Rekordmange kandidater til Nobels fredspris

Den kjente, kinesiske menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo, som nylig ble dømt til 11 års fengsel i Kina, er trolig ett av navnene som er foreslått til årets Nobels fredspris Reuters/Nir Elias/Scanpix.
Den kjente, kinesiske menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo, som nylig ble dømt til 11 års fengsel i Kina, er trolig ett av navnene som er foreslått til årets Nobels fredspris Reuters/Nir Elias/Scanpix.

Nobelkomiteen har fått inn forslag på 237 kandidater til årets fredspris. Aldri før har det kommet så mange forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er hyggelig at interessen er økende. At fjorårets pris gikk til Barack Obama, kan nok ha hatt betydning, sier direktør Geir Lundestad til NTB.

Av de 237 kandidatene er 38 organisasjoner. Det har vært en jevn stigning i antall kandidater. I fjor ble 205 meldt inn.

En rekke kinesiske dissidenter skal figurere på årets liste, blant dem den kjente menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo, som nylig ble dømt til 11 års fengsel i Kina. Årsaken var at han hadde forfattet og underskrevet et opprop for demokrati og politiske reformer.

Kort tid etter at Nobel-nominasjonen var kjent, advarte en talsmann for Kinas utenriksdepartement Nobelkomiteen mot å gi prisen til Liu.

– Hvis Nobels fredspris gis til en slik person, er det åpenbart at det er fullstendig galt, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Ma Zhaoxu.

Advart før

– Dette er ikke noe nytt. Kina har kommet med advarsler før, men de har ingen innflytelse på komiteens arbeid, sa Geir Lundestad da den kinesiske advarselen kom i begynnelsen av februar.

Han trakk fram Dalai Lama som fikk fredsprisen i 1989.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge omtaler Liu Xiaobo som en fantastisk menneskerettighetsaktivist som nå går inn i sin tredje runde med opphold i fengsel eller arbeidsleir.

– En fredspris til Liu vil være en anerkjennelse til ham og andre som tør å stå opp mot regimet. Jeg forstår at han er nominert, sier Egenæs til NTB.

Russisk gruppe

En annen av de nominerte er den russiske menneskerettsgruppen Memorial og grunnleggeren Svetlana Gannusjkina.

– Både Memorial og Liu vil være verdige vinnere. Memorial har drevet et godt arbeid for menneskeretter i Russland og opplevd at flere av deres medarbeidere er blitt drept eller utsatt for overgrep. Det er god grunn til å frykte at myndighetene kan ha vært medskyldige. I hvert fall har de ikke gjort mye for å oppklare overgrepene, sier Egenæs.

KrF-leder Dagfinn Høybråten har foreslått at årets fredspris går til Sant’Egidio-fellesskapet i Roma for deres innsats for fred og forsoning i flere verdensdeler, særlig i Afrika.

– Sant’Egidio representerer et langsiktig og utrettelig arbeid for menneskerettigheter, fred og forsoning som så avgjort har fortjent den anerkjennelse som Nobels fredspris representerer, sier Høybråten.

Internett-skapere

Andre nominerte er tre personer som betraktes som skaperne av internett: amerikanerne Larry Roberts og Vint Cerf og briten Tim Berners-Lee. Internett har ført til opprettelse av nettsteder som Twitters, der for eksempel opposisjonelle i Iran har kunnet kommunisere med hverandre og med omverdenen.

Også den internasjonale romstasjonen er nominert til årets fredspris.

– Den har naturligvis ført til samarbeid mellom mennesker fra flere land, men jeg ville nok synes det er å trekke det litt langt. Det ligger jo mer vitenskapelig tenkning bak romstasjonen enn bevisst fredspolitikk, mener Egenæs.

Navn som har lekket ut er dessuten den kongolesiske legen Denis Mukwege, den kinesiske dissidenten Wei Jingsheng, den israelske fredsaktivisten og tidligere atomteknikeren Mordechai Vanunu, samt SOS-barnebyer og EU.

Frist for å levere inn aktuelle navn til Nobelkomiteen var 1. februar. Komiteen har nylig hatt sitt første møte, og vil trolig ha fem til seks møter før de bestemmer seg for den endelige fredsprisvinneren.

Navn på vinneren gjøres kjent fredag 4. oktober. (©NTB)

Personvernpolicy