Hyller kvinnedagen

I kveld kan Mia Gundersen oppleves på scenen på Kolben Kulturhus, hvor hun opptrter sammen med Rita Engedalen og Margit Bakken. På bildet er også svenske Jenny Bohman med. Foto: Merete Eide
I kveld kan Mia Gundersen oppleves på scenen på Kolben Kulturhus, hvor hun opptrter sammen med Rita Engedalen og Margit Bakken. På bildet er også svenske Jenny Bohman med. Foto: Merete Eide
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mia Gundersen synger blues på kvinnedagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mia Gundersen fikk nylig utfolde seg på scenen på Herr Nilsen med sine egne bluestolkninger. Foto: Merete EideMia Gundersen fikk nylig utfolde seg på scenen på Herr Nilsen med sine egne bluestolkninger. Foto: Merete Eide

OSLO (ABC Nyheter): I dag, på kvinnedagen, opptrer Mia Gundersen sammen med Rita Engedalen og Margit Bakken under navnet Damer I Blues. Den profilerte artisten føler sterkt for kvinnefellesskapet gjennom musikk.

- Det er stort å gjøre noe som dette på kvinnedagen. Jeg føler mye større for dette nå enn før, røper Mia Gundersen når ABC Nyheter får være med på forberedelsene på Øvingshotellet på Grünerløkka.

Synger på Kolben

I kveld skal hun opptre som blues- og jazzsangerinne på Kolben Kulturhus, og skal vi dømme etter suksessen fra første opptreden på Herr Nilsen i helgen så har publikum noe helt spesielt i vente.

- Jeg kjente at dette fristet. At det var veldig lett å si ja. Jeg er veldig synlig i store prosjekter på godt og vondt. Derfor er det befriende og deilig å være med på noe som ikke har så stort maskineri. Jeg liker konseptet med kvinner og blues, jazz og soul som jo har gått igjen i røttene mine. Å få anledning til å hylle pionerene som levde nokså harde liv. Jeg har aldri tenkt så mye på den smertefulle bakgrunnen deres før Rita og Margit inviterte meg med på Damer I Blues.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I dag er det heldigvis helt annerledes. Kvinner har mye mer grep på sine karrierer. Før skulle de oppdages – være syngedamer – noe jeg har kjent på kroppen. Det å være en kvinne det ikke var plass til. Mye har forandret seg heldigvis, forteller Mia med følelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hyller legendene

Rita Engedalen og Margit Bakken har dyrket prosjektet Damer I Blues med stor kjærlighet siden 2004. De opplever at publikum tenner på historiene til legender som Ida Cox, Memphis Minnie, Big Mama Thornton, Sister Rosetta Tharpe og Jessie Mae Hemphill, og har i år blitt invitert til Eutin Bluesfestival i Tyskland for å gjøre konseptet på engelsk.

Når Mia Gundersen blander seg med sine nye søstre drar hun inn de artistene hun føler adderer seg til disse pionerenes smerte: Peggy Lee, Billie Holiday og Nina Simone.

- Jeg har sunget blues, men det er mange år siden. Det har blitt så mye musikaler i det siste, så jeg kjenner at jeg må hente frem gamle teknikker for det showet her, innrømmer Mia som vokste opp med Little Feat, Dr. Hook, Janis Joplin og Tina Turner og senere sang rock med gruppa Asfalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mia Gundersen, Rita Engedalen og Margit Bakken under en av deres første øvinger hjemme hos Mia. Foto: Marcel LeliënhofMia Gundersen, Rita Engedalen og Margit Bakken under en av deres første øvinger hjemme hos Mia. Foto: Marcel Leliënhof

De senere årene har hun hørt mye på sigøynermusikk, fado og arabisk musikk og fått øynene opp for urstemmen. Hun er i ferd med å finne sin egen stemme i et liv som styres av teateret, skuespilleryrket og musikaler. Å få synge blues og jazz er et riktig steg på veien for henne.

Synger a capella

- Jeg synger Billie Holidays «Strange Fruit» rent a capella. Den har vært med meg helt siden jeg begynte å lukte på jazzen, og er en sang som treffer det melankolske, det dypere og det analytiske i meg. Jeg har bare sunget den i veldig private anledninger, og det var veldig spesielt da jeg oppdaget at min mann Marcel også hadde denne som sin favorittlåt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mer over mot blues er Nina Simone min absolutte favoritt. Når jeg er alene og har et glass med noe godt i oppsøker jeg henne gjennom låter som «Mississippi Goddam», en sang som går både på behandlingen av de svarte men også det å være kvinne, og «Don’t Smoke In Bed». Jeg elsker de som våger å ta tak i det som har med smerte å gjøre. Det gjør Nina Simone.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag, på selveste kvinnedagen, skal Mia Gundersen levere sine sterkeste inntrykk fra disse artistene på Kolben Kulturhus i Oslo. Hun gleder seg til å vise en annen side av seg selv enn den mange kjenner.

- Jeg er et menneske som ofte oppfattes å ikke ha særlig dybde på grunn av den tabloide pennen. Jeg har klart å leve med det, men jeg kjenner mer og mer behov for å vise den andre siden av meg. Det var derfor jeg skrev boka mi også. Å prøve å være et medmenneske som kan ha betydning for andre, slik Nina Simone var. Nå er jeg synlig så hvorfor ikke bruke den smerten jeg har opplevd og det jeg har vært med på, spør hun og gleder seg til å sette sitt preg på kvinnedagen i Oslo i kveld.

- Den ensomme ulvetispa

- Jeg har lenge vært den ensomme ulvetispa på berget. Den som har holdt seg unna flokken. Alltid forholdt meg til veldig få mennesker og sånn sett levd nokså ensomt. Aldri vært noe medlem av fellesskapet. Men de siste ti årene har jeg følt et veldig sterkt kvinnefellesskap. Følt på det usynlige båndet som er mellom oss kvinner. Dette er noe jeg føler sterkere og sterkere på når vi markerer dagen på et vis som dette. Det er så mange kvinner som kommer med henvendelser, og jeg kan ikke tenke meg noen bedre måte å respondere på enn dette, smiler Mia og sklir inn i koringen på Janis Joplins «What Good Can Drinking Do» sammen med Rita og Margit.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun planlegger sitt eget prosjekt en gang i fremtiden. Et prosjekt med akustisk musikk, flotte musikere som skal få høres, og der både hun og musikerne våger å ta tak i smerte. Sånn sett er dette et steg på veien.

Damer I Blues har kanskje lav profil opp mot de andre prosjektene Mia Gundersen er med på, men i forhold til hennes musikalske sjel er nok dette kanskje det viktigste på lenge. Den som oppsøker Kolben Kulturhus i kveld får se.