ABC Nyheter tipper Eliteserien 2010

Ikke like brennhete i år

HEIT: Simen Brenne og Odd Grenland gjennomførte en strålende 2009-sesong, men vi tror det ikke blir like godt i år. Risikofylt tips, så absolutt. (Foto: Scanpix).
HEIT: Simen Brenne og Odd Grenland gjennomførte en strålende 2009-sesong, men vi tror det ikke blir like godt i år. Risikofylt tips, så absolutt. (Foto: Scanpix).

Det blir litt som «å banne i kjerka» å tabellfeste Odd Grenland lavere enn fjerdeplass. Laget er meget solid, men det skal godt gjøres å kopiere fjorårets flyt og flaks på skadefronten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Odd Grenland

Stiftet: 1894 (som Odds Ballklubb)

Hjemmebane: Skagerak Arena (13.500)

Kallenavn: Oddrane

Hovedtrener: Dag-Eilev Fagermo

Kaptein: Morten Fevang

Fjorårets plassering: 4. plass

Overganger inn: Magnus Myklebust (Lillestrøm), Jone Samuelsen (Viking)

Overganger ut: Jacob Sørensen (FK Haugesund), Kenneth Dokken (Ranheim)

Fem første kamper: Stabæk (h), Kongsvinger (b), Haugesund (h), Sandefjord (b), Rosenborg (h)

Linker: www.oddgrenland.no (offisiell hjemmeside), www.oddrane.no (supporterklubb)

ABC Nyheters eliteserietabell:

1: ?

2: ?

3: ?

4: ?

5: ?

6: ?

7: Odd Grenland

8: Lillestrøm

9: Tromsø

10: Aalesund

11: Start

12. Strømsgodset

13. Hønefoss

14. Sandefjord

15. Haugesund

16. Kongsvinger

(ABC Nyheter): 2009-sesongens største positive overraskelse i Eliteserien var utvilsomt Odd Grenland med sin fjerdeplass.

Og selv om Grenlands-laget så langt ikke har tapt én eneste treningskamp tror ABC Nyheter at man i Skien må belage seg på en noe tyngre sesong enn hva tilfellet var i fjor.

Absolutt en risikofylt påstand som trolig får Ibsen til å snu seg i grava, men det ligger både sportslige- og ikkesportslige begrunnelser bak påstanden.

Skader

Først det sportslige.

Odd lå lenge og kjempet om medaljer i 2009, men feilet litt her og der i avgjørende kamper. Dag-Eilev Fagermo har utvilsomt et godt mannskap å jobbe med, men spillet til Odd Grenland baseres i så stor grad på at spillerne i sentrallinjen må fungere at dersom de av en eller annen årsak ikke skulle spille, går trolig mye av spillet til Odd i stå.

Duellstyrken til Peter Kovacs på topp er viden kjent. Kun Aalesunds Aarøy matcher ungarerens styrke i lufta i Eliteserien. Han scorer mye selv, men er også flink til å gi medspillerne muligheter foran mål.

Alternativene er små og svakere.

Simen Brenne løper fra «boks til boks» i 90 minutter. Han rydder opp foran egen sekstenmeter i det ene øyeblikket for så å sette ballen i mål i andre enden sekunder senere.

Alternativene har ikke samme nese for mål.

Den omskolerte midtbanespilleren Morten Fevang er blitt et fyrtårn av en spillende midtstopper. I reneste Erik Hoftun-stil drar han i gang det ene angrepet etter det andre i tillegg til å rydde unna i eget felt. Han er også en stor trussel på offensiv dødball.

Alternativene er gode, men ikke like gode.

Og Odd kan da ikke være like heldige i år som i fjor med å unngå skader?

Så de ikkesportslige argumentene

Det er nærmest vedtatt ved lov at andresesongen etter et opprykk betyr problemer.

Riktignok var Odd Grenland kun nede én sesong (2008), men historien viser at man får det noe vanskeligere den påfølgende sesongen etter promoteringen til den øverste ligaen.

Sleng så på det høyst usikre og smått useriøse argumentet «magefølelse», så velger ABC Nyheter å sette Odd Grenland på 7. plass etter endt sesong.

Fin miks

Trener Dag-Eilev Fagermo kan best karakteriseres som en luring i faunaen av norske eliteserietrenere. Akkerhaugmannen er tro mot egne ideer og viker ikke i prinsippene han har i bunn av sin fotballfilosofi.

I et 4-3-3-system har han fått spillerne til å fungere sammen på imponerende vis. Det er litt sånn «Drillosk» fra 90-tallet over Odd Grenland. En stall med svært mange meget dyktige fotballspillere - og samtidig kjemisk fritt for stjernenykker.

Fagermo krydrer laget med unge og gamle, arbeidsmaur og feinschmeckere samt kloke og uredde spillere over hele banen.

Utgangsrekka i toppklasse

Ser man nærmere på Odd Grenlands sannsynlige og foretrukne startoppstilling, er den helt i toppsjiktet i Norge.

Helt bakerst står en av Eliteserien beste målvakter, islendingen Arni Gautur Arasson. Med en god porsjon rutine, oppofrende spillestil og en lynrask reaksjonsevne, vil Arasson også i år redde mange poeng for grenlenderne. Og skulle det av en eller annen årsak gå galt med Arasson har Fagermo en meget god erstatter i Andreas Lie som er kommet til Skien på korttidslån fra Aalesund.

Den bakre fireren vil bestå av Anders Rambekk, Morten Fevang, Torjus Hansén og Fredrik Semb Berge. De tre første trenger liten eller ingen videre presentasjon. Da er det verdt å stoppe opp ved nylig fylte 20 år gamle Berge.

Kort beskrives han som et megatalent på stopperplass med kamper for aldersbestemte landslag.

I bakhånd har man anvendelige Steffen Hagen, en spiller man i flere sesonger har omtalt som en fremtidig a-landslagsspiller.

På midten har man mange å velge i mellom. Brenne, Bjørkøy, Samuelsen, Svindal Larsen, Lekven, Storbæk vil alle danne en slagkraftig trio sentralt i banen. Eneste bombesikre kort er østfoldingen Simen Brenne. Hvem som kaprer de andre plassene vil trolig avhenge av både form og motstander.

Forsvinner?

Og i det fremste leddet står fyrtårnet Kovacs i sentrum.

På kantene får han selskap av nigerianske «Bentley» og innhentede Magnus Myklebust fra Lillestrøm. «Bentley» er trolig den av Odd Grenlands spillere som i øyeblikket er det heteste salgsobjektet.

Basert på fjorårssesongen er det faktisk smått utrolig at nigerianeren fortsatt befinner seg i det kalde nord. 2009 var han en av seriens desidert beste spillere og ingen må bli overrasket om «Bentley» bytter ut kunstgresset på Falkum i Skien til fordel for større og mektigerer arenaer i utlandet i løpet av året.

Marginene er små og 2010 kan bli en jubelsesong i Skien, mye taler egentlig for det.

Og ABC Nyheter er de første til å innrømme at Odd på 7. plass er vågalt svakt basert på fjoråret, spillerstallen og årets treningskamper.

Men den vanskelige andresesongen og litt mer uflaks enn i fjor, gjør sitt til at Odd ikke følger opp fjoråret.

Beklager, Skien.

Odd Grenlands spillerstall:

Keepere:

1 Árni Gautur Arason

28 Dag Ole Thomassen

30 Andreas Lie

Forsvar:

3 Anders Rambekk

4 Morten Fevang

5 Torjus Hansén

14 Fredrik Semb Berge

17 Emil Jonassen

21 Steffen Hagen

36 Søren Jensen (utlånt)

Midtbane:

2 Håvard Storbæk

6 Simen Brenne

7 Tommy Svindal Larsen

8 Jone Samuelsen

10 Magnus Lekven

11 Morten Sundli

13 Magnus Myklebust

20 John Anders Bjørkøy

Angrep:

9 Péter Kovács

19 Snorre Krogsgaard

22 Torgeir Børven

23 Fredrik Gulsvik

26 Chukwuma «Bentely» Akabueze

Personvernpolicy