Afghanistan verste land for kvinner

Burkakledde kvinner går langs en vei i Arghandabdalen i provisen Kandahar i det sørlige Afghanistan. Afghanistan er verdens verste land å leve i for kvinner, fulgt av Somalia og Kongo, viser en liste som hjelpeorganisasjonen CARE la fram på den internasjonale kvinnedagen mandag. De tre landene herjes alle av krig, og kvinnene rammes hardt av voldshandlinger. Foto: REUTERS / Baz Ratner / SCANPIX
Burkakledde kvinner går langs en vei i Arghandabdalen i provisen Kandahar i det sørlige Afghanistan. Afghanistan er verdens verste land å leve i for kvinner, fulgt av Somalia og Kongo, viser en liste som hjelpeorganisasjonen CARE la fram på den internasjonale kvinnedagen mandag. De tre landene herjes alle av krig, og kvinnene rammes hardt av voldshandlinger. Foto: REUTERS / Baz Ratner / SCANPIX

Afghanistan er verdens verste land å leve i for kvinner, fulgt av Somalia og Kongo, viser en liste fra hjelpeorganisasjonen CARE. De tre landene herjes alle av krig, og kvinnene rammes hardt av voldshandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men kvinnene i Afghanistan utsettes i tillegg for mye vold i hjemmene. Afghanske politikere innførte dessuten i fjor en lov som godtar barneekteskap og legaliserer voldtekt i ekteskapet, framholdt CARE på den internasjonale kvinnedagen mandag.

– Da norske styrker gikk inn i Afghanistan for snart ti år siden, var ett av argumentene at de ville bedre forholdene for kvinner. Det har ikke skjedd, ni av ti afghanske kvinner blir utsatt for vold fra familiemedlemmer, sier CAREs generalsekretær Marte Gerhardsen.

I Somalia, som mangler fungerende sentralregjering, blir kvinner ifølge CARE jevnlig utsatt for diskriminering og vold. Kjønnslemlestelse er vanlig, og det anslås at 98 prosent av alle kvinner har vært gjennom omskjæring.

I Kongo sliter kvinnene med store ettervirkninger etter en langvarig krig, selv om de verste kamphandlingene er over. Ifølge CARE er minst 200.000 kvinner blitt voldtatt, og mørketallene er store, framholder hjelpeorganisasjonen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus