Krever utlevering av mistenkt krigsforbryter

Den bosniske politikeren Ejup Ganic er pågrepet i Storbritannia. Både Bosnia og Serbia begjærer utlevering. Foto: Scanpix/AP.
Den bosniske politikeren Ejup Ganic er pågrepet i Storbritannia. Både Bosnia og Serbia begjærer utlevering. Foto: Scanpix/AP.

Serbia begjærte onsdag utleveringen av den tidligere bosniske lederen Ejup Ganic, som ble pågrepet i Storbritannia i forbindelse med påståtte krigsforbrytelser begått for nærmere to tiår siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Begjæringen, sammen med detaljerte juridiske dokumenter, ble sendt til Storbritannia for å få Ganic utlevert, heter det i en uttalelse fra departementet.


Beograd startet en granskning av Ganic i desember 2008, og anklaget ham for å være involvert i drapet på 18 soldater under et angrep på en jugoslavisk hærkonvoi under tilbaketrekking i mai 1992 ved begynnelsen av den blodige krigen i Bosnia.

Ganic var medlem av det bosniske presidentskapet på dette tidspunktet.

I forrige uke kom Bosnia med sin egen utleveringsbegjæring, og argumenterte med at landet hadde åpnet en etterforskning av Ganic i 2006 og burde prioriteres siden Ganic er bosnier.

Ganic (64) ble pågrepet mandag i forrige uke ved flyplassen London Heathrow etter at Serbia etterlyste ham. Han har vært holdt uten kausjon siden han ble pågrepet og skal i retten igjen torsdag for en kausjonshøring.

Bosnias krig fra 1992 til 1995 mellom landets kroater, muslimer og serbere krevde omkring 100.000 liv. Under krigen støttet Beograd etniske serbere politisk og militært.

Personvernpolicy