Norskbosnier kjent skyldig i krigsforbrytelser

Den tiltalte norskbosnierens advokat John Christian Elden (bildet) er uenig i kjennelsen om skyld i de 13 tilfellene som gjelder frihetsberøvelse, og regner med at saken ankes videre til Høyesterett. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Den tiltalte norskbosnierens advokat John Christian Elden (bildet) er uenig i kjennelsen om skyld i de 13 tilfellene som gjelder frihetsberøvelse, og regner med at saken ankes videre til Høyesterett. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

En 43 år gammel bosnier med norsk statsborgerskap ble mandag kjent skyldig i 13 tilfeller av krigsforbrytelser. Juryen i ankesaken i Borgarting lagmannsrett svarte nei på ett punkt om voldsutøvelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Petter Mandt sier til NTB at påtalemyndigheten er fornøyd med juryens kjennelse.

Tiltaltes advokat John Christian Elden er uenig i kjennelsen om skyld i de 13 tilfellene som gjelder frihetsberøvelse, og regner med at saken ankes videre til Høyesterett.

Juryen har bare tatt til stilling til skyldspørsmålet, mens prosedyrene om straffeutmåling blir holdt tirsdag. Dom i saken faller trolig først over påske.

Rettsbelæringen om de 13 punktene som omhandler internering av serbere, ble gjort uten anbefaling overfor juryen. Det ene punktet som dreide seg om vold mot en kvinne, heftet det såpass mye usikkerhet ved at dommeren rådet juryen til å si nei i skyldspørsmålet, en anbefaling juryen fulgte.

Dømt i tingretten

Norskbosnieren Mirsad Repak ble i tingretten i desember 2008 dømt til fem års fengsel for elleve tilfeller av overgrep mot sivile i den bosniske fangeleiren Dretelj under krigen på Balkan i 1992. I denne leiren var det 200 personer, og det er 13 av disse tilfellene som er til behandling for norsk rett.

Det er den første krigsforbrytersaken i Norge siden rettsoppgjørene etter andre verdenskrig. Det er derfor første gang de nye straffebestemmelsene om krigsforbrytelser blir anvendt.

Den tidligere spesialpedagogen Repak ble i tingretten frifunnet for seks tilfeller av frihetsberøvelse og tiltalepunkter om tortur og voldtekt.

Deler av denne dommen ble anket, og saken startet opp igjen i januar i år. Repak nekter straffskyld på alle punkter og har forklart at han bare var en vanlig soldat som utførte ordre.

Uenige

– Det er bra at han ble frifunnet for selv å ha utøvd vold mot fangene. Men vi er uenige i at det er straffbart å pågripe personer på ordre fra overordnede, selv om formalreglene om etterfølgende framstilling for en dommer ble brutt, sier Elden til NTB.

Forsvarerne kan ikke se at dette er i strid med folkeretten og regner derfor med at saken blir behandlet av høyere domstoler. Dette kan bety at Høyesterett ikke er siste stopp, men Menneskrettighetsdomstolen i Strasbourg.

Ettersom Repak er norsk statsborger, må han dømmes etter norsk lov. Det har ikke vært aktuelt å utlevere ham til Bosnia-Hercegovina. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus