Skulle drepe svensk karikaturtegner

Arkivbilde av den svenske tegneren Lars Vilks som er truet på livet av al-Qaida etter at han tegnet en omdiskutert karikatur av profeten Muhammed som hund. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX SVERIGE.
Arkivbilde av den svenske tegneren Lars Vilks som er truet på livet av al-Qaida etter at han tegnet en omdiskutert karikatur av profeten Muhammed som hund. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX SVERIGE.

Sju personer er pågrepet i Irland, mistenkt for å ha planlagt å drepe Lars Vilks. Den svenske kunstneren sier han tar truslene mot seg med ro, men har øksa klar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dublin (NTB-AFP-TT): Vilks laget i 2007 en tegning av profeten Muhammed som hund, og har siden levd med drapstrusler hengende over seg.

– Jeg skjelver ikke akkurat av skrekk. Jeg har forberedt meg på ulike måter, og jeg har en øks her om noen skulle ta seg inn gjennom vinduet, sier Vilks.

Irsk politi bekrefter at de har pågrepet fire menn og tre kvinner mistenkt for drapsplaner. De sju er muslimer fra midt i 20-årene til nærmere 50 år.

Ifølge irske medier er de mistenkte fra Marokko og Jemen, og de oppholder seg lovlig i Irland med status som flyktninger. Pågripelsene tirsdag skjedde i de sør-irske byene Cork og Waterford i samarbeid mellom irsk politi og landets antiterrorstyrke.

Internasjonalt samarbeid

Pågripelsene skjedde etter en større etterforskning der europeiske sikkerhetstjenester og amerikanske CIA og FBI skal ha samarbeidet.

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) bekrefter at de hadde kjennskap til gjennombrudd i etterforskningen, og at de visste at det var planlagt pågripelser.

– Men de mistenkte har ingen forbindelser til Sverige, opplyser Säpos pressetalsmann Mattias Lindholm.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT skal ingen av de pågrepne være kjente medlemmer av noen terrororganisasjon.

Dusør

Lars Vilks framstilling av profeten Muhammed som hund i 2007 skapte stor kontrovers.

Al-Qaida i Irak utlovet en dusør til den som dreper Vilks, men også til den som dreper Ulf Johansson – redaktøren i den svenske avisen Nerikes Allehanda som først publiserte Vilks tegning. Både Johansson og Vilks fikk politibeskyttelse av svenske myndigheter.

Til nyhetsbyrået TT sier Vilks at han ble informert av Säpo om at trusselnivået mot ham var høynet etter at han i januar i år mottok trusler på telefon fra Somalia, men at han ikke har mottatt mer spesifikk informasjon fra sikkerhetspolitiet.

Telefonen kom etter at Kurt Westergård, danske bak de mest kjente karikaturtegningene, ble angrepet i sitt hjem av en somalier. Han måtte søke tilflukt på badet, som er gjort om til et angrepssikkert rom.

Vilks opplyser at det også i hans hjem er gjort flere andre sikkerhetstiltak, ved siden av øksen han har som våpen Säpos pressetalsmann Mattias Lindholm ville ikke fortelle hvilke sikkerhetstiltak svenske myndigheter har iverksatt rundt den svenske kunstneren.


Personvernpolicy