- Ikke fleip med disse

Nelson Mandela, Albert Einstein og Dalai Lama er blant personene som mediene ikke bør fleipe med, mener saudiarabisk Muhammed-advokat. Foto: AP / Scanpix.
Nelson Mandela, Albert Einstein og Dalai Lama er blant personene som mediene ikke bør fleipe med, mener saudiarabisk Muhammed-advokat. Foto: AP / Scanpix.

Saudiarabisk Muhammed-advokat bak liste med navn på hvilke historiske og religiøse personer som ikke bør fleipes med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Jomfru Maria, Jesus Kristus, Moses, Mahatma Gandhi, Dalai Lama, Nelson Mandela, Martin Luther King og Albert Einstein er blant de personene den saudiarabiske advokaten Faisal Yamani vil beskytte mot latterliggjøring og hån.

Under et pressemøte i Libanon omtalte advokaten karikatur-unnskyldningen fra den danske avisen Politiken som en stor seier.

Men i tillegg til profeten Muhammed nevnte Yamani en rekke andre historiske og religiøse personer som han mener bør beskyttes mot medienes harseleringer.

I februar inngikk Politiken-redaktør Tøger Seidenfaden forlik med advokat Faisal Yamani. (Foto: Scanpix)I februar inngikk Politiken-redaktør Tøger Seidenfaden forlik med advokat Faisal Yamani. (Foto: Scanpix)

– Etter vår mening fortjener alle religiøse ikoner innenfor alle religioner, samt personer som har gitt et bidrag til menneskelighet, all respekt og og beskyttelse mot latterliggjøring og ærekrenkelse, sier Faisal Yamani ifølge den danske avisen BT.dk.

Forlik

Det var i slutten av februar at redaktør Tøger Seidenfaden i den danske avisen Politiken annonserte at avisen hadde inngått forlik om Muhammed-tegningene med profeten Muhammed etterfølgere - representert ved advokat Faisal Ahmed Zaki Yamani.

Avisen beklaget at den hadde krenket muslimer over hele verden ved å trykke tegninger av profeten Muhammed.

Ifølge den danske avisen B.T. var det imidlertid ikke etterkommerne av profeten Muhammed som ville føre sak mot den danske avisen, men advokat Faisal Yamani og hans steinrike far, Zaki Yamani.

Politiken-ansatte med skarp kritikk

Journalistene i Politiken reagerer sterkt på redaktør Tøger Seidenfadens forlik med advokaten.

Lørdag publiserte 38 ansatte i den danske avisen et leserbrev i egen avis hvor de tar sterk avstand fra unnskyldningen.

I innlegget gir de blant annet uttrykk for frykt for at forliket kan bety begrenset redaksjonell frihet.

«Politiken har etter vår mening ikke noe å unnskylde. Heller ikke at en sak som er dekket på nøyaktig samme måte som vi ville dekke andre saker med nyhetsutvikling, har krenket en gruppe mennesker», skriver journalistene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus