– Korsfester og dreper kvinner

Bilde fra februar i år fra en leir hvor karen-folket har søkt tilflukt. På grunn av frykt for å bli drept kvier menn seg for å bli landsbyledere, og mange kvinner har derfor påtatt seg oppgaven. Det blir de straffet for. Foto: EPA / Scanpix.
Bilde fra februar i år fra en leir hvor karen-folket har søkt tilflukt. På grunn av frykt for å bli drept kvier menn seg for å bli landsbyledere, og mange kvinner har derfor påtatt seg oppgaven. Det blir de straffet for. Foto: EPA / Scanpix.

Kvinnelige landsbyledere i Burma blir utsatt for systematiske og grove overgrep. En ny rapport avdekker drap, korsfestelser og gruppevoldtekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten om karenfolket øst i Burma er utarbeidet av den burmesiske organisasjonen Karen Women`s Organisation.

Rapporten «Walking Amongst Sharp Knives» kartlegger for første gang en omfattende tortur av kvinnelige landsbyledere.

Nå krever Karen Women`s Organisation at FNs sikkerhetsråd oppretter en kommisjon som gransker overgrepene.

– Ekstremt vanskelig

Kirkens Nødhjelp samarbeider med organisasjonen bak rapporten og har etablert såkalte trygghetshus, der kvinner får rådgiving, tilgang på et sosialt nettverk og beskyttelse.

– Rapporten om disse grusomme overgrepene viser hvor ekstremt vanskelig situasjonen er for kvinner som lever her. Det store problemet er at land som Burma mangler kapasitet og vilje til å dømme dem som utøver vold mot kvinner, sier Anne Kristin Sydnes, utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp.

Kirkens Nødhjelp trapper nå opp sin innsats i Burma.

– Hvis man skal ta det annonserte valget i Burma på alvor, forventer vi en progressiv agenda fra de burmesiske myndigheter. Burma må tilslutte seg internasjonal lov når det gjelder rettsvern for kvinner, sier Sydnes videre.

Erstattet mennene

Praksisen med å utpeke kvinner som landsbyledere øst i Burma har pågått siden 80-tallet. Den startet som følge av at mange mannlige landsbyledere ble drept av den burmesiske hæren.

På grunn av frykt for å bli drept kvier menn seg for å bli landsbyledere, og mange kvinner har derfor påtatt seg oppgaven.

Men også kvinnene blir drept og utsatt for systematiske og grove overgrep, viser den nye rapporten.

En tredel av de i alt 95 kvinnelige landsbyledere som er intervjuet, forteller at de er blitt slått og torturert.

KN oppfordrer nå norske myndigheter til blant annet å ta initiativ til at Sikkerhetsrådet gransker påstandene om folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i Burma. Og at de ber burmesiske myndigheter om fullt ut å tilslutte seg til folkeretten.

Solheim til Burma

I begynnelsen av april reiser statssekretær i Utenriksdepartementet Gry Larsen til Burma for å få et inntrykk av den politiske situasjonen i forkant av valget. Hun skal treffe humanitære organisasjoner, demokratibevegelsen og myndighetene.

– Larsen kommer også til å diskutere menneskerettigheter, inkludert minoriteters rettigheter, med myndighetene i Burma, opplyser kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet til NTB.

Også miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) skal til Burma i løpet av de neste månedene. Solheim reiser til Burma i juni, to år etter at syklonen Nargis rammet landet.

Norge har de siste to årene gitt til sammen 320 millioner kroner i nødhjelp til gjenoppbygging i Burma. Syklonen Nargis, som rammet landet i mai 2008, er den verste naturkatastrofen i Burma noensinne. Rundt 140.000 mennesker omkom. (©NTB)

Personvernpolicy