Valgkamp i Storbritannia

Voldelige hooligans inn i valgkampen

Flere hundre demonstranter fra EDL sloss med meningsmotstandere til støtte for Geert Wilders i London sist fredag. Foto: Scanpix.
Flere hundre demonstranter fra EDL sloss med meningsmotstandere til støtte for Geert Wilders i London sist fredag. Foto: Scanpix.

English Defence League kan skape tidenes mest bråkete valgkamp i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Den britiske valgkampen har for alvor startet, og nå frykter mange at grupperinger på de ekstreme ytterkantene av det politiske spektrumet skal stjele oppmerksomheten.

Fredag ble det konfrontasjon mellom English Defence League (EDL), som i hovedsak består av islamisthatende fotball-hooligans, og radikale anti-fascister i Unite Against Fascism (UAF) i gatene utenfor Parliament i London.

Årsaken til demonstrasjonene var at den kontroversielle nederlandske politikeren Geert Wilders viste sin islamfiendtlige film Fitna for britiske politikere i et av overhusets konferanserom.

Sammenstøt

På gata utenfor hadde politiet sitt svare strev med å holde motdemonstrantene fra hverandre. Anti-fascistene hadde kommet for å demonstrere mot Wilders, mens de 300 personene fra EDL ville vise sin støtte. Resultatet ble 50 arrestasjoner. Ifølge politiet var 48 av de arresterte anti-fascister, mens bare to personer fra EDL ble plukket inn.

Se video fra Guardian.co.uk

Grunnen til at politi og journalister i Storbritannia frykter den nye grupperingen, den ble startet først i fjor sommer, er den eksplosive blandingen av bråkmakere fra fotballen kombinert med ideologisk hat mot islamister.

Graeme Atkinson er Europa-redaktør for magasinet Searchlight. Han følger tett med på høyreekstreme grupperinger over hele kontinentet og i Storbritannia. Han mener det eneste som gjør gruppen til en potensiell trussel er nettopp blandingen av det han kaller kriminelle elementer, sammen med mer ideologisk orienterte grupperinger. Men, Atkinson presiserer at han ikke tror grupperingen vil spille noen stor rolle i valgkampen.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstranter fra UAF pågripes av politiet. Foto: Scanpix.Demonstranter fra UAF pågripes av politiet. Foto: Scanpix.

- Et politiproblem

- Dette er ikke det jeg vil kalle et alvorlig problem. De vil fungere som fotsoldatene til UK Independence Party og i en viss grad til British National Party. Men dette er et politiproblem, og ikke en politisk utfordring, sier Atkinson til ABC Nyheter.

Han mener at det er ekstreme islamister er det som har skapt EDL, og at det først og fremst er disse to ytterpunktene som sammen kan lage bråk under valgkampen.

Motstanderne av EDL beskriver dem som uorganiserte hooligans. Foto: Scanpix.Motstanderne av EDL beskriver dem som uorganiserte hooligans. Foto: Scanpix.

- De er ekstreme på hver sin side. EDL er ikke en rasistisk gruppe, de er først og fremst mot ekstrem islamisme, noe som gjør at de kan få støtte fra flere. Samtidig ser vi at det er problemer innad i gruppen, noe som jeg tror gjør at de vil være mindre slagkraftige, sier han.

- Det britiske folket har større problemer enn ekstrem islamisme. Arbeidsløshet, den økonomiske virkeligheten etter finanskrisen og et velferdssystem som rakner betyr nok mer for den jevne brite, sier han.

Kampvillige

Likevel har EDL vist at de kan samle opptil 1.500 mennesker på en gang, og nesten uten unntak er de klare for å slåss.

- Slik jeg har forstått det klarte politiet å stoppe dem på fredag. Men det var problemer, og gruppen skal ha tatt sikte på å marsjere gjennom et av de muslimske nabolagene i London, sier redaktøren.

Les også: "God bless the Muslims. They'll need it when they're burning in f-ing hell."

Hittil har EDL arrangerte marsjer, der det uten unntak har blitt bråk med politi eller motdemonstranter, i ti forskjellige byer. Alt fra noen få hundre demonstranter og opp til 1.500, har båret flagg, vist nazi-hilsener og ropt anti-muslimske slagord. I Alle byene har det vært store ødeleggelser. De største kom i Nottingham da medlemmer av UAF og EDL barket sammen. I etterkant ble prislappen satt til ti millioner norske kroner.

På deres egen nettside, som oppdateres daglig, skriver EDL at de planlegger en rekke marsjer i månedene opp mot valget, for å konfrontere det de kaller islamisering av Storbritannia. Der understreker de at de ikke er rasistiske, men bare mot ekstrem islamisme. Dette er noe kritikerne avfeier, ikke minst fordi det er mange tidligere velkjente nynazister i rekkene.

- Kan skje i Norge

Henrik Lunde, som tidligere jobbet i Antirasistisk Senter, sier til ABC Nyheter at utviklingen er bekymrende, og at han ikke kategorisk kan utelukke at noe lignende kan skje i Norge.

- Organiseringen på høyresiden i Norge er grenseløst dårlig, men man kan ikke utelukke det. Det som er skummelt er at man nører opp under den holdningen om at ekstrem islamisme er mer utbredt enn den faktisk er, og dermed får en ganske bred oppslutning, sier han.

Selv om flere medier har meldt at dette kommer til å være et stort problem i valgkampen vil ikke Graeme Atkinson overdrive viktigheten av grupperingen.

- Under marsjen fredag hadde de jo ikke engang klart å skrive navnet til Geert Wilders riktig. Det kan jo tenkes at de skal lære seg å skrive, før de tar del i demonstrasjoner, sier Atkinson.

Medlemmer av EDL med feilstavet støtte til Geert Wilders. Foto: Scanpix.Medlemmer av EDL med feilstavet støtte til Geert Wilders. Foto: Scanpix.Personvernpolicy