en spiller som bare har vokst med tiden i oljebyen. Med høyt temperament og gode fotballferdigheter er Fillo vond å møte. En uberegnelig spiller som i sine beste stunder er høyaktuell for en startplass i det tsjekkiske landslaget.

Vinterens trenigskamper har vist at den nylig fylte 24-åringen er klar 2010-konkurransefotball. Rapportene går i retning av «strålende» i mange av oppkjøringskampene for klubben som sist vant toppserien i 1991.

Når man så fra 1. august av kan dytte nåværende Fulham-spiller Erik Nevland inn i startoppstillingen kan det bety mange mål på Viking Stadion.

Nevland har i år vist at han fortsatt holder høy klasse med flere mål for Fulham i verden hardeste og beste liga.

Lokalhelten har selv sagt at han har mer å gi på banen og 32 år er ingen alder. Nevland kan bli en hit (nok en gang) i den mørkeblå drakta. Spissen går inn i sin tredje lengre periode i Viking.

Med mange sterke spillere i stallen skal det bli meget spennende å se hva klubbtreneren Åge Hareide får til i oljebyen.

Han klarer ikke medalje, men gir Viking FK et kraftig løft fra de to foregående sesongene.

Det er nesten garantert fordi Åge Hareide+klubb=suksess.

Antatt førsteellever:

Jarstein
Bertelsen, Stenslid, Sigurdsson og Skogseid
Bjarnason, Sokolowski og Danielsen
Ingelsten, Fillo og Ødegaard

Vikings spillerstall 2010:

Keepere:

1. Rune Almenning Jarstein

12. Artur Kotenko

24. Aslak Falch

Forsvar:

2. Trond Erik Bertelsen

3. Børre Steenslid

4. Vegard Aanestad

6. Håkon Skogseid

13. Christian Landu Landu

20. Indriði Sigurðsson

28. Jørgen Horn

Midtbane:

7. Tomasz Sokołowski

8. Vidar Nisja

14. André Danielsen

18. Andreas Ulland Andersen

21. Birkir Bjarnason

22. Valon Berisha

23. Simen Melhus

Angrep:

9. Patrik Ingelsten

10. Alexander Ødegaard

11. Joakim Austnes

16. Martin Fillo

19. Tommy Høiland

Erik Nevland er spilleklar fra 1. august.

Personvernpolicy