Fra fest til begravelse

I helga hadde Thomas Vinterbergs teaterstykke «Begravelsen» premiere. Her er han fotografert på filmfestivalen i Berlin tidligere i vinter. (Foto: Scanpix)
I helga hadde Thomas Vinterbergs teaterstykke «Begravelsen» premiere. Her er han fotografert på filmfestivalen i Berlin tidligere i vinter. (Foto: Scanpix)

For tolv år siden gjorde Thomas Vinterberg stor suksess med dogmefilmen «Festen». Nå er han klar med oppfølgeren «Begravelsen». På teater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske filmregissøren har lenge snakket om en mulig oppfølger til suksess- og dogmefilmen «Festen», om hva som skjedde etter at deltakerne i familien Klingenfeldt-Hansens bursdagsfest for 60-åringen Helge gikk hver til sitt.

Nå er oppfølgeren her, men ikke på kinoduken. I stedet har Vinterberg, i samarbeid med manusforfatter Mogens Rukov, skrevet teaterstykket «Das Begräbnis» (Begravelsen, på norsk) som i helga fikk premiere på Burghtheater i Wien.

Det store oppgjøret

Det nye dramaet utspiller seg på et strandhotell, ti år etter de tragiske begivenheter som ble skildret i filmen «Festen». Familiens overhode Helge er død, og familien samles for å minnes den mannen som misbrukte sine barn. Men forbannelsen går i arv, og «Begravelsen» ender i et voldelig oppgjør, skriver Politiken.

Ifølge den danske avisen har stykket fått meget gode kritikker i Tyskland, Østerrike og Sveits, og oppsetning, skuespill og scenografi omtales som «mesterverk».

Ikke film

«Begravelsen» vil med ganske stor sikkerhet settes opp også i Danmark. Derimot sier Vinterberg og Rukov at det ikke skal være aktuelt å filmatisere forestillingen.

Vinterbergs siste film, den dystre «Submarino», hadde premiere på filmfestivalen i Berlin i februar. Der fikk den mye fin omtale, men ingen pris.

Personvernpolicy