ABC Nyheter tipper eliteserien 2010

Livet uten Moldskred

USIKKERHETEN: Sigurd Rushfeldt blir nok en sesong TILs viktigste spiller. Men grunnet mange unggutter og tynn stall kan alt skje med laget fra nord i år. (Foto: Scanpix).
USIKKERHETEN: Sigurd Rushfeldt blir nok en sesong TILs viktigste spiller. Men grunnet mange unggutter og tynn stall kan alt skje med laget fra nord i år. (Foto: Scanpix).

Tromsø har mistet Morten Moldskred til RBK, men betyr det egentlig så mye? Ikke alt, men trolig nok til at det blir tyngre på Alfheim i år enn i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø Idrettslag

Stiftet: 1920

Hjemmebane: Alfheim Stadion (7.500)

Kallenavn: Gutan

Hovedtrener: Per-Mathias Høgmo

Kaptein: Miika Koppinen

Fjorårets plassering: 6. plass

Overganger inn: Hans Nordbye (Tromsdalen), Vegard Braaten (Alta), Thomas Drage (Mosjøen)

Overganger ut: Morten Moldskred (Rosenborg), Joel Lindpere, Martin Knudsen, Lars Iver Strand (tilbake til Vålerenga etter lån) og Tore Reginiussen (Schalke04)

Fem første kamper: Hønefoss (h), Lillestrøm (b), Kongsvinger (h), Stabæk (b), Haugesund (h)

Linker: www.til.no (offisiell hjemmeside), www.isberget.no (supporterklubb)

ABC Nyheters eliteserietabell:

1: ?

2: ?

3: ?

4: ?

5: ?

6: ?

7: ?

8: ?

9: Tromsø

10: Aalesund

11: Start

12. Strømsgodset

13. Hønefoss

14. Sandefjord

15. Haugesund

16. Kongsvinger

(ABC Nyheter): De aller fleste forbinder Morten Moldskreds TIL-karriere med ett ord: Mål

Men går man i dybden på ulsteinviksguttens fakta så viser det seg at han i snitt scoret færre og færre mål for hver sesong han spilte i nord. Samtidig økte antall spilte minutter.

Moldskred har totalt et snitt på «kun» 0.38 mål per kamp etter tre sesonger i den røde og hvite trøya. I fjor ble fasiten syv mål fordelt på 2.507 spilleminutter.

Men selv om Moldskreds målteft bare dalte og dalte, hadde han egenskaper som trolig vil bli savnet i Nordens Paris.

Den største var det å bare være til stede på gressteppet.

Resultatet av motstandernes «innpakking» av Moldskred var flere og større muligheter for de andre offensive alternativene, i fjor først og fremst for Sigurd Rushfeldt (10 mål)

Tapet av Moldskred betyr derfor nødvendigvis ikke så mange færre mål signert spissen selv, men det betyr at de andre på laget får det tyngre med å slippe til foran motstandermålene.

Summa sumarum: Færre mål og færre poeng på Tromsø i 2010.

I fjor ble TIL nummer seks - det blir tyngre i år.

Jakter forsterkninger

På 30 kamper i fjor vant laget like mange kamper som de tapte og spilte uavgjort (10-10-10).

I år blir utfordringen å unngå at man ikke taper de jevne kampene. Og det blir garantert mange av dem.

Skader og karantener er hverdagen for alle trenere og skulle TIL - slik de fremstår i dag - få sentrale spillere ute, er de i trøbbel. Stallen er både liten og ung. Trener Per-Mathias Høgmo er smertelig klar over ståa.

– Vi kommer til å trenge tid til å få satt laget, og vi kommer nok til å variere prestasjonene med et så ferskt lag. Vi har mange spillere som ikke har mye erfaring med eliteseriespill, og de må få lov til å prøve og feile, har Høgmo uttalt til Nordlys.

Mange gode

Tar man for seg selve laget finnes det solide kort i alle ledd. Men totalt sett er «trumfkortene» for få til at det skal bli det helt store på Alfheim.

Bakerst har klubben en av ligaens mest solide sisteskanser i Sead Ramovic - når hodet er på rett plass. Temperament er viktig i fotball, men når tyskbosnieren «bikker over» kommer det sjelden noe godt ut i andre enden. Ramovic må unngå karantener, og prestere på et jevnt høyt nivå, dersom Tromsø skal unngå å slite.

Borte er Tore Reginuissen, så i det bakre leddet blir Miika Koppinen igjen den mest sentrale skikkelsen. Mye ansvar hviler på skuldrene til limet, bautaen, føreren og kaptein Koppinen. Finnen får med seg svenske Fredrik Björck i midtforsvaret. Landslagsspiller Tom Høgli bekler venstrebacken mens australske Jade North trolig tar høyresiden.

Spennende duo

På midten har Tromsø idrettslag en av landets mest spennende spillere i Ruben Yttergård Jenssen.

U-21-kapteinen har sakte, men sikkert, bygd seg opp til å bli en klassespiller tross sin unge alder. Svært få 21-åringer matcher spillerforståelsen til Jenssen, noe som ikke har gått upåaktet hen hos større klubber enn Tromsø.

Med seg får Jenssen trolig den store, atletiske og godt skolerte Serigne Mbodji, 20-åringen med potensial til å spille i langt større ligaer enn Norge. Han har imponert stort både som midtstopper og som defensivt anker på midten, og kan sammen med Yttergård Jensen kunne utgjøre den beste midtbaneduoen i Norge i 2010.

Mbodji er et produkt av Diambars og blir ofte sammenlignet med «akademiets far», franske Patrick Vieira.

Men igjen, begge er uerfarne og vil trolig variere i prestasjonene.

Midtbanen komplementeres med Tommy Knarvik og Hans Åge Yndestad/Helge Haugen.

Tynt fremme

Det er fremover på banen Tromsø har de største utfordringene.

Per-Mathias Høgmo ønsker trolig i dag at han fikk beholde Moldskred fremfor at et ukjent antall millioner rullet inn i en slunken klubbkasse.

Superveteran Sigurd Rushfeldt (37), som jager scoringsrekorden til Harald Martin Brattbakk, er skadet og de gjenværende friske alternativene skremmer per i dag få forsvarspillere rundt om i landet.

Men Vegard Braaten (kommer fra Alta) er en spennende type. 22-åringen hamret inn 18 mål for de blå/gule i 1. divisjon i fjor.

Men nå spiller Braaten på nivået over og det er mange som har fått problemer med overgangen. Braaten tar fatt på sin andre periode i TIL-trøya. I 2007 spilte han for «Gutan», men ble aldri noen hit og dro noen mil nordover for å få fart på karrièren. Det blir spennende å se om han lykkes denne gang.

Bak Rushfeldt og Braaten er det tynt, men trøsten for Isbergets medlemmer er at man på de tre første hjemmekampene får besøk av overkommelige Hønefoss, Kongsvinger og Haugesund.

I starten må laget basere seg på at de sterkeste leddene: målvakten og forsvaret, holder eliteserierivalene unna og at man tar de helt nødvendige poengene hjemme på Alfheim

Det kan bety en seriestart med godkjent poengfangst og nok til at man ikke har havnet i mørket før man har den viktigste brikken er tilbake på plass.

Alltid målsugne og evigunge Sigurd Rushfeldt.

Spillerstallen:

Keepere:

12. Sead Ramovic

1. Marcus Sahlma

Forsvar:

3. Fredrik Björck

26. Tom Høgli

7. Miika Koppinen

5. Kevin Larsen

14. Hans Julius Norbye

2. Jade North

24. Dominique Taboga

16. Hans Åge Yndestad

?. Sergine Modou Kara MBodji

Midtbane:

6. Helge Haugen

17. Remi Johansen

18. Tommy Knarvik

28. Bjørn Lidin Hansen

8. Mads Reginiussen

11. Ruben Yttergård Jenssen

Angrep:

20. Mohammed Ahamed Jama

9. Dan Roger Roland

10. Sigurd Rushfeldt

?. Vegard Braaten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus