Over 500 drepte i massakre

TV-bilder viser ofre som ligger i gatene i byen Dogo Nahawa i Nigeria, fem kilometer sør for byen Jos. Opprørere bevæpnet med macheter angrep søndag tre landsbyer i Nigeria. Over 500 mennesker mistet trolig livet, mange av dem kvinner og barn. Foto: AP / Scanpix.
TV-bilder viser ofre som ligger i gatene i byen Dogo Nahawa i Nigeria, fem kilometer sør for byen Jos. Opprørere bevæpnet med macheter angrep søndag tre landsbyer i Nigeria. Over 500 mennesker mistet trolig livet, mange av dem kvinner og barn. Foto: AP / Scanpix.

Kvinner og barn var målet da over 500 mennesker mistet livet i en massakre i Nigeria natt til i går.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 500 mennesker har mistet livet og 95 personer er så langt arresterte etter den grusomme massakren i nærheten av den nigerianske byen Jos søndag.

Massakren skal skyldes religiøse uroligheter og være et hevnangrep etter en aksjon i januar, hvor hundrevis ble drept, de aller fleste muslimer.

Under den tre timer lange og svært blodige massakren søndag ble tre kristne landsbyer angrepet av en gruppe på mellom 300 og 500 angripere.

Angrepet skal ha blitt uført av den etniske gruppen fulani, som er muslimske nomader.

Ifølge øyenvitner skremte angriperne landsbyboerne ut av boligere sine ved å skyte i lufta. Deretter ble de fleste hakket i hjel.

Mange av de drepte var kvinner og barn som ble fanget i dyrefeller og med fiskegarn før de ble drept med macheter. Ofre ble begravet i massegraver søndag, mens andre ble stablet i hauger i gatene, melder NTB.

Spent situasjon

Ifølge lokale medier ble muslimske innbyggere i de hovedsakelig kristne landsbyene varslet via tekstmeldinger to dager før angrepet, slik at de fikk mulighet til å reise bort.

Det har over lang tid vært en spent situasjon mellom muslimske nomader og kristne i de sentrale delene av Afrikas mest folkerike stat. De sørlige delene av landet er i hovedsak befolket av kristne, mens de nordlige delene er befolket av muslimer.

Det har gått rykter om et hevnangrep i flere uker, og over 600 mennesker har forlatt området og søkt tilflukt i flyktningleirer, opplyser Røde Kors.

- Ingen religionskonflikt

Myndighetene i Nigeria tror ikke religionskonflikt er årsaken til tragedien, heller kamp om ressurser.

Synet deles av afrikaekspert Patrick Wilmot. Til Al Jazeera uttaler Wilmot at økonomiske problemer er bakgrunnen for de blodige sammenstøtene i de sentrale delene av Nigeria.

– Folk fra hele Nigeria slo seg ned i området. Det var ikke noe problem for 15-20 år siden. Men nå som befolkningen har økt enormt, er det kamp om ressursene, sier Wilmot.

Fungerende president Goodluck Jonathan har nå sendt sikkerhetsstyrker til Jos og forsøker å stanse forsendelse av våpen til området. Også nabostater er satt i alarmberedskap.

300 drept i massakre.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus